InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Hunted: 12 Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteam

Hunted: 12 Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteam

Hunted: 12 Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteam In het eerste seizoen van het televisieprogramma Hunted dat vanaf maandag 17 oktober 2016 op NPO 3 zes weken lang is uitgezonden moesten twaalf gewone Nederlanders gedurende 21 dagen uit handen van een fictieve geheime dienst zien te blijven. Deze dienst onder leiding van een voormalig politiecommissaris bestond uit zeven personen met de nodige ervaring bij politie, defensie, bedrijven en financiële instellingen. Dit team stuurde op zijn beurt de drie zogeheten hunterteams aan om de twaalf voortvluchtigen op te sporen. Het programma liet zien dat anno 2016 ieder mens als gevolg van beveiligingscamera’s en het gebruik van moderne communicatiemiddelen overal sporen achterlaat.

Kun je zomaar verdwijnen?

In het AVROTROS-televisieprogramma Hunted sloegen twaalf gewone Nederlanders letterlijk op de vlucht. Hun opdracht was om binnen Nederland 21 dagen lang uit handen te blijven van een team van opsporingsspecialisten. Maar hoe blijf je in Nederland onzichtbaar? En kun je zomaar een tijdje verdwijnen? De grote vraag was of de twaalf voortvluchtigen erin zouden slagen drie weken lang onder de radar te blijven in een land dat volhangt met beveiligingscamera’s in de binnensteden, bij pinautomaten, bij tankstations en op snelwegen. Het programma wilde inspelen op de steeds meer vervagende grens tussen privacy en veiligheid. Degene die 21 dagen uit de handen van het hunterteam wist te blijven werd uitgeroepen tot winnaar.

We laten sporen na via telefoon, pintransacties en computers

We laten in het dagelijkse leven de meeste sporen na via telefoon, geldtransacties en computers. Tachtig procent van de Nederlanders heeft een mobiele telefoon en is daar minimaal drie uur per dag op actief en we zitten dagelijks gemiddeld twintig minuten op social media. In 2015 waren er in ons land ruim 3,2 miljard pintransacties, oftewel ruim honderd per seconde. Al deze acties kunnen bij een onderzoek worden nagetrokken.

Alle deelnemers aan Hunted hadden speciaal voor hun vlucht een bankpas gekregen met een tegoed van € 500 en een daglimiet van € 100. Als een voortvluchtige hiermee pinde bij één van de 8000 pinautomaten in ons land kwamen de beelden hiervan via politie en de officier van justitie rechtstreeks binnen bij het opsporingsteam. Eigen geld meenemen was niet toegestaan.

Hunted, een productie van Endemol Shine

Hunted is bedacht door Endemol Shine. Het van oorsprong Britse programma is aan een aantal landen doorverkocht. In april 2016 wordt een Spaanse versie van het programma gemaakt onder de titel La huida (De ontsnapping) en vanaf september 2016 wordt onder de naam Okhota een Russische bewerking uitgezonden. Behalve aan Nederland is het programma ook doorverkocht aan China, Denemarken en de Verenigde Staten.

Channel 4

In Groot-Brittannië werd Hunted uitgezonden bij de publieke omroep Channel 4. In de Britse versie moesten de kandidaten 28 dagen uit handen van ‘de alwetende en allesziende hunters’ zien te blijven. Alle deelnemers aan Hunted hadden tijdens de opnames van het programma de contacten uit hun dagelijkse leven verbroken waardoor ze geen beschikking hadden over telefoon, internet, bankpassen of creditcards en evenmin in contact hebben kunnen treden met familie en vrienden.

Twee seizoenen

Het eerste seizoen in september en oktober 2015 kende zes afleveringen met veertien ‘voortvluchtigen’ die het Verenigd Koninkrijk niet mochten verlaten. Vier deelnemers slaagden er uiteindelijk in het einddoel, een vliegtuig, te bereiken. De tweede serie van eveneens zes afleveringen liep vanaf 22 september 2016. Het aantal deelnemers dat kans maakte op de prijs van £ 100.000 was ditmaal teruggebracht naar tien. Na de laatste aflevering blijken twee deelnemers erin geslaagd te zijn uit handen van de hunters te blijven.

Deelname aan het realityprogramma is niet geheel zonder risico. Eén van de winnaars, Emily Dredge, verklaarde na het programma hulp te hebben gezocht bij een therapeut om van haar paranoïde neigingen - paniekaanvallen en slapeloze nachten - af te komen.

