Hoe stem ik een drumstel?

Na een tijd verslechtert de toon van uw trommels. Door het stemmen van uw drumstel krijgt u weer het optimale geluid. Het stemmen van een drumstel is toch net iets anders als het stemmen van een piano of gitaar, bij een drumstel bestaat namelijk geen juiste toonhoogte. Het geluid van uw trommels moet op elkaar worden afgestemd.

Stap 1

Het is aan te raden om uw vellen te vervangen voor nieuwe vellen. Draai de spanbouten ( aan de buitenkant van uw vel ) los, haal uw spanrand eraf. Haal uw vel eraf, maar gooi hem niet weg! Het ondervel kan blijven zitten, daar wordt niet op gespeeld en hoeft dus niet te worden vervangen.

Tip: Plak de spanrand vast met een stukje tape, de spanrand zit namelijk het beste op de positie waar hij altijd gezeten heeft.

Neem uw vellen mee naar een muziekwinkel, zodat u zeker weet dat u de goede maten heeft.

Stap 2

Nu de vellen eraf zijn, is het mogelijk de binnenkant van de trommel even schoon te maken met een droog doekje. Leg het nieuwe vel op de trommel en draai hem zo dat hij goed en stevig ligt ( dus niet kan schommelen ). Nu kunt u de spanrand er weer opleggen en de spanbouten er met de hand indraaien totdat niet meer lukt.

Stap 3

Zet de trommel op een doek oid, zodat het ondervel niet kan meetrillen. Draai met uw stemsleutel de tegenovergestelde bouten aan. Neem een vaste spanning, draai bijvoorbeeld een half rondje met uw stemsleutel. Sla met een drumstok op het vel, er moet nu spanning op het vel staan.

Tip: Om uw vellen soepel te laten worden, kunt u met uw hand even stevig op het midden van het vel drukken.

Stap 4

Het stemmen is bijna klaar. Sla met een drumstok vlakbij elke spanbout op het vel. Er zullen tussen de tonen kleine verschillen zitten en dat is niet mooi tijdens het spelen.
  • Is de klank te laag? Draai dan de spanbout steviger vast.
  • Is de klank te hoog? Draai dan de spanbout losser.

Als laatste kunt u trommels goed op elkaar afstemmen. Neem weer een vaste spanning met uw stemsleutel en draai weer de tegenovergestelde bouten aan.

Veel succes met het stemmen en veel plezier met drummen!
© 2009 - 2024 Miniejjj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drumstel, de basicsEen drum kit is een veelzijdig instrument en is inzetbaar in bijna elke muziekstijl. Opvallend is dat een drumstel uit e…
Hoe onderhoud ik mijn drumstel?Hoe onderhoud ik mijn drumstel?Om uw drumstel optimaal te laten functioneren, moet hij goed worden onderhouden. Hier leest u hoe u dat het beste kunt d…
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
De verkiezingenDe verkiezingenAlle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen stemmen en kunnen zich verkiesbaar stellen. Ze hebben hier het recht op. In…

Basgitaar Technieken en StijlenDe basgitaar is een betrekkelijk nieuw instrument en er is vanaf het begin al mee geëxperimenteerd. Er zijn ontelbaar ve…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Drumstel
Miniejjj (3 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.