recensie

Het gemis van 'Friends'

Op 22 september 1994 lanceerde de Amerikaanse zender NBC de sitcom ‘Friends’. Een komedie over zes hechte vrienden, die wonen en werken in New York. De aflevering ‘the one where it all began’ (de officiele titel is overigens ‘The one where Monica gets a roommate’) gaf het startsein voor één van de meeste geroemde komedies ooit . De avonturen van Rachel Green, Ross Geller, Monica Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani en Phoebe Buffay werden niet alleen in Amerika goed bekeken. De 236 gemaakte afleveringen worden nog bijna iedere dag herhaalt op Nederlandse en Belgische televisie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland zonden jarenlang de succesvolle sitcom uit. Wat maakt deze sitcom nou eigenlijk zo goed?

Humor

Het belangrijkste element van een goede sitcom is natuurlijk de humor. Daaraan was absoluut geen gebrek bij ‘Friends’. Ondanks het feit dat ‘Friends’ een doorlopende verhaalstructuur gebruikte, maakte de sitcom veel gebruik van non-stop humor. Vaak hadden de grappen geen directe relatie met het plot, maar met voorgaande gebeurtenissen in de serie. Kenmerkende grappen van ‘Friends’ betroffen seks, politiek, insinuaties of grappen over bekende personen. Toch was het geen serie die bekend stond om zogenaamde ‘poep en plas-humor’. ‘Friends’ wist zich namelijk te onderscheidden van andere sitcoms. Waar de karakters van ‘Everybody loves Raymond’ niet leren van hun stommiteiten en geen character-arc opbouwen (veranderingen in karakter), leerden de karakters van ‘Friends’ wel van hun daden. Dit kwam ook de humor ten goede. Waarom? Omdat de karakters van Friends bijvoorbeeld grappen konden maken over de mislukte relatie tussen Ross en Rachel. Iedere aflevering had een geheel eigen thema. Deze thema’s werden zorgvuldig uitgekozen door de scriptschrijvers. Vaak werden dagelijkse bezigheden symbolisch gelinkt aan bekende taferelen. Zo werden er ziekenhuisvragen als ‘Hoe is het nu met haar?’ gesteld aan Phoebe, toen zei net het haar van Monica had vernield.

Doorlopend geheel

‘Friends’ is dus geen normale sitcom. Normaliter kan je een sitcom als ‘Two and a half man’ in random volgorde kijken, zonder dat je veel grappen mist. Wanneer je dat bij ‘Friends’ zou doen, mis je echter wel grappen. De Friends karakters maken samen dingen mee als relaties, sterfgevallen, ruzies, problemen op het werk en zwangerschappen. Zo hadden Ross en Rachel nog een relatie in seizoen drie, terwijl het in serie vier weer uit was. De serieuze zaken die het plot behandelde, werden regelmatig afgewisseld met ironische opmerkingen van Chandler Bing (Matthew Perry). Het doorlopende verhaal was een belangrijke factor in het succes van ‘Friends’. Zo kleefden vele kijkers achter hun beeldbuis bij de trouwerij van Rachel en Ross en zaten vele kijkers met tranen in hun ogen toen Phoebe haar échte moeder leerde kennen.

De Cast

De show gaf acteurs die een verleden achter de rug hadden in de showbizz, een kans om weer regelmatig in de spotlights te staan. Ook grote sterren maakte hun opwachting in de serie. Zo verschenen George Clooney, Ben Stiller, Julia Roberts en Marlo Thomas als de meest hilarische karakters in de serie. De grootste sterren van de show waren echter de zes hoofdrolspelers: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer. Voor de zes perfect-gecaste hoofdrolspelers, betekende de show het startsein van een indrukwekkende carrière. Aniston, Kudrow, Perry en Cox zijn allen nog steeds veel te bewonderen in grote komedieproducties. David Schwimmer is na zijn ‘Friends’ periode ook gaan produceren en regisseren. Zo regisseerde hij een aantal afleveringen van de spin-off serie van ‘Friends’, genaamd ‘Joey’. In deze serie probeerde Matt LeBlanc het succes van ‘Friends’ te verlengen. Ondanks het feit dat ‘Joey’ geen succes was, kreeg LeBlanc onlangs (2012) nog een Golden Globe voor zijn rol in ‘Episodes’, waarin hij zichzelf speelt.

Vernieuwend

Niet alleen het doorlopende plot van ‘Friends’ was vernieuwend, maar ook de teksten waren vernieuwend. Zo heeft de serie een grote invloed gehad in de popcultuur op gebied van taal en mode. Zo werd aan uitspraken als ‘I know!’ en ‘really’ opeens een andere interpretatie gegeven. Ook de kapsels van de sterren werden regelmatig gekopieerd. En wat te denken van de wereldberoemde tekst van Joey Tribiani: ‘How you doing?’.

Conclusie

Het succes van ‘Friends’ is niet in een paar woorden of zinnen uit te leggen. Het is een combinatie van goed acteerwerk, een perfecte klik binnen de cast (de cast is nu nog steeds bevriend), ijzersterke scripts, veel humor en vernieuwende sitcom-elementen. Het feit dat ‘Friends’ op dit moment (2012) nog steeds wordt uitgezonden op meerdere plekken ter wereld, zegt eigenlijk genoeg. Met een 8.9 op IMDB en 58 awards, kan ‘Friends’ bestempeld worden als één van de grootste sitcoms ooit. Een serie van dit hoogstaand niveau is uniek in zijn soort en zullen we niet vaak meer meemaken. Helaas komen er geen nieuwe afleveringen van deze top serie. Maar ach, met 236 afleveringen, is er genoeg beeldmateriaal om eeuwig van te genieten. Zit je er even doorheen? Mijn advies: kijk ‘Friends’, want ‘they will be there for you’.
© 2012 - 2025 Markpenson, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Personages Friends, immens populaire sitcomFriends: 10 jaar lang een van de meest populaire televisieseries wereldwijd. Op 22 september 1994 werd de eerste aflever…
Friends, the movieFriends, een van de meest succesvolle tv-series ooit, komt in 2011 terug: in de bioscoop! Barman Gunther vertelde dat op…
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
The Rachel HaircutThe Rachel Haircut, kortweg The Rachel genoemd, is het kapsel dat Jennifer Aniston in de eerste twee seizoenen van Frien…

Speelfilm Cape FearrecensieSpeelfilm Cape FearDe speelfilm Cape Fear dateert uit 1991 en is geregisseerd door de bekende filmmaker Martin Scorsese. Het betreft een re…
recensieEen artistieke Franse film: Intouchables22 maart 2012 kwam Intouchables voor het eerst in de Nederlandse bioscopen. Een Franse film waarbij de regie in de hande…
Markpenson (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.