Bron: 422737, PixabayBron: 422737, Pixabay

De hunters en het hoofdkwartier

In de Nederlandse versie van het programma werden de hunters, drie mannen en drie vrouwen, ingezet bij de jacht op de twaalf voortvluchtigen. De drie hunterteams, bestaande uit ex-militairen, ex-politieagenten, een misdaadjournalist en een bedrijfsrechercheur, kregen hun informatie vanuit het hoofdkwartier. De hunters moesten de twaalf voortvluchtige Nederlanders opsporen en te pakken zien te krijgen.

Sander Schaepman

Het opsporingsteam van het hoofdkwartier bestond uit een groep van zeven specialisten met de nodige ervaring bij politie, defensie en in de particuliere sector. De rechercheurs, de analisten en hun assistenten stonden onder leiding van Sander Schaepman.

Schaepman is een voormalig politiecommissaris en was als hoofd van rechercheafdelingen verantwoordelijk voor onder andere opsporingen. Sinds 2008 is deze personal trainer en expert op het gebied van veiligheid eigenaar van Schaepman Consult. Om uit de handen van de hunters te blijven moest volgens Schaepman de voortvluchtige beschikken over voldoende discipline om niet terug te vallen in de dagelijkse communicatie via social media en alert zijn op opvallende, afwijkende bewegingen in zijn of haar omgeving. Scherp zijn en scherp blijven. Het gevaar ligt wel op de loer dat je er paranoïde van wordt omdat je in iedereen een lid van het opsporingsteam kunt gaan zien.

‘Verbazingwekkend wat je ziet als je kijkt’.
Schaepman Consult, Coaching & Training

Het opsporingsteam

Welke specialisten zaten er nog meer in het opsporingsteam?
 • Marcel van de Ven, chef recherche, was in het kader van de Unit Specialistische Operaties Tactisch Team in veel landen werkzaam in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Vervolgens gaf hij leiding aan afdelingen gericht op forensische opsporing en zedenzaken en was hij onderhandelaar bij ontvoeringen en gijzelingen.
 • Jolanda Maliepaard en Saskia de Jong waren beiden tactisch rechercheur in het hoofdkwartier. Jolanda houdt zich in het dagelijks leven als particulier onderzoeker bij een recherchebureau bezig met onder meer fraude- en alimentatiezaken en Saskia met (strafrechtelijk) financieel onderzoek in binnen- en buitenland. In Hunted zet een tactisch rechercheur de feiten op een rij en bepaalt na analyse welke stappen vervolgens genomen moeten worden. Volgens De Jong wordt een voortvluchtige kwetsbaar zodra hij pingedrag vertoont, telecommunicatie gebruikt en in contact treedt met de buitenwereld.
 • Yonathan Klijnsma was digitaal rechercheur en werkzaam op het gebied van computer- en netwerkbeveiliging. Een digitaal analist onderzoekt laptops, camera’s en telefoons op info over bepaalde personen. De voortvluchtige in Hunted moest naar zijn idee goed nadenken over de apparaten die hij gebruikte.
 • Elsine van Os was profiler en probeerde in die hoedanigheid het onderzoek in een bepaalde richting te sturen. Op basis van het profiel van een voortvluchtige trachtte ze hem of haar ‘uit de tent te lokken’.
 • Joep Gregoire, een voormalige marineofficier, was tactisch analist binnen het team. Een tactisch analist verzamelt zoveel mogelijk informatie en bekijkt of daarin patronen of verbanden zijn te herkennen.

Assistenten

Esther, Benthe, Ray en Elise waren de assistenten van het team op het hoofdkwartier. Het viertal bestond uit studenten Forensisch Onderzoek. Via Hunted wilden ze de kennis die ze tijdens de studie hebben opgedaan ‘in de praktijk’ brengen.

12 Nederlanders op de vlucht

De voortvluchtige Nederlanders die deelnamen aan Hunted waren in twee groepen te verdelen; vier koppels van elk twee personen en vier individuen. Wie waren deze twaalf mensen?

De vier koppels

 • Ike (29) en Babette (33) zijn broer en zus. Hij, IT-consultant en zij, kapster wilden zo onherkenbaar mogelijk over straat gaan door van uiterlijk te veranderen. Per boot wilden ze zich verplaatsen.
 • Richard (28) en Ezme (23), beiden woonachtig in Hilversum, zagen het beroemde Amerikaanse bankroversduo Bonnie & Clyde als hun grote voorbeeld. Door mee te liften met onbekenden hoopten beiden dat ze moeilijker door het team waren op te sporen.
 • Laura en Iwana (beide 19) zijn twee vriendinnen die elkaar kennen van hun studie Toerisme. De twee jongste deelneemsters aan het programma waren benieuwd om te ervaren hoe het zou voelen om alles achter te laten en te ondervinden of hun denk- en doorzettingsvermogen goed genoeg zouden zijn om de hunters voor te zijn. Met behulp van vermommingen probeerden ze zich zo onopvallend mogelijk onder de mensen te begeven.
 • Jan (46) en Raymond (25) zijn vader en zoon. Raymond groeide op buiten zijn vader om en beiden hoopten door Hunted elkaar beter te leren kennen. Vader Jan is voormalig politieagent en vader en zoon probeerden door allerlei valse aanwijzingen de hunters te slim af te zijn.

