Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek

Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek In Hollum op Ameland spelen sinds 2010 jaarlijks muzikanten op het Ierse Muziek Festival Hollum. Aanvankelijk speelden Ierse en Hollandse muzikanten op diverse terrassen in het dorp. Het festival duurt vanaf de eerste editie een weekend lang. Sinds 2013 heeft het muziekfeest zich verplaatst naar Onder de Vuurtoren in Hollum. Het werd het Irish Music Weekend. Onder de vuurtoren van Ameland klinkt dan de trekharmonica, tin wistle en gitaar. In 2016 kreeg het festival de naam Celtic Music Festival, omdat er ook Schotten aan meedoen en er tevens Keltische klanken uit Bretagne te horen zijn.

Ierse Klanken op Ameland


Bron: Irish Music FestivalBron: Irish Music Festival

Hollum op Ameland

In Hollum, in het meest westelijke dorp van het eiland wordt sinds 2010 eind juni of begin juli een weekend met Ierse muziek georganiseerd. De Horeca Promotie Club Hollum (HPCH) nodigde in dat jaar enkele Ierse muzikanten uit, om tijdens een zaterdag en zondag op diverse podia in het dorp op te treden. Kern van dat festival was de Ier die zich op Ameland heeft gevestigd: Paul Martin uit Dublin. Hij kent de muzikanten en hij weet wie je moet hebben om mooie Ierse klanken te laten horen. Inmiddels is de organisatie overgegaan van de HPCH naar het Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren, de thuishaven van muzikant Paul Martin.

Jamsessie op het terras van Onder de Vuurtoren - editie 2013 / Bron: Persbureau AmelandJamsessie op het terras van Onder de Vuurtoren - editie 2013 / Bron: Persbureau Ameland
Paul Martin
Paul Martin is de spil van het festival. Hij is niet alleen de organisator, maar musiceert mee. Paul is professioneel muzikant met gitaar en zang. Het begon tijdens een verblijf in Amerika in New York en daarna reisde hij langs de Irish Pubs en het folk circuit in alle staten langs de Amerikaanse oostkust.
In 1994 kwam hij naar Nederland en belandde in het Duitse en Benelux muzikale circuit en speelde op Celtic Festivals. Martin heeft zich op Ameland gevestigd en is de drijvende kracht achter het Celtic Music Festival in Hollum.

Celtic Music Festival

Kenmerk van het muziek festival in Hollum is de ongedwongenheid en de spontane sessies, met muzikanten uit binnen- en buitenland en van Ameland zelf. Bij mooi weer is iedereen op het terras te vinden, bij regen verhuist het gezelschap naar binnen.
Het festival duurt een weekend, begint op vrijdag in de namiddag en stopt op zondag in de namiddag.
De zondagmiddag is traditiegetrouw een jamsessie in Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. Alle deelnemende muzikanten zijn er en iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen en mee te spelen.

Iers eten en Guiness

Elk jaar is er wel iets bijzonders tijdens het festival. De ene keer staat er een Iers Verkeersbureau paraat om belangstellenden over een reisje naar Ierland te informeren. Een andere keer worden Ierse gerechten gepresenteerd, zodat je een onvervalste Irish Brunch kunt nuttigen met traditionele Ierse muziek op de achtergrond. Speciaal voor het feest worden blueberry pancakes & Irish sausages op de kaart gezet en wordt er volop Guiness geschonken.

The Amazing Twangmen op terras Cantina Dolores / Bron: Persbureau AmelandThe Amazing Twangmen op terras Cantina Dolores / Bron: Persbureau Ameland
Voorbeeld van een Line-up
 • The Amazing Twangmen
 • The Legendary Mark Gilligan
 • The Incredible Darren Byrne
 • Het Amelander Shantykoor

The Twangmen

De Twangmen bestaan uit Onno Kuipers (trekzak, tin whistle, zang), zijn broer Walter Kuipers (viool, mandoline, tin whistle, doedelzak, zang) en Marjolein Meijers (contrabas, gitaar, zang). Meijers toerde meer dan twintig jaar door het land als de ‘Berinis, een kolderieke en muzikale show. Ze toert nu met Onno en Walter Kuipers door het land en doet regelmatig Ameland aan.

Mark Gilligan

Mark Gilligan komt uit Dublin. Hij deed zijn eerste optreden op vierjarige leeftijd. Hij is een legende in de Ierse muziekscene. Hij speelde met alle groten en reisde onder meer met de Britse band Urban Voodoo Machine, een blues-, folk-, punkband, door Europa. In het begin van de jaren 90 kwam hij naar Amsterdam en daar is hij blijven wonen.

Darren Byrne

Darren Byrne is een wereldreiziger. Hij brengt zijn unieke stijl en laat vele fans meegenieten. Hij stond met vele groten uit de Ierse muziekwereld op het podium.

