recensie

Anouk - Queen For A Day (recensie cd met Runaway Together)

Anouk - Queen For A Day (recensie cd met Runaway Together) Anouk, wie kent haar niet? Sinds zij eind jaren negentig doorbrak met Nobody's Wife staat ze in Nederland aan de top. In 2016 brengt de zangeres twee cd’s uit: Queen for a day is de eerste. Het popalbum bevat 11 nummers, waar onder andere de singles New Day en Run Away Together op staan. De cd laat een nieuwe kant van Anouk zien. Ze wordt nog steeds een rockzangeres genoemd, maar die titel past al lang niet meer. De laatste tien jaar laat ze meer haar soul- en popkant zien en dit album staat vol met – soms heel dansbare – popmuziek.

Albumgegevens

 • Queen For A Day - Anouk
 • Releasedatum: 04-03-2016
 • Geschreven en geproduceerd door Anouk in samenwerking met anderen
 • Verschenen onder haar eigen label Goldilox

Samenwerkingen

Na de bonustracks die op het album Paradise and Back Again staan, zoals de samenwerkingen met dj’s Nicky Romero en Afrojack, moet Anouk de smaak te pakken hebben gekregen. Hoewel de nummers niet helemaal te vergelijken zijn, hoor je op dit album meer elektronische muziek dan voorheen.

Dat is ook niet heel gek als je in de credits vaak de naam Tobias Karlsson tegenkomt, waarmee Anouk ook samenwerkte voor de bonustrack Places to Go en Feet on the Ground van het vorige album. Aan dit album werkte hij maar liefst mee aan acht van de elf songs.

Gustav Efraimsson, ook een Zweed, werkte mee aan twee nummers. Glen Ballard en Gabe Sokoloff schreven mee aan het slotnummer Right on Time. Ballard is een muziekproducent die met vele bekende artiesten heeft gewerkt, zoals Michael Jackson en Celine Dion, maar ook Anouks album Who’s Your Momma uit 2007 produceerde.

Runaway Together

Met de tweede single Run Away Together opent het album, gevolgd door Not A Lovesong. Een uptempo nummer dat vrolijker klinkt dan de werkelijkheid. Het gaat over een liefde die niet geslaagd is. Ook New Day, het nummer dat Anouk al in 2015 uitbracht, zit een lekkere beat die het moeilijk maakt om stil te zitten.

If I Knew is de eerste ballad van het album. Het gaat over het overlijden van haar goede vriend Patrick. Ze was geraakt toen ze op de begrafenis hoorde dat veel mensen nog niet alles hadden gezegd wat ze hadden willen zeggen. Het is zoals vanzelfsprekend een gevoelig nummer, dat qua sfeer thematiek past bij One Word en Last Goodbye, beide liedjes die Anouk eerder schreef. Het nummer bevat tevens een stukje melodie dat sterk lijkt op het nummer I Don’t Know Nothing, dat op het album Sad Singalong Songs staat.

Dirty Girl

Dirty Girl gaat over seks. Het nummer werd in januari als opwarmertje voor het album naar buiten gebracht. Het nummer is qua tekst behoorlijk expliciet en dat kan lastig zijn, aangezien het nummer de neiging heeft om in je hoofd te blijven zitten.

Be My Baby is een van de onbekende nummers dat meteen opvalt. Een lekker dansbaar liedje over iemand waar Anouk haar oog op heeft laten vallen, maar die ze nog moet ‘overhalen’ om haar lover te worden. De liedjes van Anouk zijn nagenoeg allemaal autobiografisch. Zij kan niet goed schrijven over verzonnen situaties, heeft ze in een interview verteld. Dat is ook de reden waarom ze niet graag vertelt waar liedjes over gaan, omdat ze zichzelf in de tekst al blootgeeft.

Queen For A Day

Toch gaf zij in de week naar aanloop naar de releasedatum dagelijks een interview aan Qmusic waar ze toch een stukje van de sluier oplichtte. Wanna Little Something gaat over haar de behoefte om een beetje high of dronken te worden om alles even te vergeten. Zij voegde wel meteen toe dat zij dat uiteraard niet doet nu ze zwanger is. Ook vertelde ze tegen het radiostation dat de titel van de plaat bedacht is, doordat zij zichzelf 'queen for a day' voelt als zij een fotoshoot of een optreden moet doen.

Het verhaal achter Keeps Getting Better is heel bijzonder. Anouk was namelijk in Parijs tijdens de terroristische aanslagen in 2015. Iets wat zij niet eerder naar buiten bracht. Toch is het geen somber nummer: Find the good inside. Castles in the Air schreef Anouk met Tienus en werd gemixed door Tony Maserati, die ook voor Beyoncé en Lady Gaga werkt. Het refrein is erg mooi over de liefde, hoop en wensen die ze had over een relatie, maar dat het in werkelijkheid niet zo mocht zijn.

We Are en Right on Time sluiten het album af. Jennie Lena, Shirma Rouse en Ricardo Burgrust verzorgen de backing vocals, net als bij veel andere nummers.

Een nieuwe kant

Anouk blijft zichzelf vernieuwen. Queen For A Day is een cd die ondanks overeenkomsten qua thematiek of sound, toch een nieuwe kant van Anouk laat zien. Een cd waar geen gitaar aan te pas is gekomen. En dat is misschien wel een goede keuze. Queen for a Day is namelijk sterker dan diens voorganger Paradise and Back Again, waar Anouk geen keuze maakte in muziekstijlen. Dat leidde tot een vrolijke ratjetoe, maar op Queen for a Day klopt alles. Daarom mag dit album niet ontbreken in je Anouk-collectie.

Eind van 2016 komt de opvolger uit, dat een meer ‘underground feel’ zal bevatten. Het lijkt me een goede keuze van Anouk om per cd een muziekstijl te kiezen. Anouk zegt twee cd’s uit te brengen, zodat ze genoeg nieuw materiaal heeft om in 2017 weer op te treden. Ze verwacht dat de tweede cd niet veel op de radio gedraaid zal worden, vandaar dat ze ook een popalbum heeft uitgebracht. Queen of a Day staat vol met nummers die radiostations graag zullen willen draaien.

Tracklist

 1. Run Away Together
 2. Not A Lovesong
 3. New Day
 4. If I knew
 5. Dirty Girl
 6. Be My Baby
 7. Wanna Little Something
 8. Keeps Getting Better
 9. Castles In The Air
 10. We Are
 11. Right On Time

Lees verder

© 2016 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…
Anouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)recensieAnouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)Anouk Teeuwe is een onbekende tot 1996. Dan komt voorlopend op het album de single Mood Indigo uit. De cd Together Alone…

Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2016Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2016De uitslag van de finale van het Eurovisiesongfestival 2016. Zaterdag 14 mei 2016 traden er 26 deelnemers (landen) op de…
David Bowie, The Man Who Sold The World (album)recensieDavid Bowie, The Man Who Sold The World (album)The Man Who Sold The World is het derde album van David Bowie en het laatste dat hij maakte voor hij in 1971 een verbint…
Bronnen en referenties
 • Interview met radiostation Qmusic in week 9, 2016
Jour (127 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.