Zingen in een zangkoor verschaft meer dan alleen zanggenot
Je hebt altijd de juiste leeftijd om de zangkunst te gaan beoefenen. Ons land kent vele duizenden zangkoren in uiteenlopende genres. Behalve de muzikale voldoening die je er van ondervindt, krijg je er in allerlei leeftijdscategorieën ook nog leuke kennissen, zangvrienden en zangvriendinnen bij. Bovendien ontwikkel je via het zingen in een koor je muzikale kennis. Want een kwaliteitskoor wordt natuurlijk vakkundig geleid door een goed opgeleide dirigent waarvan je veel van kan leren op muzikaal en zangtechnisch gebied.
Te oud om te leren
Veel volwassenen hebben spijt dat ze als kind nooit de kans hebben gegrepen, om een muziekinstrument te leren bespelen. Want als je op latere leeftijd beseft dat het een gemis is dat je geen enkel deuntje op bijvoorbeeld piano of gitaar kunt spelen, ben je vaak te oud om er nog aan te beginnen. Omdat je als jongere veel makkelijker en sneller een instrument kunt leren bespelen dan als oudere, want dan is het soms een hopeloze aangelegenheid. Hoewel je er wel nog aan kunt denken om lid te worden van een harmonieorkest, want misschien leer je toch nog wel bijvoorbeeld een tuba te bespelen.
Je eigen muziekinstrument
Maar in de meeste gevallen kun je toch nog één instrument leren bespelen en dat zijn je eigen stembanden. Weliswaar zul je er ook geen virtuoos meer op worden, maar je kunt er evengoed veel muzikale voldoening uit putten, door samen met anderen mooi te gaan zingen in een zangkoor.
Geen mooie stem is geen probleem
Je hoeft niet een mooi klinkende stem te hebben om in een koor te gaan zingen. Het wonderlijke is namelijk dat 10 of 20 gemiddelde stemmen bij elkaar, tezamen toch één prachtige klank kunnen vormen, alsof het stuk voor stuk allemaal de mooiste stemmen zijn. Dus het maakt echt niet uit als je stem een beetje hees of rauw klinkt, of dat je geen aantrekkelijke klank kan produceren. Wel is belangrijk dat je een beetje muzikaal van aanleg bent, niet vals zingt, en over enig muzikaal geheugen beschikt.
De eerste weken op het koor
Als je voor het eerst in zo’n koor gaat zingen is alles een beetje onwennig. Als je geen sopraanstem hebt, doch een alt, tenor, of bas bent, zal je vaak niet de melodie zingen, doch de tweede, derde of vierde stem. Maar dat is net zo leuk en mooi zingen als de melodie, alleen is - het zeker in het begin- even wennen. Want je zult tijdens de repetities best vaak fouten maken. Maar dat zal niemand je kwalijk nemen. Want oefening baart kunst. En de anderen maken ook nog steeds fouten.
Hoe kun je al die noten onthouden
Al die noten van een ingewikkeld muziekstuk of eenvoudig lied instuderen, kun je vergelijken met een hoop woorden leren van een vreemde taal. Het kost dus tijd, moeite en je zult vaak moeten herhalen en beluisteren om de noten uiteindelijk te kunnen onthouden. Kun je thuis zelf geen noten op een keyboard of piano vinden, om je partij nog eens te horen en in te studeren, dan kun je tijdens de koorrepetities met een opname apparaat wat zang opnemen en thuis afspelen. Maar steeds vaker tegenwoordig, zal het koor je zelf een opname kunnen aanbieden van je eigen partij, om die thuis verder in te studeren.
Uit het hoofd zingen
Als het koor optredens voor publiek houdt, is het natuurlijk zo dat je alles uit het hoofd moet kunnen zingen, dus ook de woorden moet instuderen. want van een papiertje zingen is geen gezicht. Als dat Engelse woorden zijn is dat niet altijd eenvoudig. Een hulpmiddel hierbij is om goed te begrijpen wat die Engelse tekst betekent en tevens de rijmwoorden zoeken. Heb je eenmaal de rijmwoorden gevonden, dan leer je het makkelijker uit je hoofd.
Besef wat je zingt
Besef wat je zingt, zodat je tijdens een zachtaardig liedje niet ongevoelig hard zingt, of tijdens een victorielied niet te bedeesd. Snap ook dat je steeds afwisselend hard en zacht moet zingen, conform de aanwijzingen in de bladmuziek, want niets is zo saai als alles op een dreun te zingen.
De juist zanghouding
Ongetwijfeld zal de dirigent daar voortdurend de nodige aandacht aan besteden tijdens de repetities.
Toch alvast een paar tips:
- Zing met open mond, dus niet binnensmonds want dat geeft geen mooie klank.
- Laat (het publiek) aan je gezicht en uitstraling zien dat je beseft waarover je zingt.
- Ga ontspannen staan, enigszins op je voorvoeten, met laag hangende schouders.
- Adem altijd onhoorbaar in via de buik.
- Maak geen vreemde bewegingen met je hoofd als je moeilijke noten moet produceren.
- Na enige tijd eens een video opname van jezelf zien terwijl je zingt, zal je verbazen en je kunt er veel van leren, ter verbetering.
Laat je niet afschrikken door deze tips, want als je eenmaal gewend bent in het koor heb je spijt dat je niet jaren eerder met deze fijne hobby bent begonnen, waar je bovendien een leuke koorvrienden leert kennen.