Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?

Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip? Kun je dwarsfluit spelen met een piercing door je lip of je tong? Waarmee moet je rekening houden als je al dwarsfluit speelt? Maakt het uit wat voor piercing je neemt en waar precies je die laat zetten? Wat betekent het als je door de piercing een zenuwbeschadiging of littekenweefsel oploopt? Raakt de lipplaat van je dwarsfluit beschadigd door de piercing? Welke invloed heeft een lippiercing op je toonvorming? Hoe beïnvloedt een tongpiercing de luchtstroom en articulatie bij het spelen op de dwarsfluit?

Als je al een piercing hebt en je wilt graag dwarsfluit spelen

Heb je een piercing door je lip of door je tong? En wil je graag dwarsfluit leren spelen? In het algemeen is het spelen van een blaasinstrument met een piercing in niet of niet goed mogelijk. Dat geldt ook voor de dwarsfluit.

Als je geluk hebt

Als je geluk hebt, kun je wel dwarsfluit spelen als je je piercing uitdoet. Bedenk wel dat je een piercing meestal niet gemakkelijk even snel uit kan doen en dat het ook lastig kan zijn om de piercing weer terug door je lip of tong te steken. Ook kan het in en uitdoen van de piercing gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Als je je piercing niet voor het dagelijks oefenen op je dwarsfluit en voor de lessen uit kunt doen, kun je maar beter niet kiezen voor het leren spelen op de dwarsfluit.

Als je pech hebt

Als je pech hebt, is door de piercing een zenuw een beetje beschadigd of is er wat littekenweefsel ontstaan bij het doorboren van je lip of je tong. Dat brengt zich met zich mee dat je geen goede embouchure meer kunt ontwikkelen. Je krijgt dan nog wel geluid uit je fluit, maar je zal nooit echt mooi op je dwarsfluit kunnen spelen. Hetzelfde geldt als je voor een ander blaasinstrument zoals de saxofoon of de klarinet zou kiezen.

Als je al dwarsfluit speelt en graag een piercing door je lip of je tong wilt hebben

Speel je al dwarsfluit en denk je na over een lip- of een tongpiercing? Vraag je af waarvan je op de lange duur meer plezier denkt te hebben. Want een keuze voor een piercing kan voor jou het einde van het dwarsfluiten of het bespelen van bijna elk ander blaasinstrument betekenen.

Bedenk dat je ook bij een vakkundig gezette piercing zenuwschade of littekenweefsel kunt oplopen. Er zijn al veel dwarsfluitleerlingen die tot hun spijt definitief met hun muzieklessen moesten stoppen, omdat littekenweefsel of een beschadigde zenuw het onmogelijk maakte om nog mooie tonen te kunnen vormen.

Lippiercing en dwarsfluit spelen

Lippiercing en de lipplaat van de dwarsfluit

Heb je een piercing, dan zul je die uit moeten doen als je wilt gaan dwarsfluiten. Dat geldt zowel als je piercing een ringetje is of een bolletje aan een staafje. Het maakt niet uit of je een labret hebt of een andere lippiercing: met zo’n sierraad in kun je geen dwarsfluit spelen.

Lipspieren en toonvorming

Als je bedenkt dat je de toon van de dwarsfluit onder meer vormt met de zeer fijne spiertjes in en rond je mond, begrijp je dat een ringetje of bolletje aan een staafje die afstemming tussen de lipspieren in de weg kan zitten. Je lippen en de omgeving van je mond moeten geheel vrij kunnen bewegen, zonder enige belemmering van een piercing. Daarom moet die piercing echt uit als je wilt spelen. Dat geldt niet alleen voor een piercing door je onderlip, maar ook voor een piercing door je bovenlip.

Hoe voorzichtig je ook bent, met een lippiercing is de kans op beschadiging van de (kwetsbare) lipplaat van de dwarsfluit erg groot. Als je een piercing door je onderlip hebt, heeft die piercing zelfs direct contact met de dwarsfluit. Het zachte zilver van de lipplaat zou direct door de piercing lelijke krassen oplopen.

