De aantrekkingskracht van “Dr Jekyll and Mr. Hyde”

De aantrekkingskracht van “Dr Jekyll and Mr. Hyde” Het boek werd verslonden en het bekendste boek van de schrijver en Hollywood pakt het eens in de zoveel jaar weer op om een eigen versie te maken op het oorspronkelijke boek van Robert Louis Stevenson's “the Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde” uit 1886.

Robert Louis Stevenson

De mens

Stevenson werd geboren op 13 november 1850 en stierf op relatief jonge leeftijd, t.w. 3 december 1894. Hij schreef romans, toneelstukken en gedichten. Deze Edinburghse man was de zoon van ingenieur Thomas Stevenson en Margaret Balfour. Zijn geloof liet hij tijdens zijn studie los, maar zou altijd op de achtergrond een rol blijven spelen. Hij wilde in dezelfde richting zijn vaders studie gaan, maar stapte over op rechten. Hij is echter nooit praktiserend jurist geworden.

Hij bezocht Hawaï en eindige op Samoa als stamleider. Zijn vrouw Fanny Osbourne stond hem tot zijn laatste dagen bij. Hij stierf aan een hersenbloeding.

De schrijver

Het verhaal gaat dat hij zijn meesterwerk `The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde uit 1886 heeft gebaseerd op beelden uit zijn dromen en hij zou het in enkele dagen geschreven hebben. Verder schreef hij essays over de eilanden waar hij verbleef, zijn jeugd en een aantal reisverhalen.

Dr Jekyll and Mr. Hyde

Het verhaal

Dr Jekyll is een gerenommeerde arts die bezig is met de problemen rond goed en kwaad en is er van overtuigd dat ieder mens beide kanten in zich heeft. Hij wil weten of je deze 2 mensen in een lichaam uit elkaar kunt halen en gaat experimenteren. Dit zal leiden tot de kwade helft die de overhand neemt en alleen met een tegengif terug te dringen is. Deze kwade genius noemt hij Mr. Hyde. Mr Hyde kan steeds slechter onder controle gehouden worden en een aantal misdaden is het gevolg. Iets wat Dr Jekyll anders nooit gedaan zou hebben. Als het tegengif niet meer voor handen is pleegt Dr Jekyll uiteindelijk zelfmoord.

De verfilmingen

Het aantal verfilmingen liegt er niet om, want in 1910 werd in Denemarken voor het eerst het verhaal verfilmd om twee jaar later door Hollywood gevolgd te worden. De beroemdste stomme film versie is die uit 1920 en een nadere beroemde versie is die uit 1941 met Spencer Tracy en Ingrid Bergman. Deze schitterende zwart wit versie laat de spanning op een juiste manier de boventoon voeren en doet geen afbreuk aan het verhaal. Regisseur Victor Fleming, ook bekend van Reckless uit 1935, The Wizard of Oz uit 1939 en Gone with the wind uit 1939, nam de verantwoordelijkheid op zich om dit verhaal te verfilmen.

Daarna volgde nog een aantal versies, waaronder ook zwakkere films en films die een afgeleide zijn van het oorspronkelijke verhaal. In 1972 werd er zelfs een erotische versie gemaakt en Van Helsing uit 2004 en The League of Extraordinary Gentleman uit 2003 verwijzen in mindere mate ook naar het verhaal van Robert Louis Stevenson, maar zijn zeker geen “verkrachtingen” van het oorspronkelijke verhaal.

Voor televisie werd in 2007 nog een versie gemaakt en Hollywood is opnieuw gegrepen door het verhaal wat het maar goed blijft doen. Nu moet Keanu Reeves Spencer Tracy ons doen vergeten. Onder de werktitel “Jekyll” zal in 2010 de nieuwe versie uit moeten komen en hoewel we de kans lopen dat Reeves ons teveel meeneemt in de Matrix is hij wel bij uitstek een acteur die deze twee kanten van een personage moet kunnen laten zien. In het paranormale- en scifi filmsegment heeft hij meer goede films gemaakt. Hopen dat Robert Louis Stevenson zich in 2010 maar niet in zijn graf moet omdraaien!
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
Trendsetter HollywoodTrendsetter HollywoodEr is een lijn te herleiden uit de trendsetters van pakweg de afgelopen eeuw. We kopiëren met het grootste gemak wat Hol…

Is 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick) een must-see?recensieIs 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick) een must-see?In 1968 komt Stanley Kubrick met zijn meesterwerk 2001: A Space Odessey. Oscars en andere prijzen volgen al snel. Voor d…
recensieVeel gierende puberhormonen in The Half Blood PrinceThe Half Blood Prince bevat een groter wordende Harry Potter. De films van Harry Potter zijn voor veel ouders met jonge…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.