Terug naar de kust: de film!

Terug naar de kust, een populaire thriller van de schrijfster Saskia Noort, is als film geproduceerd. In dit artikel leest u alles over Terug naar de kust.

Wat voor soort boek is het?

Terug naar de kust is een literaire thriller over een jonge en alleenstaande moeder. Haar grootste angst wordt waarheid: ze wordt gestalkt, en hoe. Het is een echte Nederlandse psychologische thriller. Nicci French-fans kunnen hun hart ophalen met deze thriller van Saskia Noort. In 2003 werd Terug naar de kust genomineerd voor een Gouden Strop.

Wie is de schrijfster?

Saskia Noort is in 1967 geboren. Ze is columniste en schrijfster, en heeft twee kinderen. Ze heeft Journalistiek en Theaterwetenschap gestudeerd te Utrecht. Saskia Noort schreef onder andere voor Viva en Ouders van Nu. Nu schrijft ze onder andere voor LINDA. Ze debuteerde in 2003 met het boek Terug naar de kust. In 2004 volgde De eetclub. In 2006 werd Nieuwe buren uitgebracht, en in 2009 kwam De verbouwing. De boeken van Saskia Noort verschijnen in meer dan vijftien landen, onder andere in Duitsland (Das dunkle Haus) en in Frankrijk (Retour vers la côte).

Wat is het verhaal van Terug naar de kust?

Maria is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze is een jonge en alleenstaande moeder. Ze blijkt zwanger te zijn, maar laat het weghalen en verbreekt de relatie met de vader van het ongeboren kind. Niet lang daarna wordt ze ernstig met de dood bedreigd, de afzender weet van haar abortus en kent haar levensstijl. Het is het begin van een reeks bedreigingen, waarin Maria alles doet om zichzelf en haar twee kinderen veilig te stellen. Ze gaat naar haar zus, die in het ouderlijk huis woont, aan de Nederlandse kust. Ineens komen allerlei jeugdherinneringen en trauma's boven. Ze twijfelt, is ze haar verstand aan het verliezen? Haar familie gaat twijfelen aan haar geestelijke gezondheid. Haar stalker is niet ver weg, en komt dichterbij.

Over de film

In 2009 is Terug naar de kust verfilmd. Terug naar de kust is geregisseerd door Will Koopman. De acteurs die in de film spelen zijn:
  • Linda de Mol als Maria
  • Daan Schuurmans als Geert
  • Huub Stapel als Victor
  • Ariane Schluter als Ans
  • Koen de Bouw als Harry

Wat is het verhaal van Terug naar de kust, de film?

!Let op: deze samenvatting bevat de clue van het verhaal!

Maria wordt zwanger van Geert, maar heeft al een zoontje Wolf en een dochtertje Merel. Ze besluit het kind niet te houden. Vanaf dat moment ontvangt ze ernstige dreigbrieven, wordt ze gebeld en krijgt ze een dode rat opgestuurd. Maria vlucht met haar twee kinderen naar haar zus, die nog in het ouderlijk huis woont. Haar zus Ans woont daar met haar man Martin. Echter: Martin is plotseling spoorloos verdwenen.Terwijl Maria bij Ans is ontstaat er brand in haar eigen huis in Amsterdam. Het huis brandt af.

Terwijl Maria bij haar zus is, komen allerlei verdrongen jeugdherinneringen boven. Ze lijkt langzaam haar verstand te verliezen en krijgt ook plotseling black-outs. Haar bedreiger weet waar ze zich bevindt, en bedreigt haar ook op haar nieuwe verblijfplaats aan de kust. Maria is al een aantal keren bij de politie geweest, bij rechercheur Victor. Er zijn verschillende verdachten, zoals haar ex-vriend Geert en de man van Ans, Martin. Maria ontmoet Harry wanneer ze alleen thuis is, Ans is met de kinderen de stad in. Harry is een oud-collega van Martin, en komt langs. Martin heeft veel geld van Harry geïnvesteerd, maar Harry vertrouwt de zaak niet: hij heeft immers al een hele tijd niets meer van Martin vernomen.

Maria krijgt pillen van Ans, om haar te kalmeren. Ze wordt er echter heel duf van. Ze krijgt steeds meer het idee dat ze zelf haar verstand aan het verliezen is, maar wil dit niet geloven. Ans heeft inmiddels een collega (psychiater) ingeschakeld, Victor. Hij en Ans beweren dat Maria opgenomen moet worden. Maria blijft zich verzetten.

Maria zoekt naar aanwijzingen en breekt, samen met Harry, in bij het kantoor van Martin dat aan het ouderlijk huis grenst. Ze worden daar betrapt door Ans. Ans slaat zowel Maria als Harry, en ze raken allebei bewusteloos. Maria wordt wakker, vastgebonden in een kamer, en merkt dat Ans haar al die tijd heeft bedreigd. Ans kan geen kinderen krijgen, dat heeft ze vlak voor Maria's abortus te horen gekregen. Ans werd woedend toen ze hoorde van de abortus van Maria, ze draaide door. Ans sleept Maria naar het strand, waar ze Maria wil vermoorden met het jachtgeweer van hun vader. Ans heeft ook haar man Martin vermoord. Maria weet het geweer uit Ans' handen te slaan en neemt Ans mee naar het huis. Ze belt Victor, de psychiater. Ze heeft Ans vastgebonden aan een stoel. Wanneer Maria gaat kijken waar haar kinderen zijn, blijken die verdoofd te zijn en slapen diep. Ze gaat weer naar beneden, maar Ans is verdwenen. Victor arriveert in het heetst van de strijd, de twee zussen vechten voor hun leven. Hij ziet Maria richten op Ans met het jachtgeweer. Toch gelooft hij Maria. Niet Maria is doorgedraaid, maar haar zus is dat.

Mijn mening over Terug naar de kust

Het is een goede thriller, de spanning is altijd aanwezig en grijpt je. Linda de Mol schittert, ze speelt erg sterk. Helaas vond ik de andere acteurs er niet uit springen. Wel vind ik de rol van Ans erg goed vertolkt door Ariane Schluter. Het plot is prachtig neergezet en goed te begrijpen. Als je het boek niet hebt gelezen is de film nog spannender, eng zelfs.
© 2009 - 2024 Anny87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verbouwing - Saskia NoortrecensieDe verbouwing - Saskia NoortDe verbouwing gaat over een succesvol plastisch chirurg die een privékliniek opent. Ze is in elk opzicht geslaagd: ze is…
Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Saskia Noort (1967) is een Nederlands schrijfster. Enkele van haar boeken zijn onder andere 'Nieuwe buren', 'Terug naar…
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Huidpijn - Saskia NoortrecensieHuidpijn - Saskia Noort‘Huidpijn’ (2016), is een van de boeken van de succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort. Het gaat over Anne; de popu…

Hoe wordt een film gemaakt? Van idee tot filmHoe wordt een film gemaakt? Van idee tot film‘And the Oscar goes to…’ Iedereen kent deze woorden en brengt ze in verband met films. Vaak gaan de acteurs met de nodig…
Hondenfilms voor jong en oudHondenfilms voor jong en oudBen je gek van honden? Vinden je kids die puppies ook zo schattig? Hier een overzicht van een aantal populaire hondenfil…
Bronnen en referenties
  • http://www.terugnaardekustdefilm.nl/
Anny87 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.