Vampire Weekend – Father of the Bride (2019)

Vampire Weekend – Father of the Bride (2019) Op 3 mei 2019 brengt de Amerikaanse indiepopband Vampire Weekend haar vierde studioalbum Father of the Bride uit. Dit album is de opvolger van het in 2013 verschenen Grammy-winnende album Modern Vampires of the City. Father of the Bride is het eerste album waarop Vampire Weekend als trio te horen is, nadat vast bandlid en producer Rostam Batmanglij in 2015 uit de band stapte.

Vampire Weekend: een Amerikaanse indiepopband

Vampire Weekend is een New Yorkse indiepopband die in 2006 werd gevormd door vocalist en gitarist Ezra Koenig, keyboardspeler en producer Rostam Batmanglij, bassist Chris Baio en drummer Chris Tomson. In 2008 brak de band met haar titelloze debuutalbum internationaal door. Het album was een groot commercieel succes: er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Critici prezen het album om de wereldmuziekinvloeden en vergeleken het met het klassieke album Graceland van Paul Simon.

De band kwam in 2010 met een opvolger getiteld Contra. Ook dit album werd door critici geprezen en goed verkocht: in de eerste week na zijn release bereikte het album nummer één in de Amerikaanse Billboard 200 albumhitlijst. In 2013 kwam Vampire Weekend met haar derde studioalbum Modern Vampires of the City, dat tevens een commercieel en kritisch succes werd. Het album won een Grammy voor Best Alternative Album. In 2016 werd aangekondigd dat Batmanglij de band zou verlaten om solo verder te gaan. Ondanks zijn vertrek werd gemeld dat hij in de toekomst zou blijven meewerken aan muziek van Vampire Weekend.

Aankondiging Father of the Bride

Tegelijk met de aankondiging dat Batmanglij de band verliet, werd aangekondigd dat Vampire Weekend aan het werk was aan een album met de werktitel Mitsubishi Macchiato. Eind 2017 gaf Koenig aan dat het nieuwe album voor ongeveer tachtig procent voltooid was. Hij gaf toen aan dat het waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2018 uitgebracht zou worden.

Uiteindelijk raakte het album vertraagd; Koenig gaf in augustus 2018 aan dat het album voltooid was. Op 17 januari 2019 werden meer details over het album vrijgegeven: Koenig onthulde het aantal nummers, een indicatie van de speelduur en een acroniem van de albumtitel. Daarnaast werd aangekondigd dat er een week later twee singles uitgebracht zouden worden. Tegelijkertijd met de eerste singles werd de titel van het album, Father of the Bride bekend gemaakt. De titel is een verwijzing naar de gelijknamige film uit 1991 van regisseur Steve Martin.

Singles

Op 24 januari 2019 werden de eerste singles van Father of the Bride, Harmony Hall en 2021, uitgebracht. Op 6 maart volgden Sunflower en Big Blue. De laatste twee singles, This Life en Unbearably White, werden op 4 maart uitgebracht.

Stijl

De muzikale stijl van Father of the Bride verschilt per nummer. Singles This Life en Harmony Hall werden om hun wereldmuziekinvloeden net als nummers van hun debuut vergeleken met de muziek van Paul Simon. Koenig gaf aan voor dit album zijn schrijfstijl voor de songteksten te veranderden om deze meer direct te maken. Hij gaf aan dat hij dit deed naar aanleiding van zijn admiratie voor de songteksten van countryzangeres Kacey Musgraves. Father of the Bride is het eerste Vampire Weekend-album waarop ook muzikanten van buiten de band te horen zijn: zo is David Longstreth (Dirty Projectors) bijvoorbeeld te horen op Harmony Hall, Steve Lacy (The Internet) op Sunflower en Flower Moon en Danielle Haim op Married in a Goldrush, Hold You Now This Life en We Belong Together.

Ontvangst

Father of the Bride werd door critici positief ontvangen. Ze prezen vooral de gelaagde songteksten en het oog voor detail en variëteit in de instrumentalen. Enkelen bekritiseerden de kortere, experimentele nummers op het album, die volgens hen niet totaal uitgewerkt waren.

Specificaties

 • Titel: Father of the Bride
 • Artiest: Vampire Weekend
 • Genre: Indiepop
 • Producers: Ezra Koenig en Ariel Rechtshaid
 • Platenlabel: Columbia
 • Releasedatum: 3 mei 2019

Tracklist:

 1. Hold You Now (2:32) (featuring Danielle Haim)
 2. Harmony Hall (5:08)
 3. Bambina (1:42)
 4. This Life (4:28)
 5. Big Blue (1:48)
 6. How Long (3:32)
 7. Unbearably White (4:40)
 8. Rich Man (2:30)
 9. Married in a Gold Rush (featuring Danielle Haim) (3:42)
 10. My Mistake (3:18)
 11. Sympathy (3:46)
 12. Sunflower (featuring Steve Lacy) (2:17)
 13. Flower Moon" (featuring Steve Lacy) (3:57)
 14. 2021 (1:38)
 15. We Belong Together (featuring Danielle Haim) (3:10)
 16. Stranger (4:08)
 17. Spring Snow (2:40)
 18. Jerusalem, New York, Berlin (2:54)

Totale duur: (57:50)
© 2019 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thomas Pynchon – Inherent Vice (Eigen Gebrek) (2009)Thomas Pynchon – Inherent Vice (Eigen Gebrek) (2009)Inherent Vice (in het Nederlands vertaald naar Eigen Gebrek) is een detectiveroman geschreven door de Amerikaanse postmo…
Albumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)recensieAlbumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)Dirty Projectors is een indierockband die in 2002 werd opgericht en sindsdien enkele experimentele albums uitbracht die…
Disney’s Dumbo (2019): een live-action remakeDisney’s Dumbo (2019): een live-action remakeOp 29 maart 2019 brengt Disney Dumbo uit: een speelfilm over een circusfamilie die een olifant ontdekt die met zijn giga…
Singles' Day: De dag om te vieren dat je alleenstaand bentSingles' Day: De dag om te vieren dat je alleenstaand bentWaar de datum 11 november in Nederland altijd werd gekoppeld aan de viering van Sint Maarten, heeft de datum anno 2019 e…

Hits allertijden: diverse Nederlandse eindejaarslijstenHits allertijden: diverse Nederlandse eindejaarslijstenTussen begin november en eind december kun je op de radio genieten van verschillende Nederlandse eindejaarslijsten. De h…
De Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Duitse dichter Barthold Heinrich Brockes (1680–1747) schreef de tekst van de Brockes Passion. In dit passieoratorium…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Father_of_the_Bride_(album)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_Weekend
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_Weekend_(album)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Contra_(album)
Croezen (43 artikelen)
Laatste update: 03-05-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.