Muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten De dreunende slag op een elektrische gitaar klinkt heel anders dan het terre geluid van een klassieke viool, maar toch ontstaan beide klanken op dezelfde manier. Beide instrumenten laten een gespannen snaar trillen waardoor geluid ontstaat.

Algemeen

De gitaar en viool werken volgens hetzelfde principe, maar toch behoren ze tot verschillende groepen van muziekinstrumenten. De viool brengt toon voort als de violist op de snaren tokkelt of er met een strijkstok overheen strijkt. Een elektrische gitaar produceert zwakke trillingen die door apparatuur moet worden versterkt om hoorbaar te zijn. Er bestaan nog vijf andere belangrijke groepen muziekinstrumenten: houten blaasinstrumenten, koperen blaasinstrumenten, slaginstrumenten, toetsinstrumenten en elektronische instrumenten.

Houten blaasinstrumenten

Wanneer er op een blaasinstrument geblazen wordt, gaat de lucht binnenin trillen waardoor een toon ontstaat. Als de gaten in de buis worden afgesloten, verandert de lengte van de trilling en ontstaan er verschillende tonen. De korste buizen geven de hoogste tonen. De fagot, de Engelse hoorn, de saxofoon, de klarinet, de hobo en de fluit behoren alle tot de houten blaasinstrumenten, hoewel sommige van metaal zijn.

Snaarinstrumenten

Als snaren trillen, produceren zij een toon: hoe dunner en korter de snaar, des te hoger de toon. De grootte van het instrument is ook van invloed: de kleinere viool geeft hogere tonen dan de grote contrabas. De snaren van de gitaar, harp en luit worden met de vingers in trilling gebracht, terwijl de viool, de cello en de contrabas met een strijkstok wordt bespeeld.

Koperen Blaasinstrumenten

Koperen blaasinstrumenten (hoorn, trompet, bugel, cornet, en tube) bestaan uit lange buizen van koper of ander metaal en hebben windingen om ze gemakkelijker te kunnen vasthouden. De lucht die in het mondstuk wordt geblazen, veroorzaakt trillingen in de buis die het geluid versterkt. Het drukventiel zorgt voor meer ruimte in de buis waardoor de toonhoogte lager wordt. De trompet heeft een lange geschiedenis. Toen de Egyptenaren meer dan 3000 jaar geleden kun koning Toetanchamon begroeven, zetten zij een trompet in zijn graftombe.

Slaginstrumenten

Eigenlijk is elk voorwerp dat geluid maakt als men erop slaat of ermee schudt, een slaginstrument: trommels, klooken, gongs, enzovoort. Sommige slaginstrumenten zoals de Xylofoon en de vastgestelde tonen.

Elektronische instrumenten

Deze instrumenten bootsen bestaande instrumenten na en stellen geheel nieuwe geluiden samen. We noemen zo'n instrument een 'synthesizer' (samensteller). In het geheugen van het instrument worden verschillende geluiden opgeslagen, die men naderhand laat samenklinken.

Toetsinstrumenten

Als de pianist een toets indrukt, slaat een hamer tegen een snaar in de piano. De pedalen dienen om de tonen korter of langer te laten doorklinken.

Traditionele instrumenten

Behalve de instrumenten die in een symfonieorkest worden bespeeld, zijn er nog tal van andere instrumenten. Zo heeft elk land zijn eigen instrumenten bij het spelen van traditionele- of volksmuziek. De vorm en het materiaal dat in een bepaald gebied voorhanden is. Toch lijken bepaalde instrumenten over heel de wereld steerk op mekaar. Zo wordt de doedelzak zowel in Europa als in Azië en Afrika bespeeld.
© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziekinstrumenten: Vóór de middeleeuwenMuziekinstrumenten: Vóór de middeleeuwenAl in het begin van de menselijke beschaving werd er muziek gemaakt. Er werd natuurlijk gezongen, maar er werden ook all…
Muziekinstrumenten: De middeleeuwenMuziekinstrumenten: De middeleeuwenAl sinds mensenheugenis wordt muziek gemaakt. Men begeleidde de zang met allerhande muziekinstrumenten. In de middeleeuw…
Hoe blaas je zuiver op een blokfluit?Hoe blaas je zuiver op een blokfluit?Op een blokfluit leer je snel en makkelijk je eerste liedjes spelen. Maar het blazen van mooie, zuivere tonen uit je muz…

Piano leren spelenLijkt het je altijd al leuk om piano te spelen maar weet je niet waar je moet beginnen of, heb je al een piano of keyboa…
De Cajon veelzijdig percussie instrumentDe cajon is een percussie instrument dat in Europa vooral bekend is geworden via de flamenco muziek van Paco de Lucia. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bogitw, Pixabay
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 23-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.