Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?
Kun je dwarsfluit spelen met een piercing door je lip of je tong? Waarmee moet je rekening houden als je al dwarsfluit speelt? Maakt het uit wat voor piercing je neemt en waar precies je die laat zetten? Wat betekent het als je door de piercing een zenuwbeschadiging of littekenweefsel oploopt? Raakt de lipplaat van je dwarsfluit beschadigd door de piercing? Welke invloed heeft een lippiercing op je toonvorming? Hoe beïnvloedt een tongpiercing de luchtstroom en articulatie bij het spelen op de dwarsfluit?
Als je al een piercing hebt en je wilt graag dwarsfluit spelen
Heb je een piercing door je lip of door je tong? En wil je graag
dwarsfluit leren spelen? In het algemeen is het spelen van een blaasinstrument met een piercing in niet of niet goed mogelijk. Dat geldt ook voor de dwarsfluit.
Als je geluk hebt
Als je geluk hebt, kun je wel dwarsfluit spelen als je je piercing uitdoet. Bedenk wel dat je een piercing meestal niet gemakkelijk even snel uit kan doen en dat het ook lastig kan zijn om de piercing weer terug door je lip of tong te steken. Ook kan het in en uitdoen van de piercing gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Als je je piercing niet voor het dagelijks oefenen op je dwarsfluit en voor de lessen uit kunt doen, kun je maar beter niet kiezen voor het leren spelen op de dwarsfluit.
Als je pech hebt
Als je pech hebt, is door de piercing een zenuw een beetje beschadigd of is er wat littekenweefsel ontstaan bij het doorboren van je lip of je tong. Dat brengt zich met zich mee dat je geen goede embouchure meer kunt ontwikkelen. Je krijgt dan nog wel geluid uit je fluit, maar je zal nooit echt mooi op je dwarsfluit kunnen spelen. Hetzelfde geldt als je voor een ander blaasinstrument zoals de saxofoon of de klarinet zou kiezen.
Als je al dwarsfluit speelt en graag een piercing door je lip of je tong wilt hebben
Speel je al dwarsfluit en denk je na over een lip- of een tongpiercing? Vraag je af waarvan je op de lange duur meer plezier denkt te hebben. Want een keuze voor een piercing kan voor jou het einde van het dwarsfluiten of het bespelen van bijna elk ander blaasinstrument betekenen.
Bedenk dat je ook bij een vakkundig gezette piercing zenuwschade of littekenweefsel kunt oplopen. Er zijn al veel dwarsfluitleerlingen die tot hun spijt definitief met hun muzieklessen moesten stoppen, omdat littekenweefsel of een beschadigde zenuw het onmogelijk maakte om nog mooie tonen te kunnen vormen.
Lippiercing en dwarsfluit spelen
Lippiercing en de lipplaat van de dwarsfluit
Heb je een piercing, dan zul je die uit moeten doen als je wilt gaan dwarsfluiten. Dat geldt zowel als je piercing een ringetje is of een bolletje aan een staafje. Het maakt niet uit of je een labret hebt of een andere lippiercing: met zo’n sierraad in kun je geen dwarsfluit spelen.
Lipspieren en toonvorming
Als je bedenkt dat je de toon van de dwarsfluit onder meer vormt met de zeer fijne spiertjes in en rond je mond, begrijp je dat een ringetje of bolletje aan een staafje die afstemming tussen de lipspieren in de weg kan zitten. Je lippen en de omgeving van je mond moeten geheel vrij kunnen bewegen, zonder enige belemmering van een piercing. Daarom moet die piercing echt uit als je wilt spelen. Dat geldt niet alleen voor een piercing door je onderlip, maar ook voor een piercing door je bovenlip.
Hoe voorzichtig je ook bent, met een lippiercing is de kans op beschadiging van de (kwetsbare) lipplaat van de dwarsfluit erg groot. Als je een piercing door je onderlip hebt, heeft die piercing zelfs direct contact met de dwarsfluit. Het zachte zilver van de lipplaat zou direct door de piercing lelijke krassen oplopen.
Bij het zetten van de piercing wordt je lip doorboord. Dat kan miniem littekenweefsel tot gevolg hebben, waarvan je in het dagelijks leven weinig of niets merkt. Maar zo'n kleine beschadiging kan wel tot gevolg hebben dat je niet meer echt lekker dwarsfluit kan spelen. Nooit meer.
Tongpiercing en dwarsfluit spelen
Bedenk dat een tongpiercing de tongspier doorboort met een onvoorspelbaar resultaat. Sommige mensen hebben een klein beetje littekenweefsel, maar bij andere mensen kan er een wat groter litteken ontstaan dat het articuleren bij het dwarsfluiten bemoeilijkt.
Of je de piercing nu vooraan of in het midden van je tong hebt laten zetten: met een piercing in kun je niet goed aanblazen. Met een piercing in kun je moeilijk articuleren. Ook belemmert de piercing de luchtstroom. Sterker nog, door de bobbel die de piercing op je tong vormt, wordt bij het aanblazen de luchtstroom in tweeën gesplitst. Dat doet afbreuk aan de kwaliteit van je toon. Om te beginnen zul je de piercing uit moeten doen tijdens het spelen: anders is het onmogelijk om een goede toon te vormen.
Muziekles nemen als je een piercing hebt
Omdat een piercing het spelen op een dwarsfluit bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt, stelt een aantal dwarsfluitdocenten als eis dat je je piercing uit moet doen als je muziekles wilt hebben. Met een piercing in is het namelijk extra moeilijk om vorderingen op de dwarsfluit te maken.
Bovendien moet je er rekening mee houden dat je tijdens het genezingsproces na het zetten van de piercing, de piercing helemaal niet uit kunt doen, want als je die daarna zou willen indoen, kan het gaatje van de piercing al weer dicht zijn gaan zitten. Ook kan het gebied rond de piercing wat gevoelig zijn.
Conclusie
Als je een piercing door je tong of je onder- of bovenlip laat zetten, loop je het risico van een beschadigde zenuw of van hinderlijk littekenweefsel. Dan kun je het dwarsfluiten of het bespelen van de meeste andere blaasinstrumenten domweg vergeten.
In elk geval kun je met een piercing in niet dwarsfluiten. Sommige muziekleerlingen kunnen hun piercing uitdoen als ze gaan dwarsfluiten. Andere muziekleerlingen met een piercing door hun lip of tong lukt het niet om hun piercing uit te doen voordat ze muziek gaan instuderen of naar de muziekles gaan. Zij moeten het dwarsfluiten dus vergeten.
Als je een piercing echt heel mooi vindt, kun je dus maar beter een andere plaats dan in of rond je mond kiezen, als je wilt gaan of blijven dwarsfluiten.
Lees verder