Gitaar ombouwen tot topinstrument

Iedere serieuze muzikant die op een elektrische gitaar speelt wil het beste van het beste hebben. Liefst een handgebouwde gitaar of een custom made uit een Amerikaanse fabriek van Fender, Gretsch of Gibson. Helaas is de aanschaf van een topinstrument niet voor iedereen weggelegd en moeten veel gitaristen het doen met een B-keuze. Die keuze hoeft niet verkeerd te zijn want je kunt een goedkope gitaar ombouwen tot een topinstrument.

Kwaliteit

De meeste goedkope gitaren worden in Korea, China of Indonesië gebouwd waar het productieproces een stuk goedkoper is dan hier in het Westen. Toch hoeft de kwaliteit van zo'n instrument niet slecht te zijn. Waar het meestal aan ontbreekt is aan goede pick-ups, knoppen, elektronica en tuners. Maar die zijn doorgaans eenvoudig te vervangen en heel veel geld hoeft dat niet te kosten.

Zuiverheid

Belangrijk is de zuiverheid en de bespeelbaarheid van het instrument. Is de hals recht, staan de snaren niet te hoog of te laag van de toets en komen de frets niet omhoog uit de fingerboard. Is er genoeg sustain en kun je goed met je vingers over de hals glijden. Is de lak niet te dik en is de gitaar sowieso goed afgewerkt.

Hout
De meeste kasten van de (semi)-hollowbodies worden gemaakt van gelamineerd en soms (gedeeltelijk) massief hout. Lak en bindingen spelen een belangrijke rol voor de klank net als de gehele constructie van het instrument. De toets is doorgaans van palissander en bij de wat duurdere gitaren van ebbenhout. Bij Fender is dat veelal esdoorn. De toets is vaak ingelegd met dots (mother of pearl) of opgesierd met een blokinleg denkbaar in verschillende varianten. De hals bestaat doorgaans uit meerdere delen waaronder vaak mahonie.

Halspen

De meeste elektrische gitaren beschikken over een halspen zodat je de hals kunt stellen. Dat doe je alleen maar als die krom is getrokken (torsie). Schroef het plaatje op de kop eraf en gebruik passend gereedschap. Wees heel voorzichtig met het stellen van de halspen want het gaat vaak om een kwartslag naar rechts of links. Voor je het weet heb je de hals verprutst en dan ben je verder van huis.

Geschroefd
De Fender en zijn imitaties hebben het voordeel dat de hals geschroefd is aan de body in tegenstelling tot de meeste andere merken en typen. Is de hals zodanig kromgetrokken dat die niet meer te herstellen is met de halspen, dan kun je deze vervangen door een andere.

Gitaar ombouwen

Ben je ervan overtuigd dat de kast en de hals goed zijn van de gitaar dan kun je beginnen met het vervangen van de verschillende hardware. Ben je handig en beschik je over een werkbank, gereedschap en soldeerbout dan kun je veel zelf doen. Wees wel zo verstandig om pick-ups, tuners en knoppen goed op te meten omdat de maten per merk sterk kunnen verschillen. De PAF 57 classic humbucker van Gibson wijkt qua grootte af van de Seymour Duncan SH-1 59 PAF humbucker.

Kosten
Om een indicatie van de prijs te geven, een Seymour Duncan-element kost rond de 90,- en een PAF 57 van Gibson ongeveer 150,-. Voor de tuners van Gotoh moet je rekenen op een kleine 100 euro. Alles bij elkaar komt het pimpen van de gitaar neer tussen de 300 en 600 euro, inclusief reparatie-uurtarief. Maar dan heb je je eigen custom made.

Advies

Als je niet of nauwelijks bekend bent met het bovenstaande dan is het verstandig om advies in te winnen bij een goede gitaarzaak bij jou in de buurt. En als ze je daar niet kunnen helpen dan weten zij wel bij wie je terecht kunt. Zorg dat je weet wat voor een soort geluid je wilt hebben van je gitaar. Vergeet niet dat een versterker, bekabeling en randapparatuur net zo belangrijk zijn als het instrument.

Bekende maar niet volledige adressenlijst van gitaarbouwers en adviseurs:
  • De Gier guitars in Schiedam, bouwen en customizing
  • Guitarlounge in Den Haag geeft goede adviezen en repareert
  • Haarguitars in IJsselstein bouwt maar geen customizing
  • Popschool Maastricht, op de website is heel veel informatie te vinden
  • Rikkers Gitaarbouw in Groningen, bouwt en verbouwt
  • Tonika in Groningen repareert en adviseert
  • Vox Humana in Vlaardingen, bouwen en customizing
  • De Zwier in Vlissingen, bouwen en customizing
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
Anatomie van de elektrische gitaarAnatomie van de elektrische gitaarAltijd willen weten waar de elektrische gitaar nou uit bestaat? In dit artikel worden alle onderdelen van de elektrische…
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…

Gitaar: de geheimen van de klein barréDe barré-akkoorden zijn voor een gitarist de weg van de hel naar de hemel. Het vergt heel veel energie en oefening om ze…
Gitaar: de geheimen van de grote barréGitaar: de geheimen van de grote barréDe barré-akkoorden zijn voor een gitarist de weg van de hel naar de hemel. Het vergt heel veel energie en oefening om ze…
Bronnen en referenties
  • Foto's: DeviantArt
Reactie

VMusic (infoteur), 28-10-2010 #1
Goed artikel, vergeet vooral ook niet dat een goede Jack-kabel essentieel is voor een goed geluid! Reactie infoteur, 28-10-2010
Dank! Je hebt volkomen gelijk. Ik heb bekabeling toegevoegd in de tekst.

Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.