De vier individuen

 • Evert (41) is beroepsmilitair en weet beroepsmatig hoe het is om mensen op te moeten sporen. Als lid van het korps mariniers kan hij zonder op te vallen in de bossen overleven. Maar wist hij zich ook daarbuiten te verplaatsen? Ook hij wilde zich via het water verplaatsen.
 • Frank (56), werkzaam geweest in de beveiliging, is eigenaar van NL Outdoor. Door de programma’s die Outdoor in de Belgische Ardennen organiseert weet Frank zich als survival-instructeur in het bos goed te redden. Hij dacht alleen gepakt te kunnen worden door overmoedigheid. Hij wilde zich te voet en per boot verplaatsen.
 • Kubilay (27) is manager bij McDonald's en wilde door zijn deelname even aan alle dagelijkse bezigheden ontsnappen. Om buiten het zicht van de hunters te blijven was zijn doel zo lang mogelijk in beweging te blijven waarbij hij een beroep wilde doen op vrachtwagenchauffeurs.
 • Lenny (28) is bij het grote publiek mogelijk bekend door zijn deelname aan het eerste seizoen van The Voice. De deelname aan Hunted zag hij als de vervulling van een jongensdroom. Ook Lenny maakte gebruik van vermommingen. Het opsporingsteam had een foto van Lenny met baard en dreadlocks; hij was bijna onherkenbaar geworden toen hij beide had verwijderd.

Voortvluchtigen opgepakt door de hunters

Al in de eerste uitzending van Hunted werd Frank in Stavoren opgepakt. Hij stuurde via een reservemobieltje een kort berichtje naar zijn geliefde. ‘Hoogmoed komt voor de val. Ik was teveel zelfingenomen,’ zei hij daar zelf over. In de tweede uitzending kwam er voor zowel Kubilay als Laura en Iwana een eind aan het avontuur. De derde uitzending kende geen verliezers maar in de vierde, vijfde en laatste uitzending werden de resterende deelnemers stuk voor stuk opgepakt behalve ex-marinier Evert Kramer. De eindstreep, een helikopterplatform in Noordwijk, haalde hij vanuit de lucht met een helikopter vanaf Lelystad.

AVROTROS

De reallife-spelshow Hunted is uitgezonden door AVROTROS en was vanaf maandag 17 oktober 2016 zes weken lang te zien op NPO 3 tussen 20.30 en 21.30 uur. De slotaflevering trok 677.000 kijkers. Vanaf november 2017 is een tweede serie uitgezonden, een jaar later gevolgd door een derde serie.
© 2016 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
E-mail versturen: het verschil tussen ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’E-mail versturen: het verschil tussen ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’Bij het versturen van een e-mail heb je drie opties bij het invullen van de e-mailadressen: ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’. Waar s…
Auction hunters in Nederland: Veilingen van opslagunitsAuction hunters in Nederland: Veilingen van opslagunitsWie regelmatig naar Veronica of Discovery kijkt, heeft vast de programma's 'Auction hunters’ en 'Storage wars' wel eens…
Schadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtSchadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtBij vluchtvertraging of een geannuleerde vlucht heb je in een aantal gevallen recht op schadevergoeding. Dit is wettelij…
Red je in het water gevallen telefoonIs je telefoon (of mp3speler) gelijk verloren als je hem per ongeluk in het water hebt laten vallen? Nog niet. Probeer h…
Geld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen door je oude mobiele telefoon te verkopen is heel simpel en het is bovendien zo geregeld. Via Envirofone…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ollis Picture, Pixabay
 • http://www.npo.nl/hunted/AT_2056755
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hunted_(2015_TV_series)
 • https://over.npo.nl/seizoenstart-2016-2017/start-seizoen-2016-2017/hunted-1
 • http://www.channel4.com/programmes/hunted
 • Afbeelding bron 1: 422737, Pixabay

Reageer op het artikel "Hunted: 12 Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 10-11-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!