recensie

Filmrecensie: Henry´s Crime

Filmrecensie: Henry´s Crime Henry’s crime is een kleine Hollywood productie met bekende namen. De kleine romantisch komische productie deed het niet erg goed in de bioscopen en kwam al snel uit op DVD. Zelfs de bekende namen konden daar geen verandering in brengen.

De speelfilm/het verhaal

Basis van het verhaal

Het verhaal speelt zich af in het doodse Buffalo, New York waar Henry, gespeeld door Keanu Reeves, onterecht deel wordt van een bankoverval. Als deze mislukt is hij de pineut, maar het lijkt hem weinig te doen … totdat hij vrijkomt en alsnog de misdaad pleegt.

Saai leven

Henry is tolwachter en int het geld voor de staat. Zijn vrouw wil alleen maar aan de kinderen beginnen en hij heeft geen doel, eigenlijk wil hij onder het juk van zijn vrouw uit. Als zijn maten hem betrekken in een bankoverval en hij als enige – de chauffeur - wordt gearresteerd, lijkt zijn saaie toekomst plots anders. Hij verlinkt zijn vrienden niet en komt als enige in het gevang terecht. Daar ontmoet hij Max, gespeeld door James Caan. Deze bangige oude rot wil eigenlijk de gevangenis niet meer uit, maar als Henry na een jaar vrijkomt, haalt hij hem alsnog over.

Levensdoel

Henry heeft namelijk inmiddels een levensdoel geformuleerd … en wel de bank beroven waar hij eerder onterecht voor veroordeeld is. Daar kan hij de expertise van Max wel bij gebruiken en Max komt schoorvoetend de gevangenis uit.

Inmiddels is zijn vrouw met iemand anders getrouwd en krijgt zelfs een kind en hij vindt het allemaal prima zo. Dan wordt Henry aangereden door Julie, gespeeld door Vera Farminga. Deze actrice blijkt in het theater te staan naast de bank. En als blijkt dat er een ondergrondse tunnel tussen het theater en de bank is, mag Henry als dekmantel de planken op.

Verliefd, verandering van plan?

Henry repeteert stevig mee en als ook een oude vriend in beeld komt gaan ze er met een aantal man tegenaan om de tunnel weer open te krijgen. Waar Henry niet helemaal rekening mee gehouden heeft is dat hij verliefd aan het worden is op de vrouw die hem aangereden heeft en zijn tegenspeelster in het toneelspel is.
Gaat die hele roof nu nog wel door?

De filmrecensie

Achter de schermen

Regisseur Malcom Venville nam deze productie eind 2010 begin 2011 voor zijn rekening. Een aardig verhaal geschreven door Sacha Gervasi en Shephan Hamel. Hoofdrolspeler Keanu Reeves debuteert hier tevens als producer, samen met Allison Palmer Bourke en Scott Fischer. Niet erg succesvol, want de producten kostte ongeveer 10 miljoen, maar de opbrengst blijft op zo’n 2 miljoen dollar hangen.

De acteurs/het script

James Caan is en blijft een grote speler en is de droge komische noot in het geheel. Hij haalt de productie nog enigszins op, maar Reeves is geen komisch talent (meer). Hij is naïef en hoewel die casting wellicht prima is, heeft de film een aantal wendingen, welke wellicht niet zozeer vanuit naïviteit gespeeld moeten worden. Hij blijkt er niet toe in staat en speelt de rol droog … te droog. De vrouwelijke hoofdrol die voor Vera Farminga gespeeld wordt, pakt ze goed op, maar ook zij schiet te kort om het geheel die romantische en licht komische noot te geven, die het moet krijgen.

Strikt genomen leent zich het script (bewerkt door Sacha Gervasi en Davis White) er prima voor, maar Reeves is niet goed in zijn rol. Waar hij prima kan functioneren in films als The Matrix of Constantine, zo niet geschikt is de man in romantische rollen. Al is het maar omdat hij weinig tot geen mimiek heeft. Zijn houterige manier van lopen zou nog een komische noot kunnen zijn, maar ook dat geeft niet echt een glimlach.

Daar waar het verhaal in oorsprong leuk is, komt het nauwelijks tot uiting. De film is te koop en te huur op DVD.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…
Filmrecensie “Point Break”recensieFilmrecensie “Point Break”Point Break dateert uit 1991 en liet twee niet voor de handliggende Hollywood mannen samen spelen en samen met regisseur…
Recensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkrecensieRecensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkPeter Falk kent iedereen van zijn Columbo creatie op televisie. Een rol die de man jaren met veel succes vol hield. Op h…

Tekenfilms van Dreamworks AnimationDreamworks brengt ieder jaar animatiefilms uit voor jong en oud die steeds hoog blijven scoren in de filmcharts over de…
Filmrecensie: EvitarecensieFilmrecensie: EvitaSpeelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.