Muziek & Muziekinstrument

Muziek & Muziekinstrument Wat is een partituur? Hoeveel noten of tonen telt een octaaf? Zingt een sopraan hoger of lager dan een alt? Wat zijn koper-blazers? Wat is kamermuziek? Wat is het verschil tussen een piano, klavecimbel en orgel? Hoeveel snaren heeft een gitaar? Welke instrumenten behoren tot de houtblaasfamilie? Hoe kan een doedelzak onafgebroken geluid laten horen? Leuke, boeiende weetjes over muziek en muziekinstrumenten, in de vorm van vragen en antwoorden.

Muziek en instrumenten


Wat is een partituur?

Een partituur is de muziek (noten bladmuziek) die een dirigent of een orkest leest. De partituur bevat alle delen van de muziek, alle partijen, die de musici spelen en die de dirigent leest terwijl hij dirigeert. Als een componist muziek componeert, schrijft hij eerst een partituur met, als het een orkestuitvoering is, alle partijen erin. Daarna worden de partijen voor elke musicus (muziekinstrument) apart eruit overgenomen. Een partituur kan ook partijen voor zang bevatten.

Hoeveel noten of tonen telt een octaaf?

Noten die op een instrument een octaaf (8 posities) uit elkaar liggen, houden eenzelfde letter. De afstand tussen bijvoorbeeld een C¹ en C² (centrale C en een C positie hoger) is één octaaf. Als je een toon-ladder speelt, is het octaaf de achtste noot van de toonladder. Het begrip octaaf is afgeleid van het Griekse woord okto -hetgeen dan ook- je raadt het al, acht betekent.

Zingt een sopraan nu hoger of lager dan een alt?

Een sopraan kan hoger zingen dan een alt of andersom geformuleerd, een alt lager dan een sopraan. Sopraan en alt zijn 'vrouwenstemmen', maar ook jongens kunnen tot ze de baard in de keel krijgen op de toonhoogten van sopranen en alten zingen. Overigens zijn er ook volwassen mannen die dit bereik hebben.

Wat valt er precies onder kamermuziek?

Kamermuziek is een vorm van klassieke muziek die ofwel door één instrumentalist wordt gespeeld, of door een kleine groep musici. Ook een zanger(es) of kleine groep zangers/zangeressen kan kamermuziek uitvoeren. Het wordt kamermuziek genoemd, daar het muziek is die in huis, in een kamer, uitgevoerd kan worden. Een kamer recital c.q. kamermuziekuitvoering werd vroeger m.n. in de 18e eeuw, in de betere of gegoede kringen vaak gegeven. Tegenwoordig wordt kamermuziek meestal in concertzalen uitgevoerd.

Wat zijn koperblazers?

Instrumenten behoren tot 'het koper' of de koperfamilie vanwege de wijze waarop ze bespeeld worden, en niet -zoals je zou denken- omdat ze specifiek van koper gemaakt zijn. De gemeenschappelijke manier waarop ze bespeeld worden is, dat het geluid wordt geproduceerd door je lippen tegen het mondstuk te drukken en er dan doorheen te blazen. In feite zijn de instrumenten van metaal en vaak is dit koper. Tot de koperblazers behoren de trompet, cornet à pistons, hoorn, trombone, tuba en eufonium (hoogste tuba). (De saxofoon behoort tot een andere groep, zie onder houtblaasfamilie).

Wat is het verschil tussen een piano, klavecimbel en orgel?

Deze drie muziekinstrumenten hebben weliswaar eenzelfde soort toetsenbord, maar de klanken en structuur zijn verschillend. Dit komt omdat er verschillende dingen gebeuren als je een toets indrukt c.q. toon aanslaat.
  • In een piano slaat een met vilt bekleed hamertje tegen een strakgespannen snaar
  • Bij een klavecimbel tokkelt een pennetje tegen de strakgespannen snaar
  • In een elektronisch orgel is de toets een soort schakelaar die een geluidstrilling teweegbrengt

Hoeveel snaren heeft een gitaar?

De Spaanse gitaar en de gebruikelijke elektrische gitaar heeft zes snaren. De basgitaar heeft er vier. Er bestaan ook twaalfsnarige gitaren. Deze twaalf snaren zijn gewoonlijk in zes paren van twee gestemd.

Welke instrumenten behoren tot de houtblaasfamilie?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hoeft het instrument dat tot deze groep behoort, niet persé van hout te zijn. Tot de houtblaasfamilie behoren de piccolo, blokfluit, klarinet, hobo, fagot en saxofoon. Het merendeel van deze instrumenten is dus van hout, echter niet de saxofoon, die van metaal is, evenals overigens verscheidene fluiten. Blokfluiten worden soms van kunststof gemaakt. Al deze muziekinstrumenten behoren niettemin tot één familie, en wel omdat ze op eenzelfde manier geluid voortbrengen en gaten (in hun 'zij') hebben om de verschillende toonhoogten te kunnen spelen.

Hoe kan een doedelzak onafgebroken geluid laten horen?

Een doedelzak is een stel pijpen, verbonden met een zak waar lucht ingeblazen wordt. Het inblazen geschiedt ofwel via een andere pijp ofwel door een kleine blaasbalg (die onder de arm gehouden wordt) regelmatig met die arm in te drukken. Er wordt dan zacht op de luchtzak gedrukt om een ononderbroken stroom lucht in de klankpijpen te laten stromen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziekquiz voor dementerende ouderenMuziekquiz voor dementerende ouderenEen muziekquiz voor ouderen met dementie veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer, Vasculaire dementie of Fronto-temporal…
De blokfluit als eerste muziekinstrumentDe blokfluit als eerste muziekinstrumentVraag aan een instrumentalist naar zijn eerste muziekinstrument en de kans is groot dat hij begint over de blokfluit. Wa…
Fingerpicking op de gitaarFingerpicking op de gitaarDe gitaar is een wijdverspreid instrument. Een heleboel mensen spelen gitaar onder invloed van de populaire muziek. Deze…
Pianoforte voorloper piano en vleugelDe pianoforte (ook fortepiano genoemd) is tussen 1698 en 1709 uitgevonden door instrumentenbouwer Bartolomeo Cristofori…
Muziekinstrumenten bij capoeiraMuziek is een essentieel onderdeel van het capoeira-spel. De instrumenten die hiervoor gebruikt worden, zijn niet de kla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Willemze, T.H. Muziek Lexicon. Trendboek B.V.
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 23-10-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.