Prima gitaren uit China

De hegemonie van de grote bekende merken wankelt. China is bezig met een inhaalslag op veel gebieden. Er wordt van alles geproduceerd in dat grote land en de kwaliteit vertoont alleen maar een stijgende lijn. Kleding, schoeisel, elektronica, auto-onderdelen en nu ook muziekinstrumenten zijn van hoge kwaliteit. China bouwt tegenwoordig prima gitaren in het duurdere segment. Maar wat is duur. De lonen zijn gemeten naar westerse maatstaven nog steeds laag.

Kwaliteit gitaren uit China

Was vroeger de kwaliteit nogal eens dubieus, tegenwoordig koop je geen slechte gitaren meer uit China. Je koopt heel veel gitaar voor weinig geld. Het materiaal is hoogwaardig en al lang geen mdf of multiplex meer. Alleen de beste houtsoorten worden gebruikt en bovenblad, zij- en onderkant van de akoestische en hollowbody-gitaren zijn vaak massief. De toets is meestal van palissander (rosewood), of ebben. De afwerking is bijna altijd perfect.

Afgesteld

Scherpe frets of de tonen niet helemaal zuiver, dat zul je sporadisch meemaken. De snaren te hoog of te laag gemeten met de twaalfde fret of de brug uit het midden geplaatst, zul je niet ervaren. Een hals scheef gemonteerd als bij sommige Amerikaanse grote broers, is domweg uitgesloten. De gitaren worden tijdens het productieproces en dat is voor het grootste deel met de hand, constant gecontroleerd en geen enkele gitaar verlaat de fabriek zonder dat die van top tot teen is bekeken, getoetst en zuiver is afgesteld. Over vakmanschap gesproken.

Handwerk

Kwaliteit van het materiaal en zorgvuldig vakmanschap vormen de beste relatie die sommige Chinese gitaarproducenten op de kaart hebben gezet. De keuze van het hout en het bewerkingsproces ervan vormen de basis voor het ambachtelijk creëren van deze instrumenten. In feite is elke gitaar handgemaakt. Het gevolg is dat de toon mooi en zuiver is, de akkoorden vol en complex. De humbuckers en single coils spannen de Amerikaanse concurrenten naar de kroon.

Eastman

Sinds een aantal jaren zijn gitaren van het Chinese merk Eastman in Nederland te koop. Eerst alleen jazzgitaren, de zogenaamde archtops en thinline series. Het laatste type is te vergelijken met de Gibson ES 335. De elementen zijn doorgaans van Kent Armstrong en van sublieme kwaliteit. Nu worden er ook akoestische gitaren gebouwd en op de Nederlandse markt gebracht. De gitaren worden volledig met de hand gebouwd. Op YouTube zijn er zat voorbeelden te vinden.

Peerless

Het andere Chinese merk is Peerless dat flink aan de weg timmert met handgebouwde gitaren van uitstekende kwaliteit. Peerless-gitaren leveren toon en prestaties die gelijkwaardig zijn aan gitaren die twee- à driemaal duurder zijn. De elektronica bestaat meestal uit de Epiphone ´57 pick-ups. De body van de goedkopere klassen is vaak van gelamineerd hout van prima kwaliteit. Het is geen triplex. Alleen de duurste klassen zijn gebouwd van massief hout. Als je over de duurste klassen hebt dan betaal iets meer dan 1000 euro.

Ook Peerless bouwt akoestische gitaren van topkwaliteit.

Epiphone

De laatste jaren is Epiphone vooral bekend als de goedkope namaak van Gibson. Weinigen weten dat Epiphone excellente akoestische gitaren bouwt in China. De Epiphone Masterbilt collectie is een goed bewaard geheim. Er zijn 14 modellen en vier basistypen: dreadnoughts (DR-modellen), kleinere-bodied finger-style instrumenten (EF-modellen), jumbo's (AJ-modellen), en Classicals (NL-modellen). Alle modellen hebben een massief houten constructie met sparren of ceder top, en kasten van palissander, mahonie of esdoorn. De hals is van mahonie.

Tot slot

Natuurlijk zijn er meer merken, modellen en types van Chinese komaf die de moeite waard zijn. Helaas kunnen die niet allemaal besproken worden in dit artikel. Waar het om gaat is dat de kwaliteit met grote sprongen vooruit is gegaan de laatste jaren en dat de meeste duurdere gitaren in China van uitstekend materiaal en met de hand gemaakt worden. Op YouTube zijn tal van filmpjes te vinden. Maar wat is duur. Je betaalt vaak nog niet eens de helft van een echte Amerikaan.
© 2009 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gitaren: Duesenberg Starplayer TV versus Gretsch 6120-60Iedere gitarist kent de Fender Stratocaster en Telecaster. Deze gitaren hebben een eigen specifiek geluid met een twang…
De gitaar, het instrument, de soorten en de bespelersEr is al veel over de gitaar geschreven, over de bouwers, de instrumenten en hun bespelers. Over amateurs die uit het ni…
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Anouk  Update en Close up (recensie cd en dvd)recensieAnouk Update en Close up (recensie cd en dvd)Anouk Teeuwe heeft een aantal albums uitgebracht dat geen studioalbums zijn. In 2004 komt ze met twee releases tegelijke…

Onderhoud van een piano, hoe en wat?Onderhoud van een piano, hoe en wat?Om uw speelplezier te behouden is onderhoud aan uw piano erg belangrijk. Gelukkig vraagt een piano slechts zeer beperkt…
Piano leren spelenLijkt het je altijd al leuk om piano te spelen maar weet je niet waar je moet beginnen of, heb je al een piano of keyboa…
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.