De beste kersthits op een rij

De beste kersthits op een rij De dagen worden korter, de avonden worden donkerder en de kou is weer op komst. De bladeren vallen van de bomen en de herfst loopt over in de winter: kerst komt weer in zicht. Af en toe dwarrelen er wat sneeuwvlokken door de lucht en de kerstbomen komen tevoorschijn. Kerstballen en pieken glinsteren door de ramen en kerstlichtjes verlichten de tuinen. It’s the most wonderful time of the year! Tijd om de kerstmuziek weer op te zetten! Maar waar ligt eigenlijk de oorsprong van kerstmuziek? Wat zijn de grootste kersthits? En welke hits geven je nog meer dat échte kerstgevoel?

Inhoud


Historie van de kerstmuziek

Kerstliederen bestaan al vele eeuwen. De liederen kenmerken al vanaf de Middeleeuwen het kerstfeest in Europa en de festiviteiten die hierbij horen. De Engelsen verzinnen een term voor deze muziek, namelijk de ‘christmas carol’, wat ‘kerstzang’ betekent in het Nederlands. Engeland speelt een grote rol in het ontstaan van de kerstmuziek. Zo wordt het zingen van kerstliederen in de kerk op kerstavond in 1880 ingevoerd in het land. Dit is nu een verschijnsel dat we over de hele wereld terugzien.

Sommige kerstliedjes zijn al eeuwen oud en zijn niet in religieuze context ontstaan. Het zijn traditionele liedjes die tot op de dag van vandaag nog gezongen worden. Voorbeelden hiervan zijn ‘Silent Night’ (Stille Nacht) en ‘We Wish You a Merry Christmas’. Halverwege de negentiende eeuw ontstaan liedjes zoals ‘Jingle Bells’, een nummer dat overigens ook iedereen nog steeds meezingt. Eind twintigste eeuw treedt er een verandering op in het maken van kerstmuziek. Kerstmuziek die nu geproduceerd wordt heeft vaak niks meer met religie te maken. Centraal in de liedjes staat nu de kerstsfeer: de dwarrelende sneeuw, het samenzijn met familie en geliefden en niet te vergeten symbolen die bij de kerst horen, zoals de Kerstman!

De grootste kersthits

Sinds enkele decennia speelt kerstmuziek een grote rol op de radio. Over de hele wereld staat december bij de radiostations in het teken van de kerstmuziek. In Nederland komen de radiostations vaak na 5 december (als Sinterklaas het land heeft verlaten) in de kerstsferen, al lijken deze sferen zich ieder jaar vroeger aan te dienen. Hieronder volgt een overzicht dat de grootste kersthits van de afgelopen decennia bevat.

Wham! - Last Christmas (1984)

Het is misschien wel dé grote kerstklassieker: ‘Last Christmas’ van het Britse zangduo Wham! Of je nou wilt of niet, iedereen kan dit nummer wel meeneuriën. Het nummer is geschreven en geproduceerd door George Michael, die samen met Andrew Ridgeley in de jaren 80 de internationale hitsensatie Wham! vormt. ‘Last Christmas’ komt uit in 1984 en doet het goed in de hitlijsten in Groot-Brittannië, maar bereikt nooit de nummer één-positie. Overigens geldt voor Nederland hetzelfde: ook hier bereikt ‘Last Christmas’ nooit de nummer één in de hitlijsten. Desondanks weet Wham! over de hele wereld met het nummer te scoren.

Ook de bijbehorende videoclip is een klassieker. We zien de twee leden van Wham! vergezeld door hun vriendinnen en vrienden op vakantie in een ski-resort. Hier komt George Michael zijn ex-vriendin tegen en door middel van flashbacks zien wij hoe hij vorige kerst zijn hart aan haar gaf. Dit levert hem verwarrende gevoelens op, maar aan het einde van de clip zien we hoe alles goedkomt. Het ultieme kerstgevoel!