Amelander Shantykoor

Het Amelander Shantykoor heeft een groot repertoire, met ook Ierse shanty’s. Er zijn heel veel Ierse songs die hun weg gevonden hebben in het shanty repertoire en het Amelander Shantykoor zingt ze goed en graag.

The Gladdagh

The Gladdagh is een Amelander formatie van leden van de brassband Canite Tuba, die voornamelijk Ierse muziek speelt. De band bestaat uit Ammie Kooiker, Jester Nynke Schoustra, Sip Boelens, Judith Boelens en Chris Brouwer.

Jock the Box

Jock the Box is een Schotse accordeonist en componist, die net zo makkelijk Keltische klanken als cajun en rock laat horen. Jock vormt samen met Paul Martin een duo, dat op het Celtic Music Festival te horen is.

Ierse muziek

Traditionele Ierse muziek kent verschillende soorten liederen:
 • Drinkliederen
 • Klaagzangen
 • Ballades

Bron: Onder de VuurtorenBron: Onder de Vuurtoren
De Ierse dansmuziek kent:
 • Reel
 • Hornpipe
 • Jig
 • Polka
 • Mazurka

Instrumenten

Muziekinstrumenten die bij de Ierse muziek bespeeld worden zijn:
 • Fluit
 • Viool
 • Uilleann pipes (Ierse doedelzak)
 • Trekharmonica
 • Concertina
 • Bodhrán (handdrum)

Editie 2018 / Bron: Persbureau AmelandEditie 2018 / Bron: Persbureau Ameland

Celtic Music Festival 2019

Vanaf editie 2013 is het feest in Onder de Vuurtoren, aan de Oranjeweg in Hollum.
Vaste waarde in de line-up en terugkerende muzikanten zijn:
 • Paul Martin
 • Jock the Box
 • The Assassenachs
 • Marjolein Meijers en Onno en Walter Kuipers en Marriëtte Kuipers
 • Claddagh
 • Amelander Shantykoor
 • Amelander Pipes and Drums The Islanders

Programma

Het programma van het Celtic Music Festival:
 • Vrijdagavond vanaf 21.00 uur binnen;
 • Zaterdag vanaf 13.00 uur buiten op het terras als het weer het toelaat, 's avonds binnen;
 • Zondag is er vanaf 14.00 uur jamsessie op het terras, ijs en weder dienende. Bij storm wordt uitgeweken naar binnen in Onder de Vuurtoren.

Het Ierse Muziek Weekend is in het tweede weekend van juli. In 2016 is de naam Irish Music Festival gewijzigd in Celtic Music Festival, omdat er meer dan alleen Iers te horen is. Er is Schotse muziek en er zijn Bretonse nummers te horen. De exacte datum van het gezellige festival staat in de Ameland Agenda. In 2020 ging het festival niet door. Vanwege de uitbarsting van de corona pandemie mochten er die zomer in Nederland geen festivals plaatsvinden.

Ameland

Legenda
A. Ameland
B. Hollum
C. Vuurtoren
D. Onder de Vuurtoren

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Horizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeHorizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeElk jaar doet een vloot platbodems de Waddeneilanden aan om de eilanden te verrassen met mooie voorstellingen en grappig…
Saint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersSaint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersIerland, het land van veertig tinten groen, heeft een feestdag waarbij het groen de hoofdkleur is. Saint Patrick's Day i…
Tønder Festival in DenemarkenTønder Festival in DenemarkenElk jaar is in Tønder het Tønder Festival. De veertigste editie, in 2014, wordt gevierd met oude en nieuwe vrienden, met…

Shantykoor Ameland - Shanties en zeemansliederenShantykoor Ameland - Shanties en zeemansliederenHet Amelander Shantykoor bestaat sinds 1986. In 2011 vierde het koor het vijfentwintigjarig bestaan. De zanggroep is zee…
Zydeco at Sea op Ameland en Zydecozity in RaamsdonksveerZydeco at Sea op Ameland en Zydecozity in RaamsdonksveerAmeland kent een paar fantastische evenementen. Eén daarvan was het Zydeco at Sea festival. Het begon op het strand bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Website Paul Martin
 • http://www.jockthebox.co.uk geraadpleegd op 19 maart 2019
 • Afbeelding bron 1: Irish Music Festival
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Onder de Vuurtoren
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
Reactie

Johan Veldwijk, 02-01-2013
Weet iemand een recent e-mail adres van Paul? Reactie infoteur, 03-01-2013
Dag Johan, Zeker weet ik dat. Kijk op de website van pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren http://www.onderdevuurtoren.nl/Welkom.html of op de website van Paul zelf http://paulmartin.nl/Welcome.html
Succes.

Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.