recensie

Cd-recensie “Honderd uit een” van Paul de Leeuw

We kennen Paul de Leeuw in vele “vormen”, is het de presentator, de zanger, de acteur, de cabaretier of hoe je het hebben wil. Dat hij veelzijdig is, zal niemand ontkennen en dat hij niet de mooiste stem van Nederland heeft, weten we ook. Maar hij is wel in staat om een liedje iets van zichzelf mee te geven en daarmee ligt er in ieder nummer veel gevoel. Dat is zijn kracht om toch succesvolle cd’s te maken.

Paul de Leeuw

Paul Henri de Leeuw werd op 26 maart 1962 in Rotterdam (IJsselmonde). Deels groeide hij ook op in Lekkerkerk en doorliep daar verschillende basisscholen. De Mavo bezocht hij in Krimpen a/d IJssel en vervolgde later zijn opleiding (HAVO). Tijdens zijn lerarenopleiding in Delft kwam hij er achter dat hij creatief was en begon daar zijn artistieke kwaliteiten uit te nutten. Zijn poging om op de toneelacademie in Maastricht terecht te komen liep echter op niets uit.

In 1983 won hij de persoonlijkheidsprijs tijdens het Camarettenfestival in Delft en een jaar later was hij de presentator. Door in Carré “Vlieg met me mee” te zingen en de reacties die daarop volgde, nodigde Sonja Barend hem uit in haar show.
Hij doorliep vervolgens van alles op radio en telvisie, sterk uiteenlopend, maar achteraf gezien helder waar zijn talenten liggen.
  • Sterrenslag (AVRO)
  • Snelbinder (NCRV)
  • Lieve Paul (radio) (KRO)
  • Switch (dramaserie)
  • Eurovisie songfestival

Om begin jaren ’90 bij de Vara terecht te komen in De schreeuw van de leeuw en alle opvolgers die hij bij de Vara gemaakt heeft. Zijn uitstapje naar de NCRV was minder succesvol en terug bij de Vara pakte hij als vanouds de draad op.

Gedurende een langere periode bleef hij ook succesvol in het theater bezig, maar werd hem in combinatie met televisie maken te veel. Cd’s is hij altijd blijven maken tot op de dag van vandaag. In 2007 nog een groot concert gegeven in het kader van Symphonica in Rosso en een enorme verzamel-cd met allerlei soorten liedjes lag eind 2009 in de winkels. Daarnaast is hij sinds 2009 actief als programmamaker in EVA, een productiemaatschappij waar ook Joop vd Ende zijn vertrouwen in Paul de Leeuw heeft uitgesproken in het maken van mooie producties.

“Honderd uit een”

November 2009 kwam “Honderd uit een” uit en is een cd die je moet hebben. Het is niet vernieuwend, apart of wat dan ook. Maar wel een cd – met overigens 4 nieuwe nummers - met mooi gezonden liedjes, als je tenminste van Paul de Leeuw houdt. Dat is ook het lastige, je vind Paul de Leeuw super of helemaal niets, er zit weinig tussen. De cd is uitgebracht onder label van Universal Music BV en gemasterd door QS Sound Lab. De foto’s zijn gemaakt door Koroly Effenberger.

De nieuwe nummers zijn:
  • Zo puur kan liefde zijn
  • Dat komt door jou
  • Tranen van geluk
  • Voel wat ik voel voor jou

De opbouw van de gehele collectie op deze 5 cd’s is goed en logisch gedaan, met een indeling als volgt: Het begint bij “de lievelingen”, daarna “de favorieten”, dan de live nummers van Paul, dan de cd met allemaal “vrolijkheid” en tenslotte de bekende “typetjes”.

De cd is compleet, goed op de schijfjes gezet en een prettige toevoeging aan je muziekcollectie. Een aantal nummers, zeker die door meerdere artiesten zijn gezonden, zet hij erg fraai neer. Hier speelt het gevoel wat hij in een nummer kan leggen, een grote rol.

Als je een liefhebber van Paul de Leeuw bent is het absoluut een toevoeging om de cd aan te schaffen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie CD en theatershow "Songs from the heart"recensieRecensie CD en theatershow "Songs from the heart"Simone Kleinsma is al weer wat jaren onderweg in de theaterwereld en heeft mooie dingen laten zien op toneel. Voor theat…
Dikkertje Dap zingen we allemaal, maar wie is de componist?Paul Christiaan van Westering (9-7-1911/3-3-1991) is de componist van o.a. Dikkertje Dap, Stekelvarkentjes Wiegelied, He…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…

recensieDe gouden regen van StingWie graag een cd van Sting wil hebben die zijn beste songs verenigt kan niet naast ‘Fields of Gold’ kijken. De voormalig…
recensieEllen ten Damme: ‘Durf jij?’Toen ik hoorde dat Ellen ten Damme een Nederlandstalige CD heeft gemaakt met teksten geschreven door de dichter Ilja Pfe…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.