De eerste Beatlesingle: ‘Love Me Do’
De Beatles waren nog maar tieners toen ze hun eerste single schreven. Het was geen meesterwerk en ze behaalden ermee slechts de zeventiende plaats in de Engelse hitparade, maar het was het begin van een fantastische carrière.
Puberaal
Als je de
Beatletour maakt in Liverpool word je naar alle plaatsen gebracht die iets te maken hebben met de Beatles, als groep of als individuen. Wanneer je door het raam van het ouderlijke huis van
Paul McCartney mag kijken zie je de woonkamer van het gezin McCartney, waar volgens de gids van dienst de eerste hit van de Beatles werd geschreven. ‘Love Me Do’ werd door Paul McCartney in samenwerking met
John Lennon geschreven toen hij nog maar zestien jaar oud was (1958). Vandaar wellicht de wat simpele en puberale tekst. Het nummer werd niet de eerste opname van de Beatles, maar wel de eerste single die in 1962 op de markt kwam.
Drie drummers
Van het lied werden drie versies gemaakt waarop telkens een andere drummer figureerde. Op de eerste versie kan je
Pete Best horen, de originele drummer van de band, met wie ze de eerste jaren optrokken en met wie ze in Hamburg hadden gespeeld. Als je naar deze opname luistert hoor je het nog wat onzekere bespelen van de harmonica door John Lennon.
Tezamen met nog een aantal andere opnames werd ‘Love Me Do’ opnieuw opgenomen met
Ringo Starr die door de drie Beatles werd ingehaald voor Pete Best. Zijn kwaliteiten werden minder gesmaakt door producer
George Martin die een derde versie van het nummer liet opnemen met studiomuzikant
Andy White. Als troostprijs mocht Ringo de tamboerijn hanteren. Het was deze versie die het uiteindelijk haalde en op de eerste langspeler ‘
Please Please Me’ (1963) kwam en later voor compilaties werd gekozen niettegenstaande het dus geen zuivere Beatlesversie was.
Twee persingen
Vreemd genoeg was de eerste persing die op 5 oktober 1962 op de markt kwam de versie met Ringo Starr. Toen deze uitverkocht was opteerde men voor de versie met Andy White en Ringo op tamboerijn.
John legt zich toe op de harmonica
De tweede en derde versie waren snellere versies dan de eerste en ook de intro met de mondharmonica klonk al een stuk beter dan voordien.
De Amerikaanse zanger
Bruce Channel had op Lennon indruk gemaakt met zijn succesnummer ‘
Hey Baby’, een nummer dat in hetzelfde tempo als ‘Love Me Do‘ voorthobbelde en ook een harmonica-intro had, gespeeld door de Texaan
Delbert McClinton. De Beatles verzorgden samen met Channel en McClinton een optreden in New Brighton. Dit inspireerde Lennon dusdanig dat hij McClinton om advies vroeg om zijn spel te verbeteren en zodoende in de volgende versies een betere prestatie afleverde.
Simpel maar toch speciaal
‘Love Me Do‘ scheerde nog geen hoge toppen op de hitparade. Het haalde slechts nipt de top 20, wat niet zo slecht was voor een eenvoudig rustig voortkabbelend liedje met een banale tekst, dat steunde op nauwelijks drie akkoorden. Toch was het niet typisch voor wat de Beatles op dat moment op de scène brachten.
In tegenstelling tot vele bands die een cover als eerste single uitbrachten -denk maar aan de
Rolling Stones bijvoorbeeld met
Chuck Berry’s ‘
Come On‘ (1963)- hadden zij het lef om een eigen song uit te brengen. Hoewel George Martin een voorkeur had voor ‘
How Do You Do It?’, een nummer van
Mitch Murray, zwichtte hij toch voor de jongens die absoluut een eigen nummer wilden uitbrengen.
Daarenboven verzorgden zij hun harmonieën. Paul en John hadden duidelijk goed naar de
Everly Brothers geluisterd, een duo dat einde van de jaren vijftig en begin van de jaren zestig grote successen oogstte met hun typische harmonische zang. Wie kent de prachtnummers ‘
Bye Bye Love’ (1957), ‘
All I Have to Do Is Dream‘ (1958), ‘
Bird Dog‘ (1958) en ‘
Donna, Donna’ (1960) niet?
Weetje
In 1964 haalde 'Loce Me Do' de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade en toen het opnieuw gepromoot werd in Groot-Brittannië in 1982 klom het tot de vierde plaats.
Andere versies
- The Sparrows (1962)
- Alvin and the Chipmunks (1964)
- Bobby Vee (1964)
- Dick Hyman (1964)
- Sandie Shaw (1969)
- The Brady Bunch (1972)
- Ringo Starr (1998)
- Flaco Jiminez & Buck Owens (2000)
- Madooo (2002)
- The Persuasions (2002)
- Emmerson Nogueira (2004)