Gitaren: Duesenberg Starplayer TV versus Gretsch 6120-60

Iedere gitarist kent de Fender Stratocaster en Telecaster. Deze gitaren hebben een eigen specifiek geluid met een twang dat hoort bij country-muziek, rockabilly en bluegrass. Eric Clapton heeft het speciale Fender-geluid met overdrive toegepast in de blues. Duesenberg en Gretsch zijn gitaarmerken die ook beschikken over een eigen herkenbaar geluid met twang. Beide merken zijn net als de Fender breed inzetbaar.

Duesenberg Starplayer TV

We hebben het hier over een Duits gitaarmerk van degelijke kwaliteit zoals we dat van onze Oosterburen gewend zijn. De Duesenberg Starplayer TV is een semi-hollow body, met massief middenstuk waardoor de gitaar beschikt over een uitstekende sustain. De archtop is van gelamineerde spruce (spar) en de zij- en achterkanten bestaan uit gelamineerd maple (esdoorn). De hals is in de body gelijmd en van rock maple met een rosewood (palissander) toets voorzien van dots (mother of pearl) en 22 frets.

Bindingen

Hals, kop en body zijn voorzien van bindingen en de lak is vrij dik aangebracht. Voor de rest beschikt de gitaar over een Bigsby-achtige tremolo en een tune-o-matic brug. De fraaie mechanieken zijn van Kluson. Met de driestanden schakelaar kun je veel kanten op.

Combinatie
Bijzonder is de combinatie van een humbucker (59 PAF-stijl) bij de brug en een single coil (P-90) element bij de hals. Hiermee kun je veel kanten op. In de middenpositie krijg je het twang-geluid maar zelfs een jazzy sound is mogelijk. Hoe je het geluid ook instelt de klank blijft altijd aan de warme kant. Country, rock en zelfs funk zijn de stijlen die je makkelijk met deze gitaar kunt spelen. Met een beetje overdrive haal je mooie bluesklanken uit deze kast. Metal hoort niet in het rijtje thuis.

Licht

De hals is niet al te breed en laat zich licht bespelen. Zet er alleen niet te lichte snaren (10) op omdat het geluid dan niet tot zijn recht komt. Onversterkt klinkt de Starplayer behoorlijk hard zodat je op elk moment van de dag even een loopje kunt oefenen zonder de gitaar op een versterker aan te sluiten. Duesenberg Starplayer TV is in vele kleuren leverbaar. Een demonstratie kun je vinden op YouTube.

Gretsch 6120-60

Een gevestigde naam in de V.S. naast Fender en Gibson. Niemand minder dan Chet Atkins heeft Gretsch groot gemaakt en later natuurlijk de Stray Cats met Brian Setzer. Je mag dan ook wel wat verwachten van deze gitaar die een reissue is uit 1960. Het is een hollowbody van gelamineerd maple top en massief maple achter- en zijkanten.

Humbuckers
De gelijmde hals bestaat uit twee delen maple met 22 frets en beschikt over een ebony (ebben) toets met halve maan inleg aan de bovenzijkant van de hals. De gitaar wordt geproduceerd in Japan. Verder is die uitgerust met een tremolo à la Bigsby, een Gibson-achtige tune-o-matic brug en twee prachtige TV filtertrons-humbuckers.

Versieringen

Gretsch staat bekend om zijn fraaie kleurschakeringen en de vele versieringen van hoefijzers en stierenkoppen en plaatjes van pinguins en valken op de slagplaat. Maar uiteindelijk gaat het om het geluid en de bespeelbaarheid. Over het geluid kunnen we kort zijn. Dit instrument is uitstekend geschikt van country tot jazz en alles wat daar tussen ligt. Metal valt net als bij Duesenberg buiten dit rijtje. Een demonstratie kun je vinden op YouTube.

Tot slot gitaren

De hals lijkt in eerste instantie relatief zwaar te bespelen maar dat kan een kwestie van gewenning zijn. De sustain is ook minder dan van de Duesenberg maar de specifieke Gretsch-klank maakt heel veel goed. De twang is alom aanwezig en daarom is Gretsch blindelings te herkennen.

Deze twee gitaren zijn verschillend van uiterlijk en klank maar hebben ook veel overeenkomsten. Het zijn veelzijdige instrumenten die goed zijn gebouwd en waar je lang plezier van kunt beleven.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Gretsch 6119 Chet Atkins TennesseanGretsch gitaren worden geproduceerd door het bedrijf Gretsch Musical Instruments. Tot 1970 in Brooklyn, USA, tegenwoordi…
Gretsch, het bedrijf en de gitarenDe gitaren van het merk Gretsch staan bekend vanwege hun aparte uiterlijk, eigenschappen en geluid. "That Great Gretsch…
De elektrische gitaarDe elektrische gitaarDe elektrische gitaar is een veelgebruikt instrument dat bij elke muziekstijl past. Er bestaan veel soorten elektrische…

Violen bouwen uit passieNederland telt rond vijfentwintig vioolbouwers. De meeste bouwers verdienen hun geld vooral met reparaties en hebben daa…
Tamboers met belangrijke functie bij de schutterijTamboers met belangrijke functie bij de schutterijSchutterijen en tamboers horen al eeuwen bij elkaar. Bij feesten van de schutterijen hadden de tamboers een belangrijke…
Bronnen en referenties
  • Duesenberg, Gretsch, YouTube
Reactie

Josuah B., 13-01-2014
Waar kan ik de Duesenberg Starplayer TV voor 1200 euro aanschaffen? Ik wil er graag een. Reactie infoteur, 14-01-2014
Max Guitars in Den Haag, alleen niet meer voor die prijs.

Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.