Hoe begin ik met gitaarspelen?

Hoe begin ik met gitaarspelen? Hoe begin ik met gitaarspelen? Lijkt het je heerlijk om jezelf te kunnen begeleiden op de gitaar bij het zingen van je favoriete rock/popsongs? Heb je al een tijdje een prachtige gitaar in de hoek staan, maar het is er nooit van gekomen? Al eens eerder een enthousiast begin gemaakt met gitaarspelen, maar het lukte niet? Dan is dit artikel een prima begin om nu eens echt dat begin te maken!

Begin met enkele eenvoudige melodieën

Het spelen van eenvoudige melodieën op de gitaar is een prima begin om het gitaar gevoel te krijgen. El Condor Pasa van Paul Simon is een leuke melodie om meer te beginnen. Maar ook andere eenvoudige liedjes zoals Amazing Grace of Vader Jacob zijn goed.

Richt je op de zangmelodie en probeer die op je gitaar na te spelen. Het maakt niet zoveel uit hoe je dat doet. Het gaat om het gevoel. In het begin kan het zo zijn dat je vingertoppen pijn doen, je moet nog letterlijk gitaar eelt ontwikkelen. Maar na een tijdje gaat dat over. Probeer het gekozen liedje zoveel mogelijk te spelen. Elke keer weer, totdat het lekker soepel loopt. Je bent dan klaar voor de volgende stap.

Speel je eerste song met de een-snaar-bas-techniek

Folsom Prison Blues is een perfecte song om met de een-snaar-bas-techniek te spelen. Kies hiervoor de dikste snaar. Dit keer speel je niet de zangmelodie maar de basmelodie. Op internet staat een filmpje waar een schattig kindje ongekend succes heeft met deze techniek. Zoek maar eens op.

Natuurlijk is het mogelijk om deze een-snaar-bas-techniek toe te passen op ander songs. Dat vraagt wel een goed muzikaal gehoor om dat uit te zoeken. Echter de beloning is een vaardigheid die in de toekomst zeer handig is als je besluit verder te gaan met gitaar spelen. Echter voor nu, speel de Folsom Prison Blues zo vaak je kan, daarna op naar de volgende stap.

Maak een lijst van vijf favoriete pop/songs

Enthousiasme is belangrijk om een goed begin te maken met gitaarspelen. Echter enthousiast blijven is een stuk moeilijker. Om dit te te bereiken is het nodig dat je een lijst maakt van vijf favoriete pop/rocksongs. Zoek op internet de akkoorden bij de songs horen en zet ze in volgorde van makkelijk naar moeilijk.

Makkelijk zijn songs met drie akkoorden, moeilijk zijn songs met vier of meerdere akkoorden. Je zult versteld staan hoeveel liedjes je kan spelen met drie akkoorden. Stir it up van Bob Marley en Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd zijn hiervan goede voorbeelden. Zorg ervoor dat je minimaal drie songs hebt met alleen maar drie akkoorden. Is je lijstje klaar dan is het tijd om je gitaar er weer bij te pakken.

Leer je eerste eenvoudige akkoorden

Begin met je eerste drie akkoorden song. Zoek op internet hoe je die akkoorden moet spelen. Er zijn talloze site waar ze prima uitleggen hoe je een akkoord pak/speelt.

Begin met je eerste akkoord, snaar voor snaar. Als het nog wat ratelend klinkt druk dan met nog wat meer kracht op de snaren. Als je het akkoord goed kan spelen, oefen dan het volgende akkoord. Ook deze moet zuiver klinken.

Nu komt de grootste uitdaging voor de beginnende gitarist. Speel de twee geleerde akkoorden achter elkaar. Je zult merken dat je vingers nog wat onwennig zijn, maar na veel oefenen gaat het vanzelf. Het is alsof je vingers zelf een geheugen hebben en ze de snaren steeds makkelijker weten te vinden. Wees niet ontmoedigd als het niet gelijk lukt een nachtje rust doet vaak wonderen. Nu je de twee akkoorden achter elkaar kan spelen voeg je daar het derde akkoord aan toe. Zeer waarschijnlijk gaat dit al een stuk beter.

Zo, nu ben je klaar om je eerste song te spelen. Pak je bladmuziek, zet het nummer aan en probeer mee te spelen. Daarbij sla je telkens als je het akkoord hoort, hem een keer aan. Experimenteer met je rechterhand, als je rechtshandig ben, met verschillende ritmes. Maak je niet teveel zorgen over spelen met plectrum of met je duim of wijsvinger. Doe wat lekker voelt.

Spelen, spelen en nog eens spelen

Zo je eerste song beheers je nu. Werk nu aan je tweede song en zo het lijstje af. Zorg ervoor dat je gitaar altijd binnen handbereik is. Vijf minuten is voldoende om even een song door te nemen. Neem van mij aan dat er door de dag heen een hoop "vrije" vijf minuten bestaan. Mijn favoriete zijn; wachtend op het journaal, tijdens het opwarmen van het eten bij de magnetron of wachtend op bezoek. Natuurlijk mag je ook echt tijd vrijmaken om te oefenen. Maar besef dat veel keer even oefenen beter werkt dan een keer lang oefenen. Vanaf dit punt is het credo: spelen, spelen en nog eens spelen... veel succes.
© 2011 - 2024 Tom4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mandoline; tremolo en akkoordenDe mandoline is een snaarinstrument met acht snaren dat met een plectrum bespeelt wordt. Je kunt hem gebruiken als solo…
Hoe vind ik de noten op mijn gitaar?Hoe vind ik de noten op mijn gitaar?Als beginnend gitarist is het niet gemakkelijk om wijs te worden uit de wirwar van snaren, akkoorden, en noten. Wil je a…
Gitaartechniek: Het vasthouden van de plectrumEr zijn door de gitaargeschiedenis vele soorten manieren gevonden om een plectrum vast te houden. Dit artikel zal een ov…

Muziekinstrument en persoonlijkheidMuziekinstrument en persoonlijkheidWelk muziekinstrument past het beste bij jouw persoonlijkheid of die van je kind? Hoe zit het met de geschiktheid van bi…
De elektrische gitaarWanneer je verder wilt dan alleen akoestisch of je hebt geen zin om op een akoestische gitaar te beginnen, dan kun je de…
Tom4u (8 artikelen)
Laatste update: 21-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.