Pretty Little Liars

Pretty Little Liars Pretty Little Liars is een Amerikaanse televisieserie die gebaseerd is op de gelijknamige boeken van Sara Shepard. De serie volgt het leven van de vriendinnen Aria, Hanna, Emily en Spencer. Zij krijgen dreigberichten van 'A' nadat hun vriendin, Alison, verdwenen is.

Boeken

Pretty Little Liars is een boekenreeks die in 2006 werd geschreven door Sara Shepard. De verhaallijn is geïnspireerd door haar jeugd in Philadelphia. De hoofdpersonages zijn Aria Montgomery, Hanna Marin, Emily Fields, Spencer Hastings en Alison DiLaurentis. Na een logeerpartij verdwijnt Alison, de leider van de groep. De groep valt hierdoor uit elkaar en de meisjes verliezen elkaar uit het oog. Wanneer Aria terugkeert na een jaar in IJsland te hebben gewoond, groeien ze terug naar elkaar toe. De vier krijgen namelijk ineens rare berichtjes van iemand die zich ‘A’ noemt en dreigt al hun geheimen bekend te maken. Maar wie is ‘A’ nu eigenlijk?

Vijftien delen

De boekenreeks bestaat uit vijftien delen, waarvan er tot nu toe twaalf verschenen zijn. De eerste zeven delen zijn al naar het Nederlands vertaald.
 1. Pretty Little Liars (Mooie meisjes hebben soms gruwelijke geheimen)
 2. Flawless (Zijn je beste vriendinnen te vertrouwen?)
 3. Perfect (Perfecte meisjes plegen perfecte moord?)
 4. Unbelievable (Je moet niet alles geloven wat ze zeggen)
 5. Wicked (Geen enkele daad blijft ongestraft)
 6. Killer (Al is de leugen nog zo snel)
 7. Heartless (Wie roddelt er nu nooit?)
 8. Wanted
 9. Twisted
 10. Ruthless
 11. Stunning
 12. Burned
 13. Crushed
 14. Pretty Little Secrets
 15. Ali’s Pretty Little Lies

Televisieserie

Vanaf 2010 wordt er in de Verenigde Staten een televisieserie uitgezonden die gebaseerd is op de boeken. De serie volgt, net zoals in de boeken, het leven van Aria, Hanna, Emily en Spencer, die na de verdwijning van Alison vreemde berichtjes krijgen van ‘A’. 'A' dreigt ermee al hun geheimen bekend te maken en staat altijd op de uitkijk. De meisjes herenigen om uit te zoeken wat er aan de hand is. Is Alison terug? Of is 'A' toch iemand totaal anders?

Hoofdpersonages

 • Lucy Hale speelt Aria Montgomery: Aria keert, na een jaar in IJsland gewoond te hebben, terug naar Rosewood met haar ouders en jongere broer Mike. Al snel leert ze Ezra kennen, die uiteindelijk haar leerkracht Engels blijkt te zijn. De twee beginnen een relatie met veel ups en downs. Aria is creatief en down-to-earth. Ze is de kleinste van de vier meisjes en kan pittig uit de hoek komen.
 • Ashley Benson speelt Hanna Marin: Hanna hangt graag de diva uit. Ze is enorm populair in 'Rosewood High' en ze wordt aanzien als een 'it-girl'. In het begin van de serie gaat Hanna regelmatig uit met Sean, maar al snel begint ze een relatie met Caleb Rivers.
 • Shay Mitchell speelt Emily Fields: Emily is lief, verlegen en lesbisch. Van de vier meisjes had zij de hechtste vriendschap met Alison, waar ze ook verliefd op was. Emily zwemt competitie en wordt door 'A' gezien als de zwakste schakel.
 • Troian Bellisario speelt Spencer Hastings: Spencer wordt gezien als de leider van de groep. Ze is ontzettend slim en erg ambitieus. Haar grootste rivaal is haar zus, Melissa. Spencer heeft namelijk de gewoonte om verliefd te worden op de vriendjes van haar zus, waardoor de twee dikwijls botsen.

Bijrollen

 • Sasha Pieterse speelt Alison DiLaurentis: Alison verdwijnt na een logeerpartijtje met Emily, Aria, Spencer en Hanna. Haar lichaam werd teruggevonden maar haar verdwijning is nog steeds niet opgelost.
 • Keegan Allen speelt Toby Cavanaugh: Toby is de oudere stiefbroer van Jenna. Alison, Emily, Aria, Spencer en Hanna dachten vroeger dat hij hun bespioneerde vanuit de boomhut langs Emily's kamer. Om wraak te nemen gooiden de meisjes een stinkbom in de garage van de familie Cavanaugh, waardoor Jenna blind werd.
 • Janel Parrish speelt Mona Vanderwaal: Mona keek vroeger enorm op naar Alison. Sinds diens dood wordt zij, samen met Hanna, aanzien als de 'it-girl' van Rosewood High.
 • Ian Harding speelt Ezra Fitz: Ezra heeft een relatie met Aria.
 • Tyler Blackburn speelt Caleb Rivers: De 'bad-boy' van Rosewood en de vriend van Hanna.
 • Tammin Sursok speelt Jenna Marshall: Jenna is de jongere stiefzus van Toby.
 • Laura Leighton speelt Ashley Marin: Ashley is de moeder van Hanna. Ze werkt full-time en stelt zich heel beschermend op ten opzichte van Hanna.
 • Holly Marie Combs speelt Ella Montgomery: Ella is de moeder van Aria en diens jongere broer, Mike. Ze werkt als leerkracht in Rosewood High.
 • Torrey DeVitto speelt Melissa Hastings: Melissa is de oudere zus van Spencer.

Seizoenen

 • 8 juni 2010: seizoen 1 – 22 afleveringen
 • 14 juni 2011: seizoen 2 – 25 afleveringen
 • 5 juni 2012: seizoen 3 – 24 afleveringen
 • Midden 2013: seizoen 4

Themalied

Het themalied van Pretty Little Liars is Secret van The Pierces. Het was Ashley Benson, Hanna in de serie, die het liedje kende en aan de producers heeft voorgesteld. Het lied is toepasselijk omdat het gaat over een meisje dat een geheim mee het graf inneemt. Ook komt de naam Alison in het lied voor. De zin 'Two can keep a secret if one of them is dead' wordt ook door Alison gebruikt in de aflevering 'Over my dead body' in seizoen twee.
© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingKlieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingDe klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klie…
recensieFilmrecensie: Runaway BrideIke Turner is een cynische columnist voor een New Yorkse krant waarvan zijn ex-vrouw de eigenaresse is. Op een dag heeft…
Full House, een Amerikaanse komedieserieFull House, een Amerikaanse komedieserieFull House is een Amerikaanse komedieserie over Danny Tanner die met de hulp van zijn schoonbroer Jesse Katsopolis en zi…
BURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmarecensieBURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmaFilmend met een handycam, vanuit een tas, verscholen tussen bosjes of al rennende om het eigen leven te redden. Verzende…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.youtube.com
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.