Wie is programmamaker en presentator Janine Abbring?

Wie is programmamaker en presentator Janine Abbring? De in Groningen geboren Janine Abbring studeerde journalistiek, afstudeerrichting Geschreven Pers. Programmamaker, tekstschrijver en presentator Janine werkt na haar studie bij het Groninger Dagblad en vervolgens bij de regionale omroep RTV Noord. Landelijke bekendheid krijgt ze als één van De Jakhalzen in De wereld draait door. Janine is medepresentator van het natuurprogramma Vroege vogels en eindredacteur van Zondag met Lubach. Haar val tijdens de opnames van Wie is de mol? krijgt in 2012 de nodige aandacht in de media. In de zomer van 2020 presenteert ze voor het vierde seizoen op zes achtereenvolgende zondagen met uiteenlopende gasten het avondvullende programma VPRO Zomergasten.

Janine Abbring

Janine Abbring wordt geboren op 5 februari 1976 in Groningen. Het gezin Abbring bestaat uit vier personen (Janine heeft een oudere zus Arina) en woont achtereenvolgens in Roden en Warffum. Na de basisschool in Roden verhuist het gezin en gaat Janine naar het Hogeland College in Warffum. Deze school is voor Janine, dan een puber, een grote overgang. Nadat ze veelvuldig wordt gepest gaat ze naar het Augustinus College in Groningen waar ze zegt zelfverzekerder te zijn geworden.

Journalistiek

Tussen 1994 en 1999 studeert ze journalistiek aan de hbo-onderwijsinstelling Windesheim in Zwolle, afstudeerrichting Geschreven Pers. Vervolgens werkt ze twee jaar op de kunstredactie van het Groninger Dagblad (later omgedoopt tot Dagblad van het Noorden) om daarna de overstap te maken naar RTV Noord. Janine blijft aanvankelijk op het Groninger platteland wonen maar verhuist om praktische redenen in 2014 naar Amsterdam.

Programmamaker, presentator en tekstschrijver

Janine Abbring werkt als freelance programmamaker, tekstschrijver en presentator voor verschillende nationale omroepen maar kan ook geboekt worden als dagvoorzitter of gespreksleider. Ze wordt vertegenwoordigd door Features Creative Management, het onafhankelijk agentschap voor auteurs en andere kunstzinnige beroepsbeoefenaars.

RTV Noord

Tussen 2001 en 2007 is Janine verslaggeefster, programmamaker en presentator bij RTV Noord, de regionale zender van de provincie Groningen. Voor de televisiezender maakt ze een documentaireserie over Delfzijl onder de titel 30 dagen Delfzijl. De serie wordt door Abbrings productiebedrijf Nine Lives gerealiseerd en komt mede tot stand door subsidie van de gemeente Delfzijl.

Jelle

Janine is in 2001 voor het eerst op de nationale televisie te zien als helft van het gelegenheidsduo Slimme Schemer & Tido. Samen met schrijver en cabaretier Arjen Lubach maakt ze onder de titel Jelle een parodie op het nummer Stan van rapper Eminem en zangeres Dido. Jelle gaat over een fanatieke fan van de Friese zanger Syb van der Ploeg. Het deels gesproken deels gezongen lied bevat een aantal Friese woorden en bereikt de derde plaats in de Nederlandse Top 40.

De Jakhalzen

Eén van de onderdelen van het VARA-televisieprogramma De wereld draait door is de rubriek De Jakhalzen. Van 2005 tot en met 2014 doen De Jakhalzen op locatie interviews over actuele onderwerpen. Het team van de satirische rubriek bestaat uit een vijftiental verslaggevers, waaronder Janine van april 2009 tot maart 2011. In het programma ligt de druk heel hoog, ze moet scherp, brutaal en grappig zijn. Het levert haar landelijke bekendheid op.