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You (1994)

‘All I Want For Christmas Is You’, wordt op 1 november 1994 uitgebracht en is zelf geschreven en geproduceerd door Mariah Carey. Evenals het nummer van Wham! bereikt ook het kerstnummer van Carey nooit de nummer één-positie, maar groeit het nummer wel uit tot een grote hit. Wereldwijd worden er maar liefst 14 miljoen exemplaren van de single verkocht, wat ertoe leidt dat ‘All I Want For Christmas’ tot op de dag van vandaag Mariah Carey’s grootste internationale hit ooit is.

Het nummer wordt dan ook door veel artiesten gecoverd, onder andere Shania Twain en Michael Bublé nemen het opnieuw op. In 2013 wordt berekend dat Mariah Carey ongeveer 50 miljoen euro aan het nummer heeft verdiend. In september 2015 wordt zelfs bekend dat Carey een eigen lippenstift op de markt brengt, genaamd ‘All I Want’. Uiteraard vernoemd naar het kerstnummer.

Chris Rea - Driving Home For Christmas (1986)

In tegenstelling tot Wham! en Mariah Carey produceerde Chris Rea een minder grote kersthit, maar dat maakt zijn nummer ‘Driving Home For Christmas’ niet minder bekend. Rea schreef het nummer ooit toen hij rond de kerst met zijn auto vaststond in het verkeer en het nummer werd uiteindelijk uitgebracht in het jaar 1986. Het scoorde niet goed in de hitlijsten, maar toch wordt het nummer ieder jaar weer getrouw gedraaid op de radio. Chris Rea zelf omschreef het nummer ooit als hét ultieme kerstnummer voor in de auto en wie kan dat ontkennen?

Band Aid - Do They Know It's Christmas? (1984)

In 1984 besluit Bob Geldof geld op te halen voor de hongersnood in Ethiopië. Samen met Midge Ure schrijft hij daarom het nummer ‘Do They Know It’s Christmas’ en richt voor de gelegenheid de band Band Aid op, deze band neemt het nummer op en brengt het uit. Band Aid bestond voornamelijk uit Britse artiesten, die zelf al zeer succesvol waren. Onder andere Phil Collins, George Michael en Sting werkten mee aan dit project. Op 3 december 1984 komt het nummer uit en het bestormt vrijwel direct de hitlijsten. In maar liefst dertien landen over de hele wereld bereikt het nummer de nummer één-positie.

Geldof hoopte met het nummer 70.000 Britse pond op te halen voor zijn goede doel, maar haalt binnen twaalf maanden maar liefst 8 miljoen pond op. Bob Geldof wilde bewustzijn creëren voor de problemen in Afrika en financiële hulp bieden, zowel beide doelen zijn met behulp van dit project geslaagd. In 2014 wordt het nummer opnieuw opgenomen, met artiesten als Bono, Ed Sheeran en Sam Smith. Ditmaal met als doel geld op te halen voor de ebola-epidemie die op dat moment Afrika in zijn greep heeft.

Queen - Thank God It's Christmas (1984)

‘Thank God It’s Christmas’ is een kerstnummer van de zeer populaire en succesvolle Britse rockband Queen. Het nummer is geschreven door gitarist van de band Brian May en drummer Roger Taylor. Net zoals ‘Do They Know It’s Christmas’ wordt ook ‘Thank God It’s Christmas’ uitgebracht in 1984. De bekendheid en het succes van laatstgenoemde is relatief echter veel minder dan de hit van Bob Geldof. Dit komt mede doordat het nummer niet van een album van Queen komt en er ook geen videoclip bij de single opgenomen wordt. Toch hoor je ook dit nummer ieder jaar weer voorbijkomen op de radio tijdens de kerstdagen.

