InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziekstromen > Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek

Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek

Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek In Hollum op Ameland spelen sinds 2010 jaarlijks muzikanten op het Ierse Muziek Festival Hollum. Op diverse terrassen in en rond het dorp spelen Ieren en Hollanders muziek van het veel grotere eiland Ierland. Het festival duurt een weekend lang. Sinds 2013 heeft het festival zich verplaatst naar Onder de Vuurtoren in Hollum en duurt het een weekend. Het werd het Irish Music Weekend. Onder de vuurtoren van Ameland klinkt dan de trekharmonica, tin wistle en gitaar. In 2016 kreeg het festival de naam Celtic Music Festival, omdat er ook Schotten aan meedoen.
Bron: Irish Music FestivalBron: Irish Music Festival

Ierse Klanken

Het meest westelijke dorp van het eiland organiseert sinds 2010 in juni een weekend met Ierse muziek. De Horeca Promotie Club Hollum (HPCH) nodigde in dat jaar enkele Ierse muzikanten uit, om tijdens een zaterdag en zondag op diverse podia in het dorp op te treden. Kern van dat festival was de Ier die zich op Ameland heeft gevestigd: Paul Martin. Hij kent de muzikanten en hij weet wie je moet hebben om mooie Ierse klanken te laten horen. Inmiddels is de organisatie overgegaan van de HPCH naar het Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren, de thuishaven van muzikant Paul Martin.

Festival op terrassen van Hollum

The Amazing Twangmen op terras Cantina Dolores / Bron: Persbureau AmelandThe Amazing Twangmen op terras Cantina Dolores / Bron: Persbureau Ameland
Kenmerk van het Ierse Muziek Festival in Hollum is de ongedwongenheid en de spontane sessies op terrassen en in de kroegen. Bij mooi weer is iedereen op de terrassen te vinden, bij regen verhuist het gezelschap naar binnen.
Het festival duurt een weekend, begint op vrijdag in de namiddag en stopt op zondag in de namiddag.
De zondagmiddag is traditiegetrouw een jamsessie in Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. Alle deelnemende Ierse muzikanten zijn er en iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen en mee te spelen.

Voorbeeld van een Line-up 2012

 • The Amazing Twangmen
 • The Legendary Mark Gilligan
 • The Incredible Darren Byrne
 • Het Amelander Shantykoor

Blueberry pancakes

Elk jaar is er wel iets bijzonders tijdens het festival. De ene keer staat er een iers Verkeersbureau paraat om belangstellenden over een reisje naar Ierland te informeren. Een andere keer zet één van de locaties Ierse gerechten op de kaart, zodat je een onvervalste Irish Brunch kunt nuttigen met traditionele Ierse muziek op de achtergrond. Speciaal voor het feest werd Blueberry Pancakes & Irish Sausages op de kaart gezet.

The Twangmen

De Twangmen bestaan uit Onno Kuipers (trekzak, tin whistle, zang), zijn broer Walter Kuipers (viool, mandoline, tin whistle, doedelzak, zang) en Marjolein Meijers (contrabas, gitaar, zang). Meijers toerde meer dan twintig jaar door het land als de ‘Berinis, een kolderieke en muzikale show. Ze toert nu met Onno en Walter Kuipers door het land en doet regelmatig Ameland aan.

Jamsessie op het terras van Onder de Vuurtoren - editie 2013 / Bron: Persbureau AmelandJamsessie op het terras van Onder de Vuurtoren - editie 2013 / Bron: Persbureau Ameland

Paul Martin

Paul Martin speelt Celtic Music op gitaar en hij zingt. Hij begon in New York en reisde langs de Irish Pubs en het folk circuit in alle staten langs de Amerikaanse oostkust.
In 1994 kwam hij naar Nederland en belandde in het Duitse en Benelux muzikale circuit en speelde op Celtic Festivals. Martin heeft zich op Ameland gevestigd en is de drijvende kracht achter het Ierse Muziek festival in Hollum.