Vroege vogels

Vanaf april 2011 tot augustus 2015 is Janine samen met Menno Bentveld presentator van het natuur- en milieuprogramma Vroege vogels. Wekelijks steekt ze haar neus in natuurzaken voor het programma waarvan zowel een televisie- als een radioversie bestaat.
In Vroege vogels komen haar liefde voor radio- en tv-maken én de natuur samen. Als door een kijker naar haar favoriete dieren wordt gevraagd noemt Janine achtereenvolgens de ijsbeer, haar eigen hond Lois en de irukandji, een kwal die in de Australische wateren voorkomt en volgens wetenschappers één van de giftigste dieren op aarde is.

Pavlov

De hechte band tussen Janine en haar hond blijkt als ze meewerkt aan het NTR-programma Pavlov. Een aflevering van dit wetenschappelijke programma staat in oktober 2012 vanwege dierendag in het teken van de relatie tussen mens en dier, tussen ditmaal Janine en haar onafscheidelijke hond Lois.

Dolfinarium Harderwijk

Amivedi is een Haagse vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. In 2013 houdt de stichting de verkiezing van de grootste dierenvriend. Janine is één van de genomineerden. Als ze verneemt dat het Dolfinarium in Harderwijk dient als locatie voor de bekendmaking van de uitslag en de winnaar een dolfijnenshow mag bijwonen, trekt ze zich terug uit de verkiezing. Ze heeft moeite met het ‘fenomeen Dolfinarium’, evenals met circussen. Janine vindt dat een ideële organisatie als Amivedi zich niet moet inlaten met een onderneming die omstreden is als het gaat om de bescherming van dieren.

Zondag met Lubach

Na vier jaar stopt Abbring met Vroege vogels om zich volledig toe te leggen op het VPRO-programma Zondag met Lubach waarbij ze als freelance-eindredacteur is betrokken. Haar hart ligt dan wel bij Vroege vogels maar de kans om met Lubach, die ze kent uit Groningen, een nieuw programma te maken wil ze niet laten schieten. ‘Ik heb er letterlijk nachten van wakker gelegen. Het voelde als kiezen tussen twee liefdes. En een combinatie is helaas niet mogelijk,’ vertelt ze over haar keus. Zondag met Lubach wordt in 2016 bekroond met de Zilveren Nipkowschijf, de prijs die wordt toegekend door een vakjury die bestaat uit Nederlandse journalisten.

Wie is de mol?

In 2013 gaat een droom voor Janine in vervulling: ze is één van de tien deelnemers aan het programma Wie is de mol? De serie wordt in juni 2012 in Zuid-Afrika opgenomen. Aan haar deelname aan het spelprogramma bewaart ze minder goede herinneringen. Op de vijfde opnamedag komt ze tijdens een sprong van elf meter verkeerd in het water terecht. Bij de sprong trekt ze in een reflex haar rug hol, wordt een rugwervel verbrijzeld en scheurt ze banden en pezen. Een ingrijpende operatie is het gevolg waarbij een stuk staal in haar rug wordt geplaatst. Daarna volgt een lange revalidatie. Door het ongeval wordt al snel bekend dat Janine één van de deelnemers aan het dertiende seizoen van Wie is de mol? is; doorgaans wordt pas kort voor de uitzenddatum van de serie duidelijk wie dat seizoen de kandidaten zijn. De val en de revalidatie leveren haar wel de nodige aandacht in de media op.

‘Ik ben iemand die het ook prima in haar eentje redt. Ik heb geweldig leuk werk en een hond en een stevig vriendennetwerk; een relatie moet wel echt iets toevoegen, dat is best lastig voor een man. Een kinderwens heb ik ook niet, net als mijn zus. Het is vast psychologie van de koude grond, maar we hebben zo lang voor mijn moeder gezorgd, we zijn wel klaar met zorgen.'
[Janine Abbring, fragment interview De Volkskrant, eind 2012]

Factcheckers

Vanaf het voorjaar van 2014 is Janine te zien in het NPO-programma Factcheckers. In het door Joep van Deudekom en Rob Urgert gepresenteerde wetenschapsprogramma gaat het om ‘verhalen achter feiten en feiten achter verhalen’ en worden allerlei typisch Nederlandse zaken onderzocht. In Factcheckers verzorgt Janine diverse items. In één van die items ondergaat ze de Trier Social Stress Test, de in 1993 door Clemens Kirschbaum ontwikkelde test om sociale stress bij iemand te meten. In een andere uitzending doet ze onderzoek naar speeddaten.

