recensie

Anouk - Paradise and Back Again (recensie cd met Hold Me)

Anouk - Paradise and Back Again (recensie cd met Hold Me) Eind 2014 heeft Anouk haar negende studioalbum uitgebracht. Het album werd in 2015 voorzien van een extra nummer, namelijk het duet met Douwe Bob getiteld Hold Me. Op de cd staan eveneens eerder als losse single uitgebrachte liedjes als Wigger, You & I (samenwerking met Afrojack) en Feet On the Ground (geproduceerd door Nicky Romero). Het album kreeg gemengde recensies. Paradise And Back Again is verschenen op 21 november 2014. Het artwork op het hoesje van de cd is gemaakt door kunstenares Esther Barend. Op het album stonden oorspronkelijk veertien nummers, waaronder drie bonustracks. In 2015 wordt het nummer Hold Me toegevoegd, het duet dat Anouk heeft opgenomen met Douwe Bob.

Op het album staan vijf nummers die al voor de releasedatum te beluisteren waren. Het nummer Wigger bracht Anouk als single uit in 2013. De samenwerkingen met Dj's Afrojack en Nicky Romero, You &I en Feet On The Ground, kwamen in 2014 naar buiten. Het nummer Breathe gaf Anouk weg als voorproefje van haar nieuwe album en Places To Go is de single die uitkwam als opwarmertje voor de te verschijnen cd.

Cd

Het vorige album van Anouk Sad Sing Along Songs had een thema en alle songs liepen letterlijk in elkaar over. Op Paradise and Back Again ontbreekt de rode draad.

Eerder bracht Anouk ook albums uit met zowel uptempo liedjes als ballads, maar op dit album zijn ook de muziekstijlen zeer divers. Doordat ze de samenwerkingen met Dj's Afrojack en Nicky Romero ook op de cd heeft gezet als bonustracks voelt het als een muzikaal 'rotzooitje'. Anouk verdedigt haar keuze door te stellen dat de bonustracks ook geen onderdeel zijn van het album.

Over de nummers zijn de recensenten het niet eens. Sommigen spreken van middelmatige liedjes, anderen noemen ze ijzersterk. De cd is in ieder geval een must have voor iedereen die de muziek van Anouk kan waarderen, want er staan wel degelijk enkele pareltjes op.

Nummers

Ondanks dat er veel verschillende stijlen te horen zijn, zoals blues, soul, funk, country en dance, zijn er wel nummers die bij elkaar passen.

Het openingnummer Cold Blackhearted Golddiggers, dat een wat donkere sound heeft, past goed bij Looking for Love. Don't Wipe Us Out heeft ook een lekker groove, net als Wigger, het nummer dat ze uitbracht vlak voor de Symphonica in Rosso-concerten.

Vader

Twee nummers gaan over de ontbrekende relatie met haar vader en die maken zeker indruk al is het maar vanwege de teksten : Daddy en Wish He Could See It All. She's Beautiful vind ik persoonlijk iets minder, maar past qua thematiek zeker in het rijtje. Smile & Shine past weer bij She's Beautiful: Laat je niet op de kop zitten door anderen, maar lach en straal!

Last Goodbye is een nummer wat direct opvalt qua sound. Het gaat over de laatste dag van iemands leven. Ze schreef het nummer nadat ze een documentaire over euthanasie had gezien. Een liefdevol nummer wat fijn in het gehoor ligt.

Breathe schreef Anouk nadat ze bedreigingen ontving naar aanleiding van het ventileren van haar mening over zwarte piet. De reacties waren behoorlijk heftig.

Hold Me

Hold Me is het duet met Douwe Bob. Het nummer stond in eerste instantie niet op de cd, maar kreeg zulke positieve reacties dat Anouk besloot op de re-release dit nummer toe te voegen aan het album. Dat werd niet door iedereen in dank afgenomen. Sommige mensen die de cd al gekocht hadden, baalden dat ze nu een nummer minder op hun cd hadden staan.

Het nummer is echter een fijne toevoeging op het album. Het duet smaakt naar meer samenwerkingen, al dan niet met Douwe Bob.

Bonustracks

Het album eindigt met drie meer dance-achtige nummers. Places To Go is samen met You & I (samenwerking met Afrojack) het meest toegankelijke en misstaat niet in het repertoire van Anouk.

Het nummer Feet On The Ground (productie Nicky Romero) is wel een vreemde eend in de bijt, aangezien dit echt een hard dance nummer betreft. Daarmee eindigt de cd nogal vreemd en in die zin zijn de kritieken wel te begrijpen. Als luisteraar zet je de cd liever een nummer eerder uit, tenzij je in de mood bent voor wat hardere dance muziek.

Paradise And Back Again is een cd die niet mag ontbreken in de collectie van liefhebbers van Anouk, maar het is niet haar beste album. Dat komt helaas toch door de te grote verschillen in muziekstijlen.

Tracklist cd

 1. Cold Blackhearted Golddiggers
 2. She Is Beautiful
 3. Daddy
 4. Don't Wipe Us Out
 5. Looking for Love
 6. Last Goodbye
 7. Some of Us
 8. Wigger
 9. Breathe
 10. Smile & Shine
 11. Wish He Could See It All
 12. Hold Me
 13. Places To Go
 14. You & I
 15. Feet On The Ground
© 2015 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Queen For A Day (recensie cd met Runaway Together)recensieAnouk - Queen For A Day (recensie cd met Runaway Together)Anouk, wie kent haar niet? Sinds zij eind jaren negentig doorbrak met Nobody's Wife staat ze in Nederland aan de top. In…
Anouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)recensieAnouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)Anouk Teeuwe is een onbekende tot 1996. Dan komt voorlopend op het album de single Mood Indigo uit. De cd Together Alone…
Anouk For Bitter or Worse (recensie cd 3 Days In A Row)recensieAnouk For Bitter or Worse (recensie cd 3 Days In A Row)De nieuwe cd van Anouk heet For Bitter or Worse en ligt sinds 18 september in de winkel. Een geheel nieuwe sound, maar z…
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…

Rush, 2112 overtureSommige intro's uit de popmuziek komen in de hall of fame terecht. Het intro van de plaat 2112 (Rush) heet '2112 overtur…
Eurosonic Noorderslag - De Popprijs en de bierdouchemijn kijk opEurosonic Noorderslag - De Popprijs en de bierdoucheJaarlijks wordt De Popprijs uitgereikt aan de artiest of de groep die dat afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan d…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.