Bij een kooroptreden is het oog even belangrijk als het oor

Bij een kooroptreden is het oog even belangrijk als het oor Bij een uitvoering van klassiek repertoire, gaat het er om dat de koormuziek muzikaal gezien goed gebracht wordt. Betreft het echter een uitvoering door een koor dat lichte muziek brengt, dan moeten we de toehoorders ook in hun hoedanigheid als toeschouwer in de watten leggen. Want anders verveelt het snel. Uitstraling en presentatie zijn bij een popkoor, gospelgroep en musicalkoor minstens zo belangrijk als de muzikale kwaliteit. Een heerlijk gerecht in een restaurant wordt immers ook niet onverschillig op het bord gekwakt, maar In een aantrekkelijke compositie van kleur, vorm en rangschikking.

Zorg dat het publiek zich niet verveelt

Niets is zo saai als een pop- of musicalkoor dat uitsluitend bezig is met het statisch brengen van gezang. In het lichte genre is de uitstraling en presentatie net zo belangrijk als de vocale prestatie, wil het publiek zich niet gaan vervelen. Veel koren begrijpen dit en proberen d.m.v. aantrekkelijke kleding en wat beweging het publiek ook te amuseren via de ogen. Waarmee ook het muzikale genot wordt vergroot. Je kunt het vergelijken met een fraai opgediende maaltijd, waarbij het water je ook eerder in de mond loopt dan bij een hap eten die onverschillig op het bord is gekwakt.

Waar moeten we allemaal op letten, als het gaat om een boeiende visuele presentatie

Beweging

Probeer de statische kooropstelling te doorbreken met bepaalde bewegingsvormen, dans, pasjes of wisselende opstellingen. Maar laat geen mensen bewegen, die dat niet willen of kunnen. We laten immers ook geen mensen tegen hun zin en kunnen in, een solo zingen. Laat vooral het dansen niet belachelijk worden i.v.m. koorleden die niet ritmisch en soepel kunnen bewegen, of helaas niet het juiste figuur hebben.

Uitstraling

Een van de moeilijkste dingen voor ieder koor is de juiste gezichtsuitdrukking van alle dames en heren. Dus een emotie tonen die past bij de tekst en het lied dat gezongen wordt. Waak vooral voor een gespannen krampachtige gelaatsuitdrukking die vaak ontstaat als er teveel moet worden nagedacht tijdens het zingen. Oefen je daarom al tijdens de verschillende repetities in vrolijk kijken, ook als je ingespannen bezig bent.

Liever een foute noot dan een foute gelaatsuitdrukking

Als je vrolijk, of ingetogen, of bedroefd moet kijken en er gaat iets mis met je zang heeft niemand dat in de gaten, zolang je gelaatsuitdrukking maar intact blijft. Laat je echter aan je gezicht merken dat je een fout maakt, dan weet gelijk de hele zaal dat je die fout maakt, zelfs al hebben ze hem niet gehoord. Dat betekent dat je medekoorleden ook niet zo onhandig moeten zijn om te laten blijken dat een ander een fout maakt.

Het podium betreden

Een ander punt is het opkomen en afgaan. Bedenk dat je optreden is begonnen zodra je het podium betreedt. Dus geen gefrummel, gepraat, om je heen gekijk, geschuifel, gewiebel. Integendeel: vanaf de eerste seconde moet je met opgeheven hoofd gelijk een spetterende uitstraling richting publiek hebben.

Solo optreden

Een van de beste manieren om iets extra’s te brengen voor het publiek is een stukje solo. Een solist is per definitie boeiend om naar te kijken en naar te luisteren. Een solo optreden, begeleid door het koor is vaak een aantrekkelijke en noodzakelijke afwisseling.

Belichting

Misschien is er afwisseling te bereiken via verschillende belichtingen, in een sfeer die is afgestemd op de betreffende songs.
Als de zaal een bepaalde belichting heeft, denk dan na over de eventuele aanpassing van de gezichtsopmaak van zowel de dames als de heren. Vraag advies aan een grimeur.

Kleding

Spreekt natuurlijk voor zich en meestal ziet dat er dan ook wel verzorgd uit. Je steelt natuurlijk helemaal de show als je ook op gebied van de kleding, binnen eenzelfde optreden voor afwisseling kan zorgen.

Toi toi

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsAuditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsGa je een auditie voor zang, dans of spel doen, een auditie voor een musical of doe je mee aan een talentenjacht? Of wil…
Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?Presenteren, hoe houd je de aandacht van het publiek vast?Aandacht van het publiek krijgen, aandacht vasthouden en een goede presentatie neerzetten. Eén van de factoren van een g…
Muziek: hoe componeer je een goed nummer, liedje?Muziek: hoe componeer je een goed nummer, liedje?Eén van de spannendste klussen voor een componist of musicus is het componeren van een goed nummer. Als u ook maar enigs…
Tips en valkuilen bij musicalproductie door amateurgroepTips en valkuilen bij musicalproductie door amateurgroepOns land kent vele verenigingen op gebied musical, theater e.d. Meestal van origine koorgezelschappen die de zang hebben…

DJ - Van plaatjesdraaier tot best betaalde artiestDJ - Van plaatjesdraaier tot best betaalde artiestDJ is een afkorting voor Diskjockey. In eerste instantie is het de benaming van radiopresentatoren, die plaatjes aan elk…
De grootste carnavalskrakersCarnaval staat synoniem met gezelligheid en gekheid. Tijdens carnaval verkleden we ons en trekken we de gekste kleren aa…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.