Beestieboys

In 2016 is Janine eindredacteur van het diervriendelijke Beestieboys. Dit VPRO-jeugdprogramma wordt gepresenteerd door Tim den Besten en Nicolaas Veul. Het duo doet onderzoek naar de bijzondere relatie tussen mens en dier. Beestieboys is afkomstig uit het kinderprogramma Villa Achterwerk.

VPRO Zomergasten 2020

In de zomer van 2020 presenteert Janine voor het vierde seizoen het avondvullende VPRO-programma Zomergasten. Op zes achtereenvolgende zondagavonden van 19 juli tot en met 23 augustus ontvangt zij achtereenvolgens Typhoon (rapper en muzikant), Inez Weski (strafrechtadvocaat), Nazmiye Oral (actrice, schrijver en theatermaker), Jaap Goudsmit (viroloog en epidemioloog), Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president) en Ilja Leonard Pfeijffer (dichter en schrijver).

Sonja Barend Award

Voor de aflevering uit de editie van VPRO Zomergasten 2017 met de ernstig zieke Eberhard van der Laan wordt Janine in oktober 2017 bekroond met de Sonja Barend Award. Volgens de uit journalisten bestaande jury heeft Abbring het sentiment buiten de deur weten te houden en benoemde ze slechts emoties zodra die zich aandienden.

‘Zomergasten is volgens mij niet per se een programma om iemand het vuur na aan de schenen te leggen, maar ik durf wel alles te vragen en kan iets ook wel met de juiste mate van ironie bekijken. Het belangrijkste is oprechte interesse voor een gast,’ zegt ze over het programma. Stan van Engelen, hoofdredacteur van Zomergasten, vindt dat Abbring een ‘slimme, prikkelende en vaak ook humorvolle manier van interviewen’ heeft.
© 2017 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VPRO Zomergasten: 33 seizoenen, 178 gasten, 15 presentatorenVPRO Zomergasten: 33 seizoenen, 178 gasten, 15 presentatorenJournalist en televisiepresentator Peter van Ingen is medebedenker van VPRO Zomergasten. Het televisieprogramma wordt ja…
Biografie Janine Jansen, Nederlandse violisteBiografie Janine Jansen, Nederlandse violisteWeinig klassieke musici spreken zo tot de verbeelding bij het grote publiek als de inmiddels internationaal vermaarde Ne…
Philharmonie: het nieuwe Concertgebouw van ParijsParijs is sinds kort een nieuw Concertgebouw rijker: de Philharmonie de Paris. Het ligt buiten de bekende toeristische d…
Kamergotchi: een hilarische appKamergotchi: een hilarische appWaarschijnlijk heb je het al wel voorbij zien komen op social media of op de tv, het is in de verkiezingstijd van 2017 n…

New Girl (komedieserie)New Girl (komedieserie)New Girl is een Amerikaanse komedieserie. De serie is zo populair dat het in 2017 in de top vijf van de populairste Netf…
Peking Express: het populaire televisieprogrammaPeking Express: het populaire televisieprogrammaHet Nederlands/Belgisch televisieprogramma 'Peking Express' bestaat sinds 2004 en wordt tot 2017 al zeven seizoenen lang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DWDD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Janine_Abbring
  • http://www.nu.nl/media/4029821/janine-abbring-verlaat-vroege-vogels-programma-lubach.html
  • https://www.npo.nl/factcheckers/POMS_S_NTR_402797
  • https://www.npo.nl/pavlov/04-10-2012/NPS_1208954
  • https://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/janine-abbring-trekt-zich-terug-uit-verkiezing-dierenvriend
  • http://www.nu.nl/media/4592541/janine-abbring-wil-negatieve-reacties-presentatie-zomergasten-negeren.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=OrKVaYXEAXU
  • https://www.npo.nl/pavlov/04-10-2012/NPS_1208954
  • http://www.volkskrant.nl/televisie/-als-ze-me-opnieuw-zouden-vragen-zou-ik-weer-meedoen-met-wie-is-de-mol~a4482427/
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.