Muziekinstrumenten
De dreunende slag op een elektrische gitaar klinkt heel anders dan het terre geluid van een klassieke viool, maar toch ontstaan beide klanken op dezelfde manier. Beide instrumenten laten een gespannen snaar trillen waardoor geluid ontstaat.
Algemeen
De gitaar en viool werken volgens hetzelfde principe, maar toch behoren ze tot verschillende groepen van muziekinstrumenten. De viool brengt toon voort als de violist op de snaren tokkelt of er met een strijkstok overheen strijkt. Een elektrische gitaar produceert zwakke trillingen die door apparatuur moet worden versterkt om hoorbaar te zijn. Er bestaan nog vijf andere belangrijke groepen muziekinstrumenten: houten blaasinstrumenten, koperen blaasinstrumenten, slaginstrumenten, toetsinstrumenten en elektronische instrumenten.
Houten blaasinstrumenten
Wanneer er op een blaasinstrument geblazen wordt, gaat de lucht binnenin trillen waardoor een toon ontstaat. Als de gaten in de buis worden afgesloten, verandert de lengte van de trilling en ontstaan er verschillende tonen. De korste buizen geven de hoogste tonen. De fagot, de Engelse hoorn, de saxofoon, de klarinet, de hobo en de fluit behoren alle tot de houten blaasinstrumenten, hoewel sommige van metaal zijn.
Snaarinstrumenten
Als snaren trillen, produceren zij een toon: hoe dunner en korter de snaar, des te hoger de toon. De grootte van het instrument is ook van invloed: de kleinere viool geeft hogere tonen dan de grote contrabas. De snaren van de gitaar, harp en luit worden met de vingers in trilling gebracht, terwijl de viool, de cello en de contrabas met een strijkstok wordt bespeeld.
Koperen Blaasinstrumenten
Koperen blaasinstrumenten (hoorn, trompet, bugel, cornet, en tube) bestaan uit lange buizen van koper of ander metaal en hebben windingen om ze gemakkelijker te kunnen vasthouden. De lucht die in het mondstuk wordt geblazen, veroorzaakt trillingen in de buis die het geluid versterkt. Het drukventiel zorgt voor meer ruimte in de buis waardoor de toonhoogte lager wordt. De trompet heeft een lange geschiedenis. Toen de Egyptenaren meer dan 3000 jaar geleden kun koning Toetanchamon begroeven, zetten zij een trompet in zijn graftombe.
Slaginstrumenten
Eigenlijk is elk voorwerp dat geluid maakt als men erop slaat of ermee schudt, een slaginstrument: trommels, klooken, gongs, enzovoort. Sommige slaginstrumenten zoals de Xylofoon en de vastgestelde tonen.
Elektronische instrumenten
Deze instrumenten bootsen bestaande instrumenten na en stellen geheel nieuwe geluiden samen. We noemen zo'n instrument een 'synthesizer' (samensteller). In het geheugen van het instrument worden verschillende geluiden opgeslagen, die men naderhand laat samenklinken.
Toetsinstrumenten
Als de pianist een toets indrukt, slaat een hamer tegen een snaar in de piano. De pedalen dienen om de tonen korter of langer te laten doorklinken.
Traditionele instrumenten
Behalve de instrumenten die in een symfonieorkest worden bespeeld, zijn er nog tal van andere instrumenten. Zo heeft elk land zijn eigen instrumenten bij het spelen van traditionele- of volksmuziek. De vorm en het materiaal dat in een bepaald gebied voorhanden is. Toch lijken bepaalde instrumenten over heel de wereld steerk op mekaar. Zo wordt de doedelzak zowel in Europa als in Azië en Afrika bespeeld.