De huizen in Game of Thrones

Op 17 april 2011 werd de eerste aflevering van Game of Thrones uitgezonden. Inmiddels zijn we vijf seizoenen en een hele hoop informatie verder. De immens populaire serie van HBO kent een zeer uitgebreide achtergrond. Zo zijn er tientallen verschillende huizen in het mythische land Westeros en elk huis heeft een ander verhaal.

House Stark

House Stark van Winterfell, opgericht door Bran the Builder, is een van de grote huizen in Westeros. Zij regeren over het noorden vanuit hun kasteel, genaamd Winterfell. House Stark is veruit de oudste adelijke familie in Westeros, met een familielijn die meer dan 8000 jaar geleden begon. Het hoofd van het huis wordt Lord of Winterfell genoemd. Voordat de Targaryen's Westeros veroverden, regeerden de Starks in het noorden als de Kings in the North.

House Stark's wapen is een grijze wolf op een wit met licht groene achtergrond. De huiswoorden luiden: "Winter is Coming." Het is een van de weinige adelijke huizen waarbij de huiswoorden niet een bluf of een bedreiging is. In plaats hiervan zijn deze woorden een waarschuwing.

Leden van House Stark die in de serie voorkomen zijn Eddard Stark, Catelyn Stark (aangetrouwd), Benjen Stark, Robb Stark, Talisa Stark (aangetrouwd), Sansa Stark, Arya Stark, Bran Stark en Rickon Stark.

House Lannister

House Lannister van Casterly Rock, opgericht door Lann the Clever, is een van de grote huizen in Westeros. Het is een van de machtigste en rijkste adelijke families in Westeros, en veruit de rijkste. House Lannister regeert over het westen vanuit hun kasteel, genaamd Casterly Rock. Ze zijn de Lord Paramounts of the Westerlands en Wardens of the West.

House Lannister's wapen is een gouden leeuw op een rode achtergrond. De officiële huiswoorden luiden: "Hear me roar!", maar dit wordt zelden genoemd. Het onofficiële motto "A Lannister always pays his debts." wordt veel vaker genoemd.

Leden van House Lannister die in de serie voorkomen zijn Tywin Lannister, Cersei Lannister, Jaime Lannister, Tyrion Lannister, Kevan Lannister, Lancel Lannister, Martyn Lannister en Willem Lannister. Er zijn ook kinderen geboren uit een incestueuze relatie tussen Cersei en Jaime Lannister. Zij heten officieel Baratheon, omdat dit de kinderen van Robert Baratheon horen te zijn, maar zijn eigenlijk lid van House Lannister. Dit zijn Joffrey Baratheon, Myrcella Baratheon en Tommen Baratheon.

House Baratheon

House Baratheon van Storm's End, opgericht door Orys Baratheon, is een van de grote huizen in Westeros. Het is het huidige koninklijke huis, ook al is het pas 300 jaar oud. De Baratheons regeren over de Stormlands vanuit hun vesting Storm's End, maar sinds zij de koninklijke familie zijn geworden bezitten zij ook fort Dragonstone, voormalig fort van House Targaryen. House Baratheon bestuurt het land vanaf King's Landing, de hoofdstad van Westeros.

House Baratheon's wapen is een zwart hert op een gouden achtergrond. Sinds zij het koninklijke huis zijn geworden is hier een gouden kroon aan toegevoegd om hun status aan te duiden. De huiswoorden luiden: "Ours is the Fury."

Leden van House Baratheon die in de serie voorkomen zijn Robert Baratheon, Stannis Baratheon, Selyse Baratheon (aangetrouwd), Renly Baratheon en Shireen Baratheon. Er zijn ook kinderen geboren uit een incestueuze relatie tussen Cersei en Jaime Lannister. Zij heten officieel Baratheon, omdat dit de kinderen van Robert Baratheon horen te zijn, maar zijn eigenlijk lid van House Lannister. Dit zijn Joffrey Baratheon, Myrcella Baratheon en Tommen Baratheon.

