De legendarische Beatles

Als men het over de Beatles heeft, kan men bijna geen betere groep bedenken. Nog altijd is het de groep met de meest verkochte platen ter wereld (1,3 miljard) en de meeste nr. 1 singles, waarvan 22 alleen in Amerika. Volgens John Lennon waren ze net zo populair als Jezus en volgens veel muziekrecensenten waren ze getalenteerder dan Beethoven. De leden zijn alle vier geboren in Liverpool en kwamen allen uit arme gezinnen, maar dat schijnt ze alleen maar geholpen te helpen.

Elvis

Dat vier nozems uit Liverpool het ooit tot wereldwijde roem zouden brengen, had in de jaren 50 in Engeland bijna niemand voor mogelijk gehouden. In de stamclub van de Beatles, in Liverpool, werd meestal alleen maar jazz gespeeld. Popmuziek kwam bijna allemaal uit Amerika en werd gezien als oppervlakkige muzikale producten ter vermaak. Totdat Elvis Presley succes kreeg. Hij was jong, zag er goed uit en was uitermate sexy. Zijn liedjes waren agressiever, zijn teksten stonden dichter bij de werkelijkheid.Zoals John Lennon later zou zeggen: het kon Elvis allemaal niets schelen.

Het begin van de band

John Lennon was de rebel van de Beatles. Hij was een notoire spijbelaar, die bijna dagelijks bij vechtpartijen betrokken was. Hij leerde Paul McCartney kennen op een zomerfeest van de kerk. John was toen net 16 jaar en hij trad daar op met zijn band 'The Quarrymen'. Deze band was genoemd naar de school, de Quarry Bank Highschool. Deze datum wordt door veel mensen als het eerste echte begin van de Beatles gezien, omdat John en Paul toen al de muzikale kracht van de groep ontwikkelden. Tot aan het eind schreven ze bijna alle liedjes samen, ze waren vrienden en rivalen of allebei tegelijk.
George Harrison kwam in het begin van 1958 bij de band en hij werd al snel lead-gitarist. Er waren toen heel veel oprukkende bands in Liverpool. Door de nieuwe muziek aangestoken ontstond er een hele nieuwe jeugd- en protestcultuur, ze waren luidruchtig en wild. In augustus 1960 gingen ze ook naar het buitenland. Ze traden op in de rosse buurt St. Pauli van Hamburg en later ook in de legendarische Star-Club. Achter de drum zat toen Pete Best, die zijn plek aan het eind van 1962 afstond aan Ringo Starr. Dit was kort voor de doorbraak van de Beatles. Stu Sutcliffe speelde tot november 1960 de bas. Daarna verliet hij de band om kunst te gaan studeren en Paul nam het toen over.

Van professionals tot sterren

In Hamburg werden de Beatles volwassen. Ze moesten leren, hoe ze het publiek een aantal uren konden amuseren en deden daar dan ook veel moeite voor. Weer terug in Liverpool werden ze opgemerkt door Brian Epstein, een platenbaas. Hij was onder de indruk van hun uitstraling en muzikale kracht, maar tegelijk vond hij hun slechte manieren vreselijk. Epstein werd hun manager. Hij zorgde dat ze voortaan in (zwart) pak optraden en bracht discipline en goed gedrag in de groep. Zonder hem was het wereldwijde succes waarschijnlijk uitgebleven.

Het lukte Epstein al snel de Beatles bij het platenlabel Parlaphone en de producent George Martin onder te brengen. Hun eerste single, 'Love me do', kwam uit op 5 oktober 1962 en kwam op nummer 17 binnen in de Engelse charts. De tweede single 'PLease please me' verscheen aan het begin van 1963 en komt op de tweede plaats. Met hun eerste tournee in het voorjaar van 1963 brak er een besmettelijke ziekte uit, die de Beatles van andere groepen deed onderscheiden: de Beatlemania.

Het succes

Waar ze ook kwamen, overal werden de Beatles door hysterische fans opgewacht. Die wierpen zich aan hun voeten en volgden ze overal waar ze maar gingen. In de volgende drie jaar kwamen de Beatles weliswaar in half Europa, Amerika, Australië en Azië, maar ze kwamen hun hotelkamer nauwelijks uit.

