recensie

Sufjan Stevens,The Age of Adz, nieuwe cd

Sufjan Stevens,The Age of Adz, nieuwe cd Sufjan Stevens, brengt in oktober 2010 zijn nieuwe cd The Age of Adz uit, zijn eerste volwaardige nieuwe studioalbum sinds 2005, toen Illinoise verscheen, een conceptalbum met als onderwerp de gelijknamige staat in de VS. Dit album stond hoog in alle jaarlijsten van muziekcritici wereldwijd. Sufjan is bij het grote publiek (nog) niet bekend, de echte liefhebbers kijken echter altijd weer reikhalzend uit naar nieuw werk. Sufjan is een Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist.

Sufjan Stevens, The Age of Adz

Op 26 augustus 2010 kondigde Asthmatic Kitty Records, het label van Sufjan Stevens op de site aan dat er op 12 oktober 2010 een nieuw, volwaardig studioalbum verschijnt van Sufjan, getiteld The Age of Adz. Hij blijft zijn fans verrassen: op 20 augustus viel aldaar al te lezen dat er een nieuwe, 60 minuten durende EP van Stevens zou verschijnen, getiteld All Delighted People, een EP met 8 lange nummers. Op 9 november 2010 wordt The Age of Adz ook uitgebracht op vinyl, als een dubbel-lp.

The age of ADZ (uitgesproken als ''odds") wijkt af van het eerdere werk van Sufjan. Er is geen conceptuele onderbouwing zoals zijn beide op Amerikaanse staten gebaseerde cd's (come on feel the) Illinoise en (greetings from) Michigan.
Geen referenties meer aan de Chineese dierenriem zoals op Enjoy Your Rabbit. Stevens heeft gekozen voor meer basic, primitievere songs, minder verhalende liedjes. The Age of Adz is meer ambachtelijk dan zijn voorgangers. De teksten zijn nu gebaseerd op persoonlijke thema's als liefde, sex, ziektes en de dood, niet meer op historische verhalen en gebeurtenissen. De akoestische gitaren en banjo's, zo kenmerkend voor zijn eerdere cd's zijn nu vervangen door een electronisch tapijt van drummachines en analoge synthesizers. Het geheel is gelardeerd met loops, samples, en geluidseffecten.

De levendige arrangementen met koper, strijkers, houtblazers en uitbundige backing vocal en de fragiele en omfloerste stem van Sufjan leggen de link met zijn vroegere repertoire en maken het geheel toch weer heel herkenbaar voor degenen die zijn eerdere werk omarmden.

Het gelijknamige titelnummer van de cd heeft Sufjan al vaker gespeeld tijdens live-concerten en is al in diverse YouTube-filmpjes terug te vinden. Als eerste single is inmiddels I Walked uitgebracht. Op de site van Asthmatic Kitty Records is momenteel het nummer Too Much gratis te downloaden. Als liefhebber van Sufjan Stevens hebben de eerst tracks die uitgebracht zijn een vervreemdend, verslavend karakter. Een combinatie van de unieke sound van Sufjan met de electronische beats, gemengd met een vleugje Kid A van Radiohead. Op Asthmatic Kitty wordt bijna spottend melding gemaakt van het feit dat het album af en toe zelfs "dansbare" momenten opleverd. Voor degenen die niet kunnen wachten op het album: indien je de cd nu al bestelt op Sufjan's Amerikaanse label krijg je de digitale versie al twee weken eerder te horen als mp3-files.

Royal Robertson, inspiratiebron voor Adz

Het artwork van de cd is van de hand van Royal Robertson (1930 -1997), Amerikaans kunstenaar en zelfbenoemd profeet uit Louisiana die leed aan schizofrenie. Nadat zijn vrouw hem elf kinderen had geschonken vertrok ze en werd dominee. Royal bleef achter en leefde tot het einde van zijn leven als een kluizenaar. In zijn werk vind je de dromen en visioenen van buitenaardse wezens, excentrieke monsters, mythologische figuren en futuristische auto's.

Op de site van Sufjan Stevens staat vermeld dat het “Adz” in de albumtitel losjes gebaseerd is op de apocalyptische kunst
van Royal Robertson. Zijn werk is ook gebruikt voor zowel de cover als het binnenwerk van The age of Adz en geldt als inspiratie voor de toonzetting van de cd.

Tracklist The Age of Adz

 • Futile Devices (2:11)
 • Too Much ( 6:44)
 • Age of Adz ( 8:00)
 • I Walked (5:01)
 • Now That I'm Older (4:56)
 • Get Real Get Right (5:10)
 • Bad Communication (2:24)
 • Vesuvius (5:26)
 • All for Myself (2:55)
 • I Want To Be Well (6:27)
 • Impossible Soul (25:35)
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hello Kitty: een razend populair Japans animatie katjeHello Kitty: een razend populair Japans animatie katjeIn het Japans heet ze Harō Kiti. Maar ze zal vooral bekend zijn als Hello Kitty. Een Japanse animatiekat met een gr…
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Platenwinkels in AmsterdamElpeewinkels zullen er waarschijnlijk altijd blijven. De nostalgie van het draaien van een plaat, het schoonmaken en opz…
Een blik op … Michigan, de staat met zijn grote merenMichigan is zeker niet bij de bekendste staten van Amerika, maar zeker wel één van de mooiste. Het pareltje is uitgezond…

Muziekpiraterij: Downloaden van muziek ten koste van artiestmijn kijk opMuziekpiraterij: Downloaden van muziek ten koste van artiestMuziekpiraterij is het vergaren van aan auteurslicentie onderhevige muziekbestanden zonder hiervoor de gevraagde prijs t…
Sabrina Starke, Sunny Days, Bags & SuitcasesrecensieSabrina Starke, Sunny Days, Bags & SuitcasesSunny Days is de eerste single die Sabrina Starke uitbracht van haar nieuwe cd Bags and Suitcases. Sinds Sabrina Starke…
Bronnen en referenties
 • Asthmatickitty.com bol.com www.kindamuzik.net
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.