De eerste Beatlesingle: ‘Love Me Do’

De eerste Beatlesingle: ‘Love Me Do’ De Beatles waren nog maar tieners toen ze hun eerste single schreven. Het was geen meesterwerk en ze behaalden ermee slechts de zeventiende plaats in de Engelse hitparade, maar het was het begin van een fantastische carrière.

Puberaal

Als je de Beatletour maakt in Liverpool word je naar alle plaatsen gebracht die iets te maken hebben met de Beatles, als groep of als individuen. Wanneer je door het raam van het ouderlijke huis van Paul McCartney mag kijken zie je de woonkamer van het gezin McCartney, waar volgens de gids van dienst de eerste hit van de Beatles werd geschreven. ‘Love Me Do’ werd door Paul McCartney in samenwerking met John Lennon geschreven toen hij nog maar zestien jaar oud was (1958). Vandaar wellicht de wat simpele en puberale tekst. Het nummer werd niet de eerste opname van de Beatles, maar wel de eerste single die in 1962 op de markt kwam.

Drie drummers

Van het lied werden drie versies gemaakt waarop telkens een andere drummer figureerde. Op de eerste versie kan je Pete Best horen, de originele drummer van de band, met wie ze de eerste jaren optrokken en met wie ze in Hamburg hadden gespeeld. Als je naar deze opname luistert hoor je het nog wat onzekere bespelen van de harmonica door John Lennon.

Tezamen met nog een aantal andere opnames werd ‘Love Me Do’ opnieuw opgenomen met Ringo Starr die door de drie Beatles werd ingehaald voor Pete Best. Zijn kwaliteiten werden minder gesmaakt door producer George Martin die een derde versie van het nummer liet opnemen met studiomuzikant Andy White. Als troostprijs mocht Ringo de tamboerijn hanteren. Het was deze versie die het uiteindelijk haalde en op de eerste langspeler ‘Please Please Me’ (1963) kwam en later voor compilaties werd gekozen niettegenstaande het dus geen zuivere Beatlesversie was.

Twee persingen

Vreemd genoeg was de eerste persing die op 5 oktober 1962 op de markt kwam de versie met Ringo Starr. Toen deze uitverkocht was opteerde men voor de versie met Andy White en Ringo op tamboerijn.

John legt zich toe op de harmonica

De tweede en derde versie waren snellere versies dan de eerste en ook de intro met de mondharmonica klonk al een stuk beter dan voordien.

De Amerikaanse zanger Bruce Channel had op Lennon indruk gemaakt met zijn succesnummer ‘Hey Baby’, een nummer dat in hetzelfde tempo als ‘Love Me Do‘ voorthobbelde en ook een harmonica-intro had, gespeeld door de Texaan Delbert McClinton. De Beatles verzorgden samen met Channel en McClinton een optreden in New Brighton. Dit inspireerde Lennon dusdanig dat hij McClinton om advies vroeg om zijn spel te verbeteren en zodoende in de volgende versies een betere prestatie afleverde.

Simpel maar toch speciaal

‘Love Me Do‘ scheerde nog geen hoge toppen op de hitparade. Het haalde slechts nipt de top 20, wat niet zo slecht was voor een eenvoudig rustig voortkabbelend liedje met een banale tekst, dat steunde op nauwelijks drie akkoorden. Toch was het niet typisch voor wat de Beatles op dat moment op de scène brachten.

In tegenstelling tot vele bands die een cover als eerste single uitbrachten -denk maar aan de Rolling Stones bijvoorbeeld met Chuck Berry’s ‘Come On‘ (1963)- hadden zij het lef om een eigen song uit te brengen. Hoewel George Martin een voorkeur had voor ‘How Do You Do It?’, een nummer van Mitch Murray, zwichtte hij toch voor de jongens die absoluut een eigen nummer wilden uitbrengen.

Daarenboven verzorgden zij hun harmonieën. Paul en John hadden duidelijk goed naar de Everly Brothers geluisterd, een duo dat einde van de jaren vijftig en begin van de jaren zestig grote successen oogstte met hun typische harmonische zang. Wie kent de prachtnummers ‘Bye Bye Love’ (1957), ‘All I Have to Do Is Dream‘ (1958), ‘Bird Dog‘ (1958) en ‘Donna, Donna’ (1960) niet?

Weetje

In 1964 haalde 'Loce Me Do' de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade en toen het opnieuw gepromoot werd in Groot-Brittannië in 1982 klom het tot de vierde plaats.

Andere versies

 • The Sparrows (1962)
 • Alvin and the Chipmunks (1964)
 • Bobby Vee (1964)
 • Dick Hyman (1964)
 • Sandie Shaw (1969)
 • The Brady Bunch (1972)
 • Ringo Starr (1998)
 • Flaco Jiminez & Buck Owens (2000)
 • Madooo (2002)
 • The Persuasions (2002)
 • Emmerson Nogueira (2004)
© 2013 - 2023 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Een slaapliedje voor Julian LennonRingo Starr was zeker niet de populairste Beatle, maar hij was wel de meest geliefde omdat hij altijd een prima relatie…

John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’Voor velen stond de muziek die de Beatles maakten aan het begin van hun carrière gelijk met ‘ketelmuziek’ of ‘barbaarse…
Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Op het witte dubbelalbum, simpelweg ‘The Beatles’ genoemd, was duidelijk dat de Beatles geen samenhangend geheel meer vo…
Bronnen en referenties
 • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.