recensie

Filmrecensie: Batman Begins

Filmrecensie: Batman Begins Van de Batmanfilms moet je houden en als dit niet het geval is, boeit het hele onderwerp niet. Maar voor de liefhebber is er in Batman Begins genoeg te zien en te horen. Een waar spektakel op het scherm met veel bekende gezichten die voorbij komen.

De film/Het verhaal

De start

Het verhaal start op het landgoed van de familieWayne. Bruce is nog een klein kereltje als hij in een put valt en de schrik van zijn leven krijgt als er allemaal vleermuizen om zijn hoofd dwarrelen. Voor zijn gevoel vallen ze hem aan. Het laat hem niet los en de angst zit er goed in. Zijn vriendinnnetje Rachel haalt intussen hulp.
Kort daarna komen zijn ouders om bij een roof. Zijn ouders zijn de weldoeners van Gotham, de stad des verderf, en nu staat kleine Bruce er met de butler alleen voor.

Opgroeien

Bruce groeit op als een goed mens, maar verdwijnt enig moment om terug te komen tegen de tijd dat hij volwassen is. Hij is een aantal jaren “intern” geweest om gevechtsklaar te zijn. De volwassen Bruce, gespeeld door Christian Bale, weet zijn trouwe butler, gespeeld door Michale Caine, weer te vinden en besluit in het bedrijf van zijn vader wat te gaan doen. William Earle, gespeeld door Rutger Hauer, voert de leiding over het bedrijf en wil naar de beurs. Bruce lijkt er niet aan mee te doen en komt bij techneut Lucius Fox, gespeeld door Morgan Freeman, terecht. Die laat hem de nieuwste snufjes zien, wat hem brengt tot het oppakken van zijn vaders verhaal, alleen in een nieuw jasje. Hij gaat Gotham redden op zijn manier … als Batman. Inmiddels komt hij zijn jeugdvriendinnetje Rachel, gespeeld door Katie Holmes, weer tegen. Ze is officier van justitie en vecht al idealist tegen het kwaad. Ook politieman James Gordon, gespeeld door Gary Oldman, is een van de rechtvaardige in de stad en deze krijgt hij op zijn hand.

Genade slag

De drugsbaas Carmine Falcone, gespeeld door Tom Wilkinson, is heer en meester en deze wil hij aanpakken. Maar dit gaat niet zomaar. Hij moet hier alles voor uit te kast trekken. Intussen wordt hij landhuis in brand gestoken door een bekende waar hij het nooit van verwacht had en verliest hij meerdere keren bijna zelf het leven. Dan komt Rachel er achter wie Batman is. De vraag is of Batman de drugsbaas aan kan of de stad toch ten onder gaat???

De recensie

Achter de schermen

Christopher Nolan, ook bekend van Inception, regisseerde deze speelfilm met veel succes. Waarbij producer Emma Thomas de productie voerde en een werkbudget van 150 miljoen dollar had. De film zou zo’n 375 miljoen dollar opbrengen en rijp voor nog een succes The Dark Knight. Het verhaal is eenvoudig, maar prima voor het type verhaal.
Warner bracht de speelfilm in de zomer van 2005 uit.

Het verhaal de acteurs

Een keur aan bekende acteurs werkt mee aan de film en toch lopen ze elkaar niet voor de voeten. Christian Bale is ingetogen en toch ook geloofwaardig als 'goodguy' Batman, Gary Oldman is de politieman die nog rechtvaardig is en Michael Caine de perfecte butler met zijn droge humor en non verbale uitdrukking, zijn steun en toeverlaat. Liam Neeson speelt zijn vechtmeester en is – wat later zal blijken – een harde man vol overtuiging. Katie Holmes is de officier van justitie, maar met haar meisjesgezicht en bijbehorende houding niet helemaal geloofwaardig. Verder heeft ze weinig gezichtsuitdrukking en dat is jammer, want ze speelt een idealiste waar juist die non verbale uitdrukking zo mooi tot recht kan komen.
De Nederlander Rutger Hauer speelt de grote baas in het concern van Batman’s vader en doet dit prima. Een harde man die de beurs op gaat … alleen niet stil heeft gestaan bij de zachte kant van het verhaal. Daar komt hij aan het einde film pas achter.

De film haalde ruim 40 nominaties binnen. Als Oscar kwam Best Achievement in Cinematography eruit. Verder won Bale prijzen, maar ook het script en de regie. Een film die in zijn genre absoluut het bekijken waard is. De huur en te koop op DVD/on demand en zo nu en dan op televisie.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…

Film 'Amazing Grace' - over de afschaffing van de slavernijrecensieFilm 'Amazing Grace' - over de afschaffing van de slavernijOp 27 februari 2007 kwam de bijna 2 uur durende film ‘Amazing Grace' van regisseur Michael Apted uit in de Verenigde Sta…
Filmrecensie: CatwomanrecensieFilmrecensie: CatwomanCatwoman is min of meer een spin-off van de bekende Batman films, ze was onderdeel van de strip van Bob Kane en liep eer…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 17-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.