Wat was het geheim? Volgens velen lag het aan de puurheid van Beatles en hun aanstekelijke vrolijkheid. Natuurlijk deed het management er ook heel veel aan om de Beatles populair te maken. Zo maakten ze niet alleen singles en platen, maar leidden ze ook een fanclub, traden op in tv shows en maakten films. In 1964 verscheen de komedie 'A hard day's night' in de bioscopen en bijna tegelijk verscheen het album 'Help'. Daarna verscheen nog de film 'Yellow Submarine' en het album 'Rubber Soul'. Ze produceerden meerdere korte films, die ze gratis op tv lieten zien en dat was het begin van de videoclip.

India

In de zomer van 1966 besloot de band geen concerten meer te geven, nadat ze compleet uitgeput waren. Toch werd er in augustus weer een album uitgebracht, die klanktechnisch zo complex in elkaar zat, dat hij live nauwelijks te spelen was. Het waren mijlpalen in de popmuziekgeschiedenis, zoals de LP 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'. De opnames daarvan hadden vijf maanden geduurd en ze gebruikten er een compleet orkest bij.

Sinds 1964 experimenteerden de Beatles met drugs als marihuana en LSD. In 1967 begonnen ze zich voor Oosterse wijsheden en meditatie te interesseren. In het daaropvolgende jaar brachten ze meerdere weken door in India bij de goeroe Maharishi Manesh Yogi. Hoewel ze naar buiten nog als groep optraden, begonnen ze steeds meer hun eigen weg te zoeken. De dood van manager Brian Epstein in de zomer van 1967 maakt het nog moeilijker voor ze en ze nemen de zaken zelf in handen en richten de firma Apple op.

Uit elkaar

Waarom de Beatles uiteindelijk uit elkaar gingen, is tot op de dag van vandaag omstreden. De makkelijkste verklaring is, dat ze na twaalf jaar samen gewoon uit elkaar gegroeid waren. Men kon dat opmaken uit het feit dat Paul en John steeds minder samen componeerden. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat Paul de schuldige was. Tegen de wil van de drie anderen probeerde hij, als nieuwe chef van Apple, zijn schoonvader er bij te betrekken. Paul was ook degene, die op 10 april 1970 in een interview bekend maakte dat ze uit elkaar gingen.

Tot op de dag van vandaag denken nog veel mensen dat Johns nieuwe vrouw Yoko Ono het probleem was. Al voor hun trouwen in 1969 mengde ze zich in de zaken van de groep en stond er op, bij alle studio-opnames aanwezig te zijn. Dit tot ergernis van Paul, George en Ringo.

Paul en John hebben zich nooit echt meer verzoend. Het kwam zelfs niet goed toen in 1980 John vermoord werd door een fan en ze daarom weer kort bij elkaar kwamen. Voordat George in 2001 stierf aan kanker, kwamen de overige drie Beatles echter tot een hereniging. In 1995 gingen ze voor het laatst naar de studio en zongen 'Free as a bird' en 'Real Love' in, die John Lennon nog geschreven had. Beide nummers kwamen in de top tien, zoals het hoorde bij de Beatles.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
De Beatles en de belastingenDe Beatles en de belastingenDe Beatles waren met zijn vieren, maar John Lennon en Paul McCartney waren de dominante songwriters. George Harrison kre…
George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'Van de vier Beatles stond George Harrison als ‘de religieuze’ bekend. Toen de groep begin 1967 naar India op retraite tr…

Beethoven, componist met een hemelse roepingBeethoven, componist met een hemelse roepingLudwig van Beethoven was een authentieke en geniale componist. Hij betrad paden, die geen ander componist vóór hem ooit…
'Flamenco', expressie en temperament'Flamenco', expressie en temperamentIn Spanje is een land met een enorme rijkdom aan volksmuzieksoorten. Zo heb je de ‘copla’, de ‘jota’ (Castillië en Aragó…
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 23-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.