recensie

Filmrecensie: Disturbia

Filmrecensie: Disturbia Deze uit 2007 afkomstige thriller met Shia LaBeouf in de hoofdrol heeft iets weg van Hitchkock zijn film Rear Window. Regisseur D.J. Caruso maakte zijn eigen versie van het thema toevalligerwijs in moord zien.

De film/het verhaal

Basis van het verhaal

De basis van het verhaal zit hem in de losgeslagen Kale Brecht, gespeeld door Shia LaBeouf, die de dood van zijn inmiddels een jaar geleden overleden vader niet weet te verwerken. Als hij zijn huiswerk niet gemaakt heeft en zijn leraar maakt een opmerking over zijn vader, slaat hij de man vol in het gezicht. Gevolg is een stevige straf, maar de rechter is gegeven de situatie mild en geeft hem slecht 3 maanden huisarrest met een enkelband. Deze band zal de jongen ook daadwerkelijk in huis houden.

Verveling

Als Kale zijn moeder Julie, gespeeld door Carrie-Anne Moss, de tv kabel dooknipt en zijn x-box heeft afgesloten moet Kale iets anders zoeken om zijn 3 maanden huisarrest door te komen. In de kamer van zijn overleden vader vindt hij een verrekijker en hij tuurt uit verveling de buurt af.

Aangenaam verrast ziet hij de nieuwe buren, inclusief erg aantrekkelijk buurmeisje Ashley, gespeeld door Sarah Roemer, arriveren. Maar ook de vervelende overbuur kinderen die hem pesten met zijn enkelband. Tenslotte de andere buurman die vrijwel dagelijks zijn gras maait en teruggetrokken leeft. De buurman wordt gespeeld door David Morse.

Fantasie

Als hij denkt dat de terughoudende buurman de moordenaar van jonge vrouwen is, iets wat hij op televisie gezien heeft, weet hij daar zijn vriend Ronnie, gespeeld door Aaron Yoo en het nieuwbakken buurmeisje in mee te nemen. Geen enkel bewijs, maar toch … Ze besluiten de man te volgen, maar zo eenvoudig is dat niet.

Als ze dan ook nog in de man zijn huis aangetroffen worden door de politie, is deze laatste het beu. Kale zijn laatste waarschuwing is ingegaan. Het vervelende alleen is dat zijn moeder en de buurman het prima kunnen vinden en als ze gaat vragen of de buurman geen aangifte tegen haar zoon wil gaan doen, gaat het pas echt mis. Is het allemaal fantasie of heeft Kale iets groots te pakken.

De recensie

Achter de schermen

Regisseur D.J Caruso maakte deze thriller in 2007, naar een verhaal van Christopher Landon. Deze laatste en Carl Ellsworth vertaalde het naar een filmscript. Het productieteam Jackie Marcus Schaffer, Joe Medjuck, E. Bernett Walsh en Ivan Reitman hadden een budget van 20 miljoen dollar, maar de film heeft enkele maanden later al 100 miljoen dollar op de teller staan. Inmiddels heeft de film al zo’n 120 miljoen dollar opgebracht. Dat wil zeggen dat de film financieel een succes is en overall de film ook goed ontvangen wordt. Zeker als het gaat om hoofdrolspeler Shia LaBeouf.

De acteurs/het script

Shia LaBeouf heeft in 2007, ondanks zijn jonge leeftijd van destijds 21 jaar, al de nodige films op zijn naam staan. Enkele van de meer bekende zijn Monkey Business, Charlie’s Angels: Full Throttle en Constantine hebben hem al aardig bekend gemaakt en in 2007 komt daar ook nog eens Transformers bij. LaBeouf wordt als een veelbelovend talent gezien en heeft hij in meerdere films waargemaakt, inclusief deze Disturbia. Toch is de film met wisselend enthousiasme ontvangen door de dames en heren critici. Klaarblijkelijk hebben de toenmalige bioscoopkijkers daar weinig mee van doen en de film wordt een succes in de bioscoop. Er is al een tijdje sprake dat er een vervolg gaat komen.

Moeder Carrie Anne Moss komt niet helemaal tot haar recht in deze rol en speelt overtuigender in haar rol als Trinity in de Matrix trilogie. David Morse is een gerenommeerd acteur en hoewel hij vanuit zijn zacht ogende uiterlijk iets onheilspellends kan hebben, hij speelt niet echt de rol van zijn leven in Disturbia. De 3 jongeren die elkaar prima aanvullen, vangen echter voldoende op om het toch een prima thriller te maken.

De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Filmrecensie: Body DoublerecensieFilmrecensie: Body DoubleIn 1974 maakte de bekende regisseur Brain de Palma “Body Double” met ondermeer Melanie Griffith en Gregg Henry in de hoo…
Filmrecensie ‘Firewall’recensieFilmrecensie ‘Firewall’Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…

De Oscarwinnaars 1989De Oscarwinnaars 1989De Academy Awards van het jaar 1989. De beste films van dit jaar waren Driving miss Daisy, Born of the fourth of July, G…
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.