Piano leren spelen

Lijkt het je altijd al leuk om piano te spelen maar weet je niet waar je moet beginnen of, heb je al een piano of keyboard en kom je zelf niet verder? Dan is het misschien handig om les te nemen. Maar welke manieren zijn, wat zijn de voordelen er van maar ook de nadelen. Waar moet je op letten en wat is belangrijk om naar te informeren.

Inhoud


Waarom piano- of keyboardles?

Voor vele mensen is de stap om een instrument te kopen zonder enig ervaring te groot. Ze weten niet waar ze op moeten letten, ze weten niet waar een goed instrument aan moet voldoen, ze weten niet wat ze zelf fijn vinden spelen en nog veel meer argumenten wat een persoon kan tegen houden. Ook kan het zijn dat je al een instrument hebt en dat je na enkele weken aan het proberen niet verder komt. In beide gevallen zou je nooit het piano leren onder de knie krijgen.

Doordat je les neemt neemt je interesse in het piano spelen sterk toe. Doordat je steeds meer leert en nieuwe technieken ontwikkeld wil je graag nieuwe liedjes spelen. Doordat je goed begeleid wordt leer je zo efficiënt mogelijk en heb je het piano spelen zo snel mogelijk onder de knie.

Welke lesmethodes zijn er?

Er zijn verschillende manieren om piano te leren spelen. Je kunt traditioneel les krijgen door middel van een leraar maar, je kunt het tegenwoordig ook leren door zelfstudie uit ook boekje. Met de opkomst van het internet zijn daar ook vele filmpjes te vinden waar het piano spelen wordt bijgebracht.

Pianoles door middel van docent

Zo zijn vele mensen al opgeleid. Het voordeel van pianoles van een docent is dat je les kunt krijgen zoals jij dat wilt. Als je klaar bent met pop muziek en je wilt graag blues leren dan kun je dat aangeven bij je docent en hopelijk begin je direct met het leren wat je leuk vindt. Ook is dat een docent direct je fouten af kan leren. Als de vingerzetting niet goed is, kan een docent van begin af aan dat corrigeren. Het is een efficiënte manier van leren maar, het heeft ook nadelen. Zo zijn pianolessen minder flexibel qua tijd dan een boek of internet. Je kunt niet zomaar naar je docent gaan wanneer jij tijd hebt. Je moet van te voeren afspreken welke dag je in de week kunt. Ook is pianoles door middel van een docent over het algemeen duurder dan pianoles volgen via een boek.

Pianoles via een studieboek

Pianoles via een studieboek is te doen maar vergt wel zelf discipline. Je moet doorzetten ook als het tegen zit. Als je vastloop heb je geen docent om op terug te vallen. Ook als er onduidelijk heden in het boek staan kun je dat fout interpreteren. Hierdoor kun je foute dingen aanleren waardoor je later lastigheden kunt ondervinden tijdens het spelen. Wel kun je studeren wanneer je zelf wilt en je bent niet afhankelijk van de tijd van de docent en je hebt maar eenmalig de kosten van het boekje.

Pianoles via het internet

Dit kun je opsplitsen in 2 categorieën via de webcam met een echte echte docent en dan heb je de voor en nadelen van een echte docent en je kunt les krijgen via tutorials (instructie video's) en daar gaat dit kopje over. Het nadeel van instructie video's is dat iedereen ze kan maken en op het internet kan zetten. Je weet dus niet als het kwaliteit is of niet. Het kan zijn dat iemand een hele foute stijl heeft en dat probeert aan iemand te leren. Wel is er een heel groot aanbod waardoor je verschillende nummers kunt spelen. Het advies is dan ook, betaal niet voor een pianoles via het internet. Als je gewoon een nummer wilt spelen kun je er rustig gebruik van maken maar voor een gedegen les zou je toch een studie boek of een docent moeten raad plegen.

Waar moet je op letten?

Bij pianoles bij docent is het belangrijk dat de style waar de pianoleraar van houdt ook jouw voorkeur heeft. Zo niet dan ben je na de basis klaar bij je docent en zou je een nieuwe moeken zoeken. Ook is het belangrijk dat je docent ervaring heeft. Enkele jaren is niet genoeg. Vraag daar ook goed na. Ook moet je goed bedenken wat je wilt. Wil je graag in een band spelen, zoek dan ook een docent die daar ervaring mee heeft want dan kan hij tijdens het bij brengen van de basis daar al rekening mee houden.

Bij pianoles via een studieboek is het belangrijk om de recensies te lezen over het boek. Er zijn waarschijnlijk velen voor je gegaan en hebben misschien hun mening op internet achter gelaten. Lees dit dan ook.

Bij introductie filmpjes op het internet is het gewoon naar de kwaliteit kijken van het spelen en als je het aanstaat kun je het volgen en anders ga je opzoek naar het volgende filmpje.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een docent variëren enorm meestal zijn de lessen een half uur en de prijzen variëren van 5 euro per half uur tot 30 per half uur. De kwaliteit is niet altijd te zien aan de prijs. Een hobbyist kan net zo goed zijn.

De kosten van een boek zijn niet zo hoog. Je kunt ze al bij de bibliotheek krijgen. Als je zelf een les boek aan wilt schaffen ben je rond de 20 euro klaar. Uiteraard kun je altijd aanvullende boeken kopen. Het eerste boek behandeld meestal alleen maar de basis.

Het internet bied gratis filmpjes aan en betaalde cursussen. Betaalde cursussen lopen uiteen van 1,30 tot 300 euro. Nogmaals bedenk goed wat je koopt
© 2009 - 2024 Rhblubben, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe piano leren spelen?Hoe piano leren spelen?Piano leren spelen is iets waar veel mensen van dromen, maar hoe moet u daarmee beginnen? In dit artikel wordt het één e…
Snel piano of keyboard leren spelenSnel piano of keyboard leren spelenJe bent van plan om een piano of keyboard aan te schaffen? Jij wil snel leren hoe je erop moet spelen? Lees dan eerst ev…
Piano leren spelen door zelfstudiePiano leren spelen door zelfstudieDe piano is een prachtig instrument, waarmee je als je een beetje noten kan lezen al gauw de meest fantastische muziek k…
De basis Piano akkoordenDe basis Piano akkoordenPiano leren spelen is erg leuk, maar je moet het wel leren. Een belangrijk onderdeel zijn de piano akkoorden. Hier leer…

Prima gitaren uit ChinaDe hegemonie van de grote bekende merken wankelt. China is bezig met een inhaalslag op veel gebieden. Er wordt van alles…
MuziekinstrumentenMuziekinstrumentenDe dreunende slag op een elektrische gitaar klinkt heel anders dan het terre geluid van een klassieke viool, maar toch o…
Rhblubben (8 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.