Celtic Music Festival op Ameland - Ierse en Schotse muziek
In Hollum op Ameland spelen sinds 2010 jaarlijks muzikanten op het Ierse Muziek Festival Hollum. Aanvankelijk speelden Ierse en Hollandse muzikanten op diverse terrassen in het dorp. Het festival duurt vanaf de eerste editie een weekend lang. Sinds 2013 heeft het muziekfeest zich verplaatst naar Onder de Vuurtoren in Hollum. Het werd het Irish Music Weekend. Onder de vuurtoren van Ameland klinkt dan de trekharmonica, tin wistle en gitaar. In 2016 kreeg het festival de naam Celtic Music Festival, omdat er ook Schotten aan meedoen en er tevens Keltische klanken uit Bretagne te horen zijn.
Ierse Klanken op Ameland
Bron: Irish Music Festival Hollum op Ameland
In Hollum, in het meest westelijke dorp van het eiland wordt sinds 2010 eind juni of begin juli een weekend met Ierse muziek georganiseerd. De Horeca Promotie Club Hollum (HPCH) nodigde in dat jaar enkele Ierse muzikanten uit, om tijdens een zaterdag en zondag op diverse podia in het dorp op te treden. Kern van dat festival was de Ier die zich op Ameland heeft gevestigd: Paul Martin uit Dublin. Hij kent de muzikanten en hij weet wie je moet hebben om mooie Ierse klanken te laten horen. Inmiddels is de organisatie overgegaan van de HPCH naar het Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren, de thuishaven van muzikant Paul Martin.
Jamsessie op het terras van Onder de Vuurtoren - editie 2013 /
Bron: Persbureau Ameland Paul Martin
Paul Martin is de spil van het festival. Hij is niet alleen de organisator, maar musiceert mee. Paul is professioneel muzikant met gitaar en zang. Het begon tijdens een verblijf in Amerika in New York en daarna reisde hij langs de Irish Pubs en het folk circuit in alle staten langs de Amerikaanse oostkust.
In 1994 kwam hij naar Nederland en belandde in het Duitse en Benelux muzikale circuit en speelde op Celtic Festivals. Martin heeft zich op Ameland gevestigd en is de drijvende kracht achter het Celtic Music Festival in Hollum.
Celtic Music Festival
Kenmerk van het muziek festival in Hollum is de ongedwongenheid en de spontane sessies, met muzikanten uit binnen- en buitenland en van Ameland zelf. Bij mooi weer is iedereen op het terras te vinden, bij regen verhuist het gezelschap naar binnen.
Het festival duurt een weekend, begint op vrijdag in de namiddag en stopt op zondag in de namiddag.
De zondagmiddag is traditiegetrouw een
jamsessie in Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. Alle deelnemende muzikanten zijn er en iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen en mee te spelen.
Iers eten en Guiness
Elk jaar is er wel iets bijzonders tijdens het festival. De ene keer staat er een Iers Verkeersbureau paraat om belangstellenden over een reisje naar Ierland te informeren. Een andere keer worden Ierse gerechten gepresenteerd, zodat je een onvervalste Irish Brunch kunt nuttigen met traditionele Ierse muziek op de achtergrond. Speciaal voor het feest worden blueberry pancakes & Irish sausages op de kaart gezet en wordt er volop Guiness geschonken.
The Amazing Twangmen op terras Cantina Dolores /
Bron: Persbureau Ameland Voorbeeld van een Line-up
- The Amazing Twangmen
- The Legendary Mark Gilligan
- The Incredible Darren Byrne
- Het Amelander Shantykoor
The Twangmen
De Twangmen bestaan uit Onno Kuipers (trekzak, tin whistle, zang), zijn broer Walter Kuipers (viool, mandoline, tin whistle, doedelzak, zang) en Marjolein Meijers (contrabas, gitaar, zang). Meijers toerde meer dan twintig jaar door het land als de ‘Berinis, een kolderieke en muzikale show. Ze toert nu met Onno en Walter Kuipers door het land en doet regelmatig Ameland aan.
Mark Gilligan
Mark Gilligan komt uit Dublin. Hij deed zijn eerste optreden op vierjarige leeftijd. Hij is een legende in de Ierse muziekscene. Hij speelde met alle groten en reisde onder meer met de Britse band Urban Voodoo Machine, een blues-, folk-, punkband, door Europa. In het begin van de jaren 90 kwam hij naar Amsterdam en daar is hij blijven wonen.
Darren Byrne
Darren Byrne is een wereldreiziger. Hij brengt zijn unieke stijl en laat vele fans meegenieten. Hij stond met vele groten uit de Ierse muziekwereld op het podium.
Amelander Shantykoor
Het
Amelander Shantykoor heeft een groot repertoire, met ook Ierse shanty’s. Er zijn heel veel Ierse songs die hun weg gevonden hebben in het shanty repertoire en het Amelander Shantykoor zingt ze goed en graag.
The Gladdagh
The Gladdagh is een Amelander formatie van leden van de brassband Canite Tuba, die voornamelijk Ierse muziek speelt. De band bestaat uit Ammie Kooiker, Jester Nynke Schoustra, Sip Boelens, Judith Boelens en Chris Brouwer.
Jock the Box
Jock the Box is een Schotse accordeonist en componist, die net zo makkelijk Keltische klanken als cajun en rock laat horen. Jock vormt samen met Paul Martin een duo, dat op het Celtic Music Festival te horen is.
Ierse muziek
Traditionele Ierse muziek kent verschillende soorten liederen:
- Drinkliederen
- Klaagzangen
- Ballades
Bron: Onder de Vuurtoren De Ierse dansmuziek kent:
- Reel
- Hornpipe
- Jig
- Polka
- Mazurka
Instrumenten
Muziekinstrumenten die bij de Ierse muziek bespeeld worden zijn:
- Fluit
- Viool
- Uilleann pipes (Ierse doedelzak)
- Trekharmonica
- Concertina
- Bodhrán (handdrum)
Editie 2018 /
Bron: Persbureau AmelandCeltic Music Festival 2019
Vanaf editie 2013 is het feest in Onder de Vuurtoren, aan de Oranjeweg in Hollum.
Vaste waarde in de line-up en terugkerende muzikanten zijn:
- Paul Martin
- Jock the Box
- The Assassenachs
- Marjolein Meijers en Onno en Walter Kuipers en Marriëtte Kuipers
- Claddagh
- Amelander Shantykoor
- Amelander Pipes and Drums The Islanders
Programma
Het programma van het Celtic Music Festival:
- Vrijdagavond vanaf 21.00 uur binnen;
- Zaterdag vanaf 13.00 uur buiten op het terras als het weer het toelaat, 's avonds binnen;
- Zondag is er vanaf 14.00 uur jamsessie op het terras, ijs en weder dienende. Bij storm wordt uitgeweken naar binnen in Onder de Vuurtoren.
Het Ierse Muziek Weekend is in het tweede weekend van juli. In 2016 is de naam Irish Music Festival gewijzigd in
Celtic Music Festival, omdat er meer dan alleen Iers te horen is. Er is Schotse muziek en er zijn Bretonse nummers te horen. De exacte datum van het gezellige festival staat in de
Ameland Agenda. In 2020 ging het festival niet door. Vanwege de uitbarsting van de corona pandemie mochten er die zomer in Nederland geen festivals plaatsvinden.
Lees verder