De Mondharmonica

De Mondharmonica Veel mensen hebben een mondharmonica thuis liggen. Maar hoe werkt hij nou eigenlijk? In dit artikel wordt wat meer verteld over dit eenvoudige maar vooral leuke instrument.

De mondharmonica

De Mondharmonica werd in 1821 door Christian Friedrich Buschmann in Duitsland ontworpen. Het is een blaasinstrument, dat d.m.v. blazen en zuigen een toon voortbrengt. Hij is eigenlijk ontworpen om volksmuziek op te spelen. Doordat het instrument zich verspreidde over de wereld, werd hij ook gebruikt voor bijvoorbeeld blues en countrymuziek. Bekende merken zijn: Hohner, Seydel, Suzuki en Lee Oskar. Er zijn verschillende soorten mondharmonica's.

De diatonische mondharmonica

Dit is de mondharmonica die veel in de bluesmuziek wordt gebruikt, hij wordt ook wel 'bluesharp' genoemd. Dit instrument heeft 10 gaatjes en 19 tonen. Hiermee kan je maar in 1 stemming spelen, daarom is hij verkrijgbaar in alle stemmingen. Bekende bluesharpspelers zijn: Muddy Waters, Sonny Boy Williamson ll en Sonny Terrry.

De chromatische mondharmonica

Dit is een mondharmonica met meer mogelijkheden dan de diatonische mondharmonica. Doordat dit instrument voorzien is van een schuif, is het mogelijk om een halve toon hoger te spelen. Eigenlijk zijn het twee diatonische mondharmonica's op elkaar, met een halve toon verschil. Ze zijn er met acht tot zestien openingen. Het is wel lastig om akkoorden op een chromatische mondharmonica te spelen. Hij wordt vooral gebruikt in de jazzmuziek. Een bekende chromatische speler is Toots Thielemans.

Tremolo

Dit instrument heeft twee rijen met gaatjes boven elkaar. Ze zijn er met tien, twaalf of vierentwintig dubbele openingen. Omdat je op meerdere gaatjes tegelijk blaast, ontstaat een mooi akkoord. Hij wordt veel gebruikt bij de traditionele Britse en Ierse muziek, maar ook in Azië.

Hoe werkt een mondharmonica?

Als je op een mondharmonica blaast, komt er lucht tegen een metalen stripje aan. Door de trilling, ontstaat een geluid. Vervolgens zijn er verschillende technieken toe te passen. Een voorbeeld is 'vibrato', deze techniek pas je toe d.m.v de handen om de mondharmonica te vouwen, en vervolgens een hand te openen en te sluiten. 'Bending', is ook een populaire techniek, dit doe je door de mondholte anders te vormen, je buigt eigenlijk de noot. Dit zijn allemaal manieren om een andere toon of geluid te produceren.

In het kort

De mondharmonica is een relatief goedkoop, handzaam en eenvoudig te leren instrument.
© 2011 - 2024 Arno76, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muddy Waters; vader van de Chicago BluesMuddy Waters; vader van de Chicago BluesAls een van de meest geroemde blues-bands aller tijden heeft Muddy Waters een plekje gekregen in diverse Halls of Fame,…
De eerste Beatlesingle: ‘Love Me Do’De eerste Beatlesingle: ‘Love Me Do’De Beatles waren nog maar tieners toen ze hun eerste single schreven. Het was geen meesterwerk en ze behaalden ermee sle…
Hordeuren en -ramenBeestjes als vliegen, wespen etc. buiten houden kan prima met de hor of aanverwante mogelijkheden. De traditionele horde…

Zingen in een zangkoor verschaft meer dan alleen zanggenotZingen in een zangkoor verschaft meer dan alleen zanggenotJe hebt altijd de juiste leeftijd om de zangkunst te gaan beoefenen. Ons land kent vele duizenden zangkoren in uiteenlop…
Past de klarinet bij jouw persoonlijkheid?Past de klarinet bij jouw persoonlijkheid?De klarinet hoort thuis in het rijtje populaire muziekinstrumenten. Dit blaasinstrument oefent een grote aantrekkingskra…
Bronnen en referenties
Arno76 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.