Auditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaar

Auditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaar Als je wilt gaan zingen in een amateurkoor kan het zijn dat je een stemtest (auditie) moet afleggen. De reden daarvan is natuurlijk dat een serieus koor geen valse stemmen kan gebruiken. En als je weet of vermoedt dat je best redelijk muzikaal bent en zuiver kunt zingen, doe je dat zelf ook liever in een zangkoor van enig niveau. Ook als je nog geen zangervaring hebt kun je evengoed de toelatingstest glansrijk doorstaan, daar het er in eerste instantie alleen maar om gaat of je van nature beschikt over toongevoel en muzikaal geheugen.

Amateurkoor

Een eenvoudige stemtest voor een amateurkoor is natuurlijk niet te vergelijken met een auditie voor een professioneel zanggezelschap. Bij een gemiddeld amateurkoor gaat het er om of jij het verschil hoort tussen vals en zuiver. En of je voldoende muzikaal geheugen hebt, wat inhoudt dat je van een onbekende melodie een eenvoudig regeltje redelijk foutloos kunt nazingen. Natuurlijk dien je ook enige expressie in je stem te kunnen leggen. En je moet, in je eigen belang, geen fysieke problemen met de stembanden hebben.

Het doel van de stemtest is tevens om te bepalen hoe hoog en hoe laag iemand kan zingen, dus hoe je stembereik is. Hiermee kan worden bepaald welke stemsoort je moet gaan zingen (sopraan, alt, tenor, bariton, bas). Verder kan aan de hand van bepaalde oefeningen de kwaliteit van de stem in zijn algemeenheid worden bepaald. Zo is te testen of je een flexibele stem hebt, of je hard en zacht kunt zingen, of je blij of boos kunt zingen. Kun je ontroeren met je stem etc.

Het stembereik

Om na te gaan hoog en hoe laag kan iemand zingen, wordt vaak een eenvoudig regeltje gezongen dat steeds een halve toon hoger moet (om de bovengrens te bepalen) en vervolgens steeds een halve toon lager (om de ondergrens te bepalen). Op die manier wordt het bereik van je stem bepaald, en daarmee bij welke stemsoort je het beste past. Mannen tenor of bas (bariton), en vrouwen sopraan, alt of tenor.

Muzikaal geheugen

De dirigent zingt of speelt een korte melodie voor op de piano die je na moet zingen. Zon oefening zul je desgevraagd in verschillende emoties zingen: Blij, boos, verontwaardigd, uitdagend etc. zodat men ziet of je emoties kunt overbrengen. Het geheugen kan eventueel verder worden getest door samen met anderen een eenvoudige canon te zingen.

Een liedje zingen

Het kan voorkomen dat je ook een bekend liedje moet voorzingen. Vaak zal men je dit van te voren laten weten zodat je je goed kunt voorbereiden. Het hoeft meestal niet lang te zijn. Wellicht kun je met een karaoke-cd meezingen of je zingt zonder begeleiding. Kies altijd een stuk dat volgens jou goed bij je stem past.

Zenuwen

Echt wel een spannende gebeurtenis zo'n auditie. Maar maak je geen zorgen dat er iets mis gaat. Iedereen snapt dat je door de spanning best een steekje kan laten vallen, en zal dat niet zo zwaar aanrekenen. Bedenk dat het er ook bij de koorleiding om gaat dat men je er als lid graag bij wil hebben. Zeker aan mannenstemmen bestaat vaak een tekort.

Mooie stem

Zo een stem als van Frank Sinatra of van Anne Murray heb je in een koor niet echt nodig. Alle mooie- en minder mooie stemmen, kunnen gezamenlijk toch een prachtige totale koorklank produceren. Dus geen enkel probleem als je amper een vibrato kunt produceren.

Proefperiode bij twijfel

Het kan zijn dat het door de zenuwen of anderszins toch niet goed gelukt is en er twijfel is. In zo'n geval zal men je aanbieden om een paar maanden eerst op proef mee te draaien tijdens de repetities. En zelf kun je dat natuurlijk ook voorstellen als er twijfel is.

Lees verder

© 2011 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zangstemmen niet alleen bas, tenor, alt en sopraanZangstemmen niet alleen bas, tenor, alt en sopraanBij zangstemmen wordt al gauw gedacht aan bas, tenor, alt en sopraan. Dat komt wellicht omdat veel muziekliefhebbers, di…
Het verschil tussen een fanfare en een harmonieMensen vragen zich wel eens af wat nu eigenlijk het verschil is tussen een fanfare en een harmonie, want "dat is toch al…
Tosca - PucciniOpera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een oper…
De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoon is een veelzijdig instrument. Je kunt er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van jazz tot reggae en van r…

Nirvana-baby Spencer Elden, cd-hoes NevermindNirvana-baby Spencer Elden, cd-hoes NevermindNevermind van Nirvana kwam uit in het najaar van 1991. Het betekende de definitieve doorbraak van de grunge-band die abr…
Enkele tips voor songwritingEnkele tips voor songwritingEr is iets magisch omtrent songwriting. Hoe weet je waar naartoe? Hoe weet u of uw lied goed is? Een lied dat uitdrukt w…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Auditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaar"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jan Boots, 15-04-2013 10:20 #1
L.s.
Men kan ook wat muziek/zang betreft nooit teveel weten dus ben ik blij met deze informatie.

Infoteur: Robbie
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Zingen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!