Een klassieke gitaar kopen

Een klassieke gitaar kopen Ben jij beginnend gitarist, en op zoek naar een (nieuwe) klassieke gitaar? Hieronder vindt je de nodige informatie en handige tips die je verder kunnen helpen in je keuze.

Soorten en prijsklassen

Klassieke (of ook wel 'Spaanse') gitaren zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Van een ‘leuk weggevertje' voor €15,- tot een professionele concertgitaar van enkele tienduizenden euro's. Wanneer je een serieuze start wil maken met het leren gitaarspelen, is het van belang een redelijke, weloverwogen investering te doen, naar gelang jouw budget en toekomstvisie.

Het overhaast aanschaffen van een dure gitaar draagt serieuze risico’s met zich mee. Zo kan je passie en enthousiasme van korte duur blijken, en het kan lastig zijn de relatief dure gitaar te verkopen, gezien de vraag in de desbetreffende prijsklasse gering is. Het is daarom aan te raden je aanvankelijke investering te beperken tot een bedrag van ca. €300,-. Wil je toch een duurdere en/of kwalitatief betere gitaar om mee te beginnen, dan is een kijkje nemen op sites als Marktplaats aan te raden; hier zijn soms mooie aankopen te doen!

Een degelijke 'beginnersgitaar' vindt je in een prijsklasse van ongeveer €200,- tot €300,-. Populaire merken in deze prijsklasse zijn Martinez, Granada, en Salvador; met name de Salvador 2C wordt vaak genoemd als 'meest verkochte gitaar'. Hiernaast zijn gitaren van het merk Alhambra zeker een aanrader. Dit bekende merk staat garant voor een goede prijs-kwaliteit verhouding, en beschikt bovendien over een breed assortiment uiteenlopend van €250,- tot wel €3.000,-.

Prijsklassen

Voor het aanschaffen van een nieuwe (relatief goedkope) gitaar kun je, naar mijn ervaring, de volgende indeling aanhouden:
  • €0,- tot €50,-: Gitaren gemaakt uit zeer goedkope houtsoorten (zoals triplex), of zelfs plastic.
  • €50,- tot €100,-: Kwaliteit van het hout is over het algemeen iets beter.
  • €100,- tot €200,-: Een lage prijsklasse, met redelijke gitaren voor de beginner. Aan te raden voor een eerste kennismaking, maar voor een wat serieuzere start is een prijsklasse hoger aan te raden.
  • €200,- tot €300,-: Degelijke beginnersgitaren, bijv. een Alhambra of Salvador.
  • €300,- tot €500,-: Mid-lage klasse. Het verschil zit hem hierbij o.a. in de afwerking, en de klank in de hogere regionen.
  • €500,- tot €700,-: Kwalitatief goede gitaren, waarbij verschil op te merken is in m.n. het gebruik van massief i.p.v. gelamineerd hout.
  • €700,- tot €1000,-: Begin ‘middenklasse’. Vaak massief i.p.v. gelamineerd hout, en een toets van ebbenhout i.p.v. palissander.
  • Va. €1000,-: Middenklasse relatief goedkope klassieke gitaren, die voor een groter gedeelte handgemaakt zijn.

Belangrijk is het om te bedenken dat de klank door jouw eigen speelervaring opgebouwd en verbeterd wordt. In de beginjaren zul je nog niet veel verschil merken tussen bijv. een gitaar van €300,- en een gitaar van €500,-. Naast dat je een steeds fijner gehoor krijgt, zul je naarmate je het instrument beter 'leert kennen' ook werken aan een steeds mooiere persoonlijke klank. Aan te raden is om vanaf het begin af aan te (blijven) oefenen op oa. speeltechniek, toon, en het leren kennen (wennen) aan je instrument. In de meeste gevallen kan het een paar jaar duren voordat je de gewenste toon bereikt hebt. Met name in de beginjaren zul je moeten werken aan krakerige, snerpende, of afgedempte tonen.

Jouw keuze!

Na een afweging gemaakt te hebben ten aanzien van de prijsklasse, is het goed om na te denken over jouw wensen:
  • Welke muziekstijl(en) wil ik voornamelijk spelen? Populaire muziek, Klassieke stukken, Flamenco?
  • Wat voor klank heeft mijn voorkeur?

Voor de klank is met name het bovenblad van belang. De meeste klassieke gitaren hebben een bovenblad van Ceder- of Fichte-hout. Deze houtsoorten zorgen voor een warme respectievelijk heldere klank. Het is aan te raden dit onderscheid zelf te ontdekken en een keuze te maken op basis van jouw persoonlijke voorkeur. Professionele klassiek gitaristen kiezen overwegend voor een Fichte bovenblad.

Wanneer je naar een muziekwinkel of speciaalzaak gaat om een (nieuwe) gitaar te kopen, is het verstandig dit met iemand anders te doen. Iemand die zijn/haar ervaring kan delen, adviezen kan geven, kan beoordelen op kwaliteit, bespeelbaarheid, duurzaamheid en daarnaast wellicht ook kan helpen te beslissen over de klank, al moet dit laatste vooral je eigen beslissing zijn!
De medewerkers in de winkel zullen je helpen met een (snelle) beslissing, maar het is verstandig alle tijd te nemen die jij zelf denkt nodig te hebben om een goede keuze te maken.

Aan te raden is een rij van vier/vijf gitaren naast elkaar te zetten en ze één voor één te beoordelen (op bespeelbaarheid, klankkleur, toon met name in de hogere regionen, sustain, etc.), dit te herhalen met een nieuwe set gitaren, en vanuit deze groep –door de gitaren met elkaar te vergelijken– naar een kleine selectie te werken. Uit deze laatste selectie maak je dan jouw keuze. Houdt in het achterhoofd (met name als je overweegt een duurdere gitaar te kopen): je hoeft niet direct met een gitaar naar huis te gaan; wanneer je nog niet zeker bent over je keuze stel deze dan vooral uit, en kom een ander keer terug!

Succes met je keuze en veel speelplezier!
© 2011 - 2024 Arjan90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
Verschillen tussen klassieke en flamenco gitaarDe akoestische Spaanse gitaar zoals we die nu kennen is vooral bekend in de klassieke muziek. Voor het spelen van flamen…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
De geschiedenis van de Spaanse gitaarDe geschiedenis van de Spaanse gitaarEr zijn veel ontwikkelingen in de bouw van klassieke gitaren nodig geweest, om uit te komen op de Spaanse gitaar zoals d…

Drumstel, de basicsEen drum kit is een veelzijdig instrument en is inzetbaar in bijna elke muziekstijl. Opvallend is dat een drumstel uit e…
De dwarsfluit en andere soorten fluitenDe dwarsfluit en andere soorten fluitenDe dwarsfluit is een heel bekend instrument, veel mensen spelen dwarsfluit. De dwarsfluit is een houten blaasinstrument.…
Arjan90 (1 artikelen)
Laatste update: 19-05-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.