Bij het zetten van de piercing wordt je lip doorboord. Dat kan miniem littekenweefsel tot gevolg hebben, waarvan je in het dagelijks leven weinig of niets merkt. Maar zo'n kleine beschadiging kan wel tot gevolg hebben dat je niet meer echt lekker dwarsfluit kan spelen. Nooit meer.

Tongpiercing en dwarsfluit spelen

Bedenk dat een tongpiercing de tongspier doorboort met een onvoorspelbaar resultaat. Sommige mensen hebben een klein beetje littekenweefsel, maar bij andere mensen kan er een wat groter litteken ontstaan dat het articuleren bij het dwarsfluiten bemoeilijkt.

Of je de piercing nu vooraan of in het midden van je tong hebt laten zetten: met een piercing in kun je niet goed aanblazen. Met een piercing in kun je moeilijk articuleren. Ook belemmert de piercing de luchtstroom. Sterker nog, door de bobbel die de piercing op je tong vormt, wordt bij het aanblazen de luchtstroom in tweeën gesplitst. Dat doet afbreuk aan de kwaliteit van je toon. Om te beginnen zul je de piercing uit moeten doen tijdens het spelen: anders is het onmogelijk om een goede toon te vormen.

Muziekles nemen als je een piercing hebt

Omdat een piercing het spelen op een dwarsfluit bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt, stelt een aantal dwarsfluitdocenten als eis dat je je piercing uit moet doen als je muziekles wilt hebben. Met een piercing in is het namelijk extra moeilijk om vorderingen op de dwarsfluit te maken.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat je tijdens het genezingsproces na het zetten van de piercing, de piercing helemaal niet uit kunt doen, want als je die daarna zou willen indoen, kan het gaatje van de piercing al weer dicht zijn gaan zitten. Ook kan het gebied rond de piercing wat gevoelig zijn.

Conclusie

Als je een piercing door je tong of je onder- of bovenlip laat zetten, loop je het risico van een beschadigde zenuw of van hinderlijk littekenweefsel. Dan kun je het dwarsfluiten of het bespelen van de meeste andere blaasinstrumenten domweg vergeten.

In elk geval kun je met een piercing in niet dwarsfluiten. Sommige muziekleerlingen kunnen hun piercing uitdoen als ze gaan dwarsfluiten. Andere muziekleerlingen met een piercing door hun lip of tong lukt het niet om hun piercing uit te doen voordat ze muziek gaan instuderen of naar de muziekles gaan. Zij moeten het dwarsfluiten dus vergeten.

Als je een piercing echt heel mooi vindt, kun je dus maar beter een andere plaats dan in of rond je mond kiezen, als je wilt gaan of blijven dwarsfluiten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lip piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr zijn allerlei soorten piercings. Soorten zoals de helix- of de navelpiercing zijn onder de meeste mensen wel bekend.…
Piercing (to pierce)Piercing (to pierce)Een piercing is gaatje dat in de huid wordt gemaakt en komt van het Engelse woord ‘to pierce’ dat doordrukken betekend.…
De dwarsfluit en andere soorten fluitenDe dwarsfluit en andere soorten fluitenDe dwarsfluit is een heel bekend instrument, veel mensen spelen dwarsfluit. De dwarsfluit is een houten blaasinstrument.…

Muziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenMuziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenWat houdt het arrangeren van muziek in en wat is de relatie met termen als het bewerken, transcriberen en orkestreren va…
De blokfluit als eerste muziekinstrumentDe blokfluit als eerste muziekinstrumentVraag aan een instrumentalist naar zijn eerste muziekinstrument en de kans is groot dat hij begint over de blokfluit. Wa…
Bronnen en referenties
  • Tongpiercing; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Tongpiercing
  • Labret; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Labret
  • Jestrum piercing; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Jestrum_piercing
  • Medusa (piercing); Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Medusa_%28piercing%29
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 31-07-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.