Andere bekende kerstnummers

Er zijn echter nog veel meer artiesten die een grote hit met kerst hebben gescoord. Kerstmuziek is een genre apart en ieder jaar zijn er wederom artiesten die besluiten een nummer aan de feestdagen te wijden. Dit leidt iedere winter tot nieuwe hits. Op zoek naar dat ene kerstnummer dat al dagen door je hoofd zingt? Hieronder een overzicht met de bekendste kerstliedjes uit de 20e en 21e eeuw:

 • Andy Williams - It's the most wonderful time of the year (1963)
 • Ariana Grande - Santa Tell Me (2014)
 • Bianca Ryan - Why Couldn’t It Be Christmas Everyday (2006)
 • Bing Crosby - White Christmas (1954)
 • Brenda Lee - Rockin' Around the Christmas Tree (1964)
 • Britney Spears - My Only Wish This Year (2000)
 • Bobby Helms - Jingle Bell Rock (1957)
 • Bryan Adams - Christmas Time (1985)
 • Bruce Springsteen - Santa Claus is Comin' To Town (1985)
 • Coldplay - Christmas Lights (2010)
 • Dana - It's Gonna Be A Cold Cold Christmas (1975)
 • Darlene Love - All Alone On Christmas (1992)
 • Eagles - Please Come Home For Christmas (1978)
 • Elton John & Ed Sheeran - Merry Christmas (2021)
 • Elvis Presley & Martina McBride - Blue Christmas (1968)
 • Eurythmics - Winter Wonderland (1987)
 • Faith Hill - Where Are You Christmas (2000)
 • Frank Sinatra - Have Yourself A Merry Little Christmas (1957)
 • Gwen Stefani ft. Blake Shelton - You Make It Feel Like Christmas (2017)
 • Jeff Buckley - Hallelujah (1994)
 • John Lennon - Happy X-mas (war is over) (1971)
 • Jona Lewie - Stop The Cavalry (1980)
 • Jose Feliciano - Feliz Navidad (1970)
 • Kelly Clarkson - Underneath The Tree (2013)
 • Kylie Minogue - Santa Baby (2003)
 • Mariah Carey - Santa Clause is Coming to Town (1994)
 • Melanie Thornton - Wonderful Dream (2001)
 • Michael Bublé - It’s beginning to look a lot like Christmas (2011)
 • Mud - Lonely This Christmas (1974)
 • Nat King Cole - The Christmas Song (1961)
 • Natasha Bedingfield - Shake Up Christmas (2011)
 • Paul McCartney - Wonderful Christmas Time (1979)
 • Robbie Williams - Time For Change (2019)
 • Ronettes - Sleigh Ride (1963)
 • Shakin' Stevens - Merry Christmas Everyone (1985)
 • Slade - Merry X-mas Everybody (1973)
 • The Jackson 5 - I Saw Mommy Kissing Santa Claus (1970)
 • The Pogues featuring Kirsty MacColl - Fairytale of New York (1987)
 • Train - Shake Up Christmas (2010)
© 2015 - 2023 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Bekende kerstliedjesBekende kerstliedjesVeel artiesten hebben nummers in de kerststijl gezongen. Sommige daarvan zijn grote, bekende hits, die ieder jaar weer v…
Slechtste kerstliedjes ooitSlechtste kerstliedjes ooitKerstliedjes zijn vaak tenenkrommend. De mensen die kerstmuziek wel kunnen waarderen, kunnen met Kerst ook geen kerstmuz…
Sint-maarten-, sinterklaas- en kerstliedjesSint-maarten-, sinterklaas- en kerstliedjesIn de periode dat de dagen korter worden en de avonden langer, zijn er momenten dat er (door kinderen) liedjes worden ge…

Hakken tot je erbij neervalt: gabbers en hardcoreHakken tot je erbij neervalt: gabbers en hardcoreAan het begin van het hardcore liedje 'Door het dak' van Neophyte Records All Stars uit 2014 klinken de woorden: "Ja, ni…
Muziekgeschiedenis: Griekenland en RomeMuziekgeschiedenis: Griekenland en RomeVoor de Grieken was de magische kant van de muziek net zo belangrijk als in het Oosten. Er was een sterk geloof in de ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_music, bezocht op 22-09-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Last_Christmas , bezocht op 01-10-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/All_I_Want_for_Christmas_Is_You, bezocht op 03-10-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Driving_Home_for_Christmas, bezocht op 03-10-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Do_They_Know_It%27s_Christmas%3F, bezocht op 03-10-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Thank_God_It%27s_Christmas, bezocht op 03-10-2015
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 15-12-2022
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.