recensie

Filmrecensie: Catwoman

Filmrecensie: Catwoman Catwoman is min of meer een spin-off van de bekende Batman films, ze was onderdeel van de strip van Bob Kane en liep eerder rond in een Batman film. Regisseur Pitof zag in Halle Berry de ideale Catwoman en maakte er in 2004 een speelfilm van.

Het verhaal, de film

Aanleiding

Patience Phillips/Catwoman, gespeeld door Halle Berry, is een beetje saaie ontwerpster van cosmetica covers. Dit terwijl ze eigenlijk kunstenaar is en dit het liefste zou willen doen. Maar ze gaat iedere dag saai naar haar werk en doet de dingen die ze eigenlijk liever niet doet. Bovendien, het echtpaar George en Laurel Hedare, gespeeld door Lambert Wilson en Sharon Stone, heeft een revolutionair cosmeticaproduct wat ze zometeen op de markt willen gooien en daarnaast verdienen ze niet de prijs voor de betere werkgever.

Katje redden

In Patience haar appartement is ze druk bezig met schilderen als Patience een katje in nood ziet en dit wil redden. Politieman Tom Lone, gespeeld door Benjamin Bratt, denkt dat ze zelfmoord wil plegen en komt haar redden. Dan komt hij er achter dat ze alleen het katje wilde redden, maar ze blijft wel kleven. Hij vindt haar meer dan leuk.

Horen wat je niet mag horen

Als Parience in de late avonduren de laatste tekeningen komt brengen voor de nieuwe campagne van het revolutionaire product, hoort ze wat ze beter niet had moeten horen. Het product breekt je hele gezicht af als je stopt gebruiken. Mensen zijn bij gebruik wel verplicht het te blijven gebruiken. Bovendien het levert hoofdpijn en misselijkheid op. Eigenlijk niet geschikt voor de handel, maar er is nu al zoveel in geïnvesteerd dat stoppen geen optie is.

Als ze er achterkomen dat Patience dit gehoord heeft wordt ze achtervolgd en vindt de dood. Maar dan gebeurt er iets vreemds. Ze wordt, aangespoeld en wel, door katten omringt en blijkt dan toch niet dood.

Kattengedrag

De volgende dagen begint ze kattengedrag te ontwikkelen en het duurt even voordat ze dit door heeft. Pas als ze bij de kattendame Ophelia Powers, gespeeld door Frances Conroy, op bezoek gaat komt ze er achter wat er werkelijk aan de hand is.

Gerechtigheid

Ze heeft nu bijzondere krachten en wil deze inzetten tegen de fabrikanten van de nieuwe cosmetica die en haar dood op hun geweten hebben en ze wil de mensheid behoeden dat er een enorm kwalijk product op de markt gebracht wordt.
Het lastige is alleen dat ze het niet binnen de kaders van de politie doet en politieman Tom en zij wel daten eigenlijk staat ze dus lijnrecht tegenover hem.

Als hij enig moment doorheeft wie ze is en wat ze doet, ga hij er anders tegenaan kijken. Maar is het voldoende om de George en Laurel Hedare te stoppen?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Pitof maakte deze speelfilm in 2004 en gebruikte duidelijk een aantal zaken die herkenbaar zijn vanuit de Batman films. En hoewel de Batman films net zo sterk verzonnen zijn als Catwoman, lijkt het toch allemaal wat realistischer (het totaalplaatje ziet er beter uit). Deze productie in handen van Denise Di Novi en Edward McDonnell mocht 85 miljoen dollar kosten, maar of het nu echt te zien is is de vraag. Sterker nog het publiek liet het massaal afweten en de film leverde ongeveer de helft op van hetgeen deze gekost heeft. Zelfs de vele special effects zijn niet van het kaliber wat je voor dat bedrag wel had mogen verwachten.

Het verhaal, de acteurs

Bob Kane die oorspronkelijk garant stond voor de strip en Theres Rebeck en John Brancato tekende door het script wat een beetje magertjes is. Niet dat je naar een dergelijke film gaat voor het diepliggende verhaal, maar het is allemaal nets iets te plat. Het had iets meer diepgang mogen hebben. Als Catwoman kan de fraaie Halle Berry ook niet echt overtuigen. Of dit door haar huidskleur komt of door de actrice die ze is, is niet helemaal duidelijk, maar Michelle Pfeiffer die de rol in de Batman film speelde overtuigde meer.

Benjamin Bratt is goed gecast als naïeve politieman en het echtpaar Sharon Stone en Lambert Wilson, die we nog kennen als de Frenchman in de Matrix films, is ook prima neergezet. Ze zijn aan elkaar gewaagd.

De film is te koop en te huur op DVD/on demand en af en toe op televisie. Zeker geen topper in zijn genre.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De drie mooiste vrouwen ter wereldOp de entertainmentwebsite Southdreamz (met een Indiase redactie) werd een top 20 gepubliceerd van de mooiste vrouwen te…
Filmrecensie: Perfect StrangerrecensieFilmrecensie: Perfect StrangerRegisseur James Foley maakte in 2007 deze psychologische triller met Halle Berry en Bruce Willis in de hoofdrollen. Een…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…

Filmrecensie: Batman BeginsrecensieFilmrecensie: Batman BeginsVan de Batmanfilms moet je houden en als dit niet het geval is, boeit het hele onderwerp niet. Maar voor de liefhebber i…
recensieNotes on a scandal: de recensieWe zien het verhaal door de ogen van Barbara Covett(Judi Dench), een oudere dame dat al jaren onder streng toezicht les…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 30-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.