Mark Gilligan

Mark Gilligan komt uit Dublin. Hij deed zijn eerste optreden op vierjarige leeftijd. Hij is een legende in de Ierse muziekscene. Hij speelde met alle groten en reist momenteel met de Britse band Urban Voodoo Machine, een blues-, folk-, punkband. In het begin van de jaren 90 kwam hij naar Amsterdam en daar is hij blijven wonen.

Darren Byrne

Darren Byrne is een wereldreiziger. Hij brengt zijn unieke stijl en laat vele fans meegenieten.
Hij stond met vele groten uit de Ierse muziekwereld op het podium.

Amelander Shantykoor

Het Amelander Shantykoor heeft Ierse shanty’s op het repertoire staan. Er zijn vele Ierse songs die hun weg gevonden hebben in het shanty repertoire en het Amelander Shantykoor zingt ze goed en graag.

The Gladdagh

The Gladdagh is een Amelander formatie die voornamelijk Ierse muziek speelt.

Ierse muziek

Traditionele Ierse muziek kent verschillende soorten liederen:
 • Drinkliederen
 • Klaagzangen
 • Ballades

Bron: Onder de VuurtorenBron: Onder de Vuurtoren
De Ierse dansmuziek kent:
 • Reel
 • Hornpipe
 • Jig
 • Polka
 • Mazurka

Instrumenten

Muziekinstrumenten die bij de Ierse muziek bespeeld worden zijn:
 • Fluit
 • Viool
 • Uilleann pipes (Ierse doedelzak)
 • Trekharmonica
 • Concertina
 • Bodhrán (handdrum)

2013/ 2014

In 2013 is het irish Music Festival in Hollum op Ameland van 12 tot en met 14 juli. Vanaf deze editie is het feest in Onder de Vuurtoren, de thuisbasis van Amelander Ier Paul Martin.
De line-up voor 2014 is:
 • The Box o’Bananas
 • The Twangmen
 • Claddagh
 • Amelander Shantykoor
In de jaren daarna wordt de line-up uitgebreid met ondermeer de Islanders, de pipersband van Ameland.

Het Ierse Muziek Weekend is in het tweede weekend van juli. In 2016 is de naam Celtic Music Festival geworden omdat er meer dan alleen Iers te horen is. Er is Schotse muziek en er zijn Bretons nummers te horen. Het Celtic Music Festival in Hollum op Ameland is begin juni. De exacte datum staat in de Ameland Agenda.

Ameland

Legenda
A. Ameland
B. Hollum
C. Vuurtoren
D. Onder de Vuurtoren

Lees verder

© 2012 - 2019 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Zydeco at Sea op Ameland en Zydecozity in RaamsdonksveerZydeco at Sea op Ameland en Zydecozity in RaamsdonksveerAmeland kent een paar fantastische evenementen. Eén daarvan was het Zydeco at Sea festival. Het begon op het strand bij…
Saint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en New YorkSaint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en New YorkIerland, het land van veertig tinten groen, heeft een feestdag waarbij groen de hoofdkleur is. Saint Patrick's Day is ee…
Horizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeHorizontoer Festival - Culturele zeilvakantie op WaddenzeeElk jaar doet een vloot platbodems de Waddeneilanden aan om de eilanden te verrassen met mooie voorstellingen en grappig…
Tønder Festival in DenemarkenTønder Festival in DenemarkenElk jaar is in Tønder het Tønder Festival. De veertigste editie, in 2014, wordt gevierd met oude en nieuwe vrienden, met…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Website Paul Martin
 • Afbeelding bron 1: Irish Music Festival
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Onder de Vuurtoren

Reageer op het artikel "Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Johan Veldwijk, 02-01-2013 23:50 #1
Weet iemand een recent e-mail adres van Paul? Reactie infoteur, 03-01-2013
Dag Johan, Zeker weet ik dat. Kijk op de website van pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren http://www.onderdevuurtoren.nl/Welkom.html of op de website van Paul zelf http://paulmartin.nl/Welcome.html
Succes.

Sjaan fan Ameland

Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 17-04-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Special: Muziek
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!