Mechanische en elektrische instrumenten

Mechanische en elektrische instrumenten kunnen onder verdeeld worden in negen basistypen. Hieronder vindt u meer informatie over deze basistypen.

Speeldozen

Rond het eind van de 18e eeuw werden de eerste speeldozen gemaakt door een Zwitserse horlogemakers. Al in het begin van de 19e eeuw was de op een cilinder werkende speeldoos een zeer geliefd huisinstrument geworden. Door de komst van de op schrijven werkende speeldoos, later in de 19e eeuw, werd de op cilinder werkende speeldoos minder geliefd. De op schrijven werkende speeldoos kon een groter aantal liedjes spelen. En de verwisselbare schrijven waren veel goedkoper.

Carillons en klokkenspelen

Een van de eerste en meest geslaagde pogingen om mechanisch muziek te produceren waren de carillons en klokkenspelen. Het carrilon werd in de 13e eeuw in Noord-Europa ontwikkeld. Het bestond uit een serie gestemde klokken die in een toren werden opgehangen. De klokken werden aangeslagen door middel van draden, hefbomen, een uurwerk en elektriciteit.

Mechanische muziekmakers

De mechanische muziekmakers kunnen onder verdeeld worden in twee groepen. In de eerste groep vindt u instrumenten met snaren die mechanisch geluid voortbrengen wat gestopt of geselecteerd wordt door de vingers van de speler. Hieronder behoren onder andere de hurdy-gurdy (draailier) en het geigenwerk. De tweede groep is volledig automatisch. Hieronder vindt u onder andere de automatische viool en het orchestrion.

Automatische piano’s

In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden vele soorten automatische piano’s gebouwd als gevolg van de grote belangstelling voor mechanische muziekmakers. De eerste mechanische pianomuziek werd geproduceerd door de pianospeler. Dit is een apparaat wat op een gewone piano aangesloten kan worden.

Mechanische orgels

Er zijn verschillende types mechanische orgels. Alle types bestaan uit een serie orgelpijpen en een balg die wordt bediend door mechanische middelen (meestal een trommel). Deze trommels zijn voorzien van pennen voor korte noten en kammen voor lange noten. De trommels worden handmatig aan het draaien gebracht of middels een uurwerk, stoom of elektriciteit.

Elektrische gitaar

De elektrische gitaar is een erg populair instrument die in veel moderne rock-groepen wordt gebruikt. De moderne elektrische gitaar is voortgekomen uit de akoestische gitaar. Echter heeft de elektrische gitaar niet veel overeenkomsten meer met de akoestische gitaar. Bij de elektrische gitaar worden vibraties van de snaren elektronisch omgezet in geluid.

Elektro-mechanische instrumenten

Onder dit basistype vallen instrumenten waarbij het geluid met behulp van conventionele middelen (zoals snaren en rietbladen) wordt geproduceerd en vervolgens elektrisch wordt gewijzigd. Een voorbeeld hiervan is de vibrafoon. Dit instrument wordt in orkestmuziek en moderne jazz gebruikt en heeft kleine elektrische ventilatoren die het geluid veranderen.

Elektrische orgel

De elektrische orgel brengt geluiden voort uit signalen die worden geproduceerd door oscillerende elektrische circuits. Dit in tegenstelling tot de traditionele orgel, waarbij het geluid wordt geproduceerd door lucht te laten passeren door pijpen. De signalen van een elektrische orgel worden versterkt en via luidsprekers uitgezonden.

Radio-elektrische instrumenten

Deze instrumenten hebben een elektrische geluidsbron. Voorbeelden hiervan zijn de thereminvox (etherophone) en de martenots ondes musicales. Deze instrumenten werden voor het eerst in 1920 gemaakt. Tegenwoordig komen ze nog zelden voor.
© 2013 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard is een erg veelzijdig instrument welke vele mogelijkheden biedt in de muziekwereld. Nu is de keuze welk ins…
De piano; hoe werkt dit instrument?De piano; hoe werkt dit instrument?In dit artikel kun je lezen over het bij de mensen zeer geliefde instrument; de piano. Er wordt eenvoudig weergegeven wa…
Muziek & MuziekinstrumentMuziek & MuziekinstrumentWat is een partituur? Hoeveel noten of tonen telt een octaaf? Zingt een sopraan hoger of lager dan een alt? Wat zijn kop…
Toetsinstrument: de pianoToetsinstrument: de pianoVeel componisten uit de 19e eeuw vonden de piano het meest romantische instrument dat er is, maar in de familie van de p…

Muziekinstrumenten: membranofonenMembranofonen zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door de vibratie van een gespannen membraan of ve…
Muziekinstrumenten: idiofonenEr zijn verschillende vormen idiofonen. Hieronder vindt u onder andere de buisvormige stampstok, klokken, gongs, vaten e…
Bronnen en referenties
  • Encyclopedie van muziekinstrumenten
Semicolon (33 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.