House Tyrell

House Tyrell van Highgarden is een van de grote huizen in Westeros. Zij regeren vanuit Highgarden over The Reach; een vruchtbaar stuk land in het zuiden van Westeros. House Tyrell is begonnen als een tak van House Gardener, de voormalige regeerders over The Reach. Na House Gardener voor eeuwen te hebben gediend, is House Tyrell uitgegroeid tot de machtigste adelijke familie in het zuiden van Westeros.

House Tyrell's wapen is een gouden bloem op een groene achtergrond. De huiswoorden luiden: "Growing Strong."

Leden van House Tyrell die in de serie voorkomen zijn Olenna Tyrell (aangetrouwd), Mace Tyrell, Margaery Tyrell en Loras Tyrell.

House Targaryen

House Targaryen is een voormalig groot huis in Westeros. Lang geleden startten zij een verwoestende invasie op Westeros vanuit hun fort Dragonstone. Met het gebruik van drie draken veroverden zij al snel heel Westeros. Het was het regerende koninklijke huis voor 300 jaar, totdat House Baratheon de troon opeiste en het fort Dragonstone overnam. Alle overlevende Targaryen's werden verbannen. House Targaryen is vooral bekend om het bezit van draken.

Het wapen van House Targaryen is een rode, driehoofdige draak op een zwarte achtergrond. De huiswoorden luiden: "Fire and Blood."

Leden van House Targaryen die in de serie voorkomen zijn Aemon Targaryen, Daenerys Targaryen en Viserys Targaryen.

House Bolton

House Bolton van Dreadfort is een huis in Westeros. Hun vesting, genaamd Dreadfort, bevindt zich in het verre noorden van Westeros, ten noord-oosten van Winterfell. Het hoofd van Dreadfort wordt Lord of the Dreadfort genoemd. House Bolton staat bekend om een eeuwenoude gewoonte om hun vijanden levend te villen.

Het wapen van House Bolton is een gevilde man, ondersteboven aan een wit kruis hangend, op een zwarte achtergrond. Dit staat symbool voor hun eeuwenoude gewoonte om vijanden levend te villen. De officiële huiswoorden luiden: "Our Blades are Sharp.", maar een motto dat vaker wordt gebruikt is: "A naked man has few secrets; a flayed man none."

Leden van House Bolton die in de serie voorkomen zijn Roose Bolton, Walda Bolton (aangetrouwd) en Ramsay Bolton.

House Martell

House Martell van Sunspear is een van de grote huizen in Westeros. Zij regeren over Dorne vanuit hun kasteel Sunspear, in het verre zuiden van Westeros. Hoewel zij loyaal zijn aan de koninklijke familie, heeft House Martell door hun locatie in Westeros een geïsoleerde rol in politieke gebeurtenissen.

Het wapen van House Martell is een rode zon doorboord door een gouden speer, op een oranje achtergrond. Dit is een combinatie van het originele Martell wapen, een gouden speer, en het embleem van Princess Nymeria, de oprichtster van Dorne, een rode zon. De huiswoorden luiden: "Unbowed, Unbent, Unbroken."

Leden van House Martell die in de serie voorkomen zijn Doran Martell, Oberyn Martell en Trystane Martell.
© 2015 - 2024 Heindewilde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fantasy Flight Games: Van Star Wars tot Game of ThronesFantasy Flight Games: Van Star Wars tot Game of ThronesEen van de grotere uitgevers van bord-, kaart, miniaturen-, en rollenspellen in 2016 is Fantasy Flight Games. Fantasy Fl…
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Vijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenVijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenEr zijn series, die zijn zó nagelbijtend spannend, dat je het liefst alle afleveringen achter elkaar wilt kijken. Zo’n s…
Recensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)recensieRecensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)The Last Kingdom is een Netflix Original serie die gaat over het laatste koninkrijk van het vroegere Engeland dat nog ni…

Waar ga jij naartoe vandaag? - Muziek in NS-reclamesWaar ga jij naartoe vandaag? - Muziek in NS-reclamesMet het thema ‘Waar ga jij naartoe vandaag?’ zijn vanaf medio 2014 zes commercials van de Nederlandse Spoorwegen op de t…
Bronnen en referenties
  • http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Game_of_Thrones_Wiki
Heindewilde (3 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.