recensieFranse film: Samba, de opvolger van Intouchables met Omar Sy
Samba is de opvolger van het schitterende "Intouchables". De verwachtingen waren dus hoog gespannen, zeker omdat de film werd gemaakt door hetzelfde duo regisseurs Eric Toledano en Olivier Nakache en omdat de hoofdrol ook in deze film was weggelegd voor Omar Sy met deze keer aan zijn zijde Charlotte Gainsbourg. Het verhaal van de illegaal Samba Cissé, op zoek naar een verblijfsvergunning in Parijs en van de getormenteerde Alice, zijn sociale helpster.
Samba, opvolger van Intouchables
Iedereen zat vol spanning te wachten op de opvolger van het schitterende
Intouchables uit 2011. Een feelgood film over een geparalyseerde man in een rolstoel en zijn zwarte helper. Die opvolger kwam er in 2014 en kreeg de titel Samba. Niets te maken met de dans hoewel de introductie scene je even op het verkeerde been zet. Samba werd net als Intouchables geregisseerd door Eric Toledano en Olivier Nakache. In de hoofdrol vinden we Omar Sy terug. De verwachtingen waren dus hooggespannen.
Samba, de film
Opgelet: bevat spoilers!
Samba Cissé is een Senegalees die zich al zo'n tien jaar illegaal in Frankrijk bevindt. Hij werkt in een Parijs restaurant samen met zijn oom, die wel een verblijfsvergunning heeft. Die verblijfsvergunning heeft Samba ook nodig wil hij hogerop geraken. Samba komt terecht in een asielcentrum voor illegalen. Hij maakt er kennis met Jonas, een man die verliefd is op een kapster uit Parijs. Samba beloofd haar op te zoeken wanneer hij vrijkomt en haar nieuws te geven over Jonas. Ook ontmoet hij er de "Braziliaanse" Wilson, een vrolijke spring-in-het-veld die steeds goedgeluimd is.
De getormenteerde Alice begint aan haar eerste werkdag als sociale helpster en krijgt als eerste klant Samba. Samen met haar excentrieke mentor Manu krijgt Alice Samba terug uit het centrum. Samba oefent een vreemde aantrekkingskracht uit op Alice, die haar leven terug op het spoor tracht te krijgen na een burn-out. Samba moet nu dubbel opletten dat hij niet gepakt wordt. Met zijn nieuwe vriend Wilson rijgt hij de werkjes aan elkaar. Hij vindt de kapster van Jonas en begaat een misstap, die het vervolg van de film en zijn relatie met Alice mee zal bepalen.
De cast en technische gegevens
Technische gegevens
- Regisseurs: Eric Toledano en Olivier Nakache
- Genre: komedie/drama
- Gebaseerd op een boek van Delphine Coulin met als titel "Samba pour la France"
- Duur: 118 minuten
- Releasedatum: 07/09/2014 in Canada op het Toronto International Film Festival)
- Releasedatum Frankrijk, België en Zwitserland: 15/10/2014
Acteurs
- Samba Cissé: Omar Sy
- Alice: Charlotte Gainsbourg (dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin)
- Manu: Izia Higelin (dochter van Jacques Higelin en zelf ook zangeres. Heeft zelf drie platen op haar naam staan. Haar stem wordt vaak vergeleken met die van Janis Joplin)
- Wilson: Tahar Rahim
- Jonas: Isaka Sawadogo
- Marcelle: Hélène Vincent
- Oom: Youngar Fall
- Madeleine: Christiane Millet
- Maggy: Jacqueline Jehanneug
- Ook Olivier Nakache en Eric Toledano komen even in beeld. Olivier Nakache als animator in de poneyclub en Eric Toledano als barman.
Filmlocaties
De film werd helemaal in en rond Parijs gefilmd. De laatste shots werden gefilmd in de Caserne des Célestins en aan het Canal Saint-Martin. Mooie beelden ook van op de Parijse daken.
Nominaties
In 2015 werd de film tweemaal genomineerd. Bij de Césars werd Izia Higelin genomineerd als beste nevenactrice en bij de Lumière Awards werd Charlotte Gainsbourg genomineerd als beste actrice.
Muziek in de film
De muziek is van Ludovico Einaudi, die ook de muziek voor Intouchables maakte. De muziek is ongeveer dezelfde en klinkt dus bekend in de oren. Verder komen in de film onder andere ook "To know you is to love you" van Stevie Wonder en Cyreeta, "Waiting in Vain" van Bob Marley en "Stomp" van Brothers Johnson voor. De track is in Frankrijk verkrijgbaar.
DVD/Blu-Ray
De film is sinds 11 mei 2015 ook verkrijgbaar op DVD/Blu-Ray. Op de kaft het gezicht van de vier hoofdpersonages: Samba, Alice, Manu en Wilson. Met extra's als de making of, verwijderde scenes, trailer en iets meer over de muziek. Frans gesproken met Nederlandse ondertiteling.
Kritieken
De kritieken over Samba zijn verdeeld. Sommigen kraken hem volledig af, anderen zijn iets milder. Niemand is echt lovend. Gemeenschappelijke kritiek is dat Samba geen tweede 'Intouchables' is. De regisseurs hebben hun best gedaan maar zijn te braaf gebleven over het thema. Sommigen menen dat Olivier Nakache en Eric Toledano dachten dat hun broodje gebakken was na 'Intouchables' en dat ze op hun lauweren konden rusten. Hun naam was gemaakt en de opvolger zou wel goed gevonden worden. De meesten vinden de film zeker niet slecht, maar te rooskleurig en te stroperig.
Eigen mening
Intouchables was een schitterende film en dus waren de verwachtingen hoog gespannen. Samba viel daarom wat tegen. Het is zeker geen slechte film. Hij belicht het precaire leven van de illegalen in Parijs. Hoe ze leven en hoe ze werken. Hoe ze steeds op hun hoede moeten zijn en leven als opgejaagd wild. Hoe ze om het even welk werk moeten aannemen om te kunnen (over)leven. Maar het is allemaal een beetje te braaf. De meesten worden afgeschilderd als engeltjes en doetjes. Daarnaast zien we ook het werk van de sociale helpsters. De andere kant van het verhaal. Zelfs al hebben ze sympathie voor een illegaal, toch moeten ze hun werk doen en streng zijn.
Het contact is niet altijd even evident, want vele illegalen spreken de Franse taal niet. Dan komen er tolken aan te pas of moet er met gebaren en gissingen worden gewerkt. Er zitten grappige momenten in de film (de scenes met Wilson, de scènes met het T-shirt, de GSM-scènes, de hoogtevrees van Samba), er zitten "romantische" momenten in de film (maar verwacht er niet te veel van), er zitten ontroerende momenten in (het vertrek van de oom). Maar het geheel is nogal chaotisch en gefragmenteerd. Het lijken wel een aantal kleine scènes achter elkaar geplakt. Het einde is voorspelbaar en nogal flauwtjes. Het is een film waar je met plezier naar kijkt, maar het is zeker geen film die je vijf keer zal bekijken zoals 'Intouchables'. Maar misschien verwachtte iedereen iets te veel van deze film en werd er niet helemaal objectief naar gekeken.