Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & Prejudice

Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & Prejudice Wat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Austen belandt? Gewoon door de badkamer in te wandelen. Die vraag wordt beantwoord in de vierdelige serie van de Britse zender ITV getiteld ‘Lost in Austen’. In Nederland werd de serie door de NCRV uitgezonden. Ook is de serie op DVD uitgebracht. En ook in deze versie neemt Mr Darcy opnieuw een duik in het water, met een knipoog naar de eerdere BBC serie Pride & Prejudice met Colin Firth in de hoofdrol. Amanda Price: I'm not hung up about Darcy. I do not sit at home with the pause button on Colin Firth in clingy pants, okay? I love the love story. I love Elizabeth. I love the manners and language and the courtesy. It's become part of who I am and what I want. I'm saying that I have standards.
Frankie: Oh, you have standards, pet. I hope they help you on with your coat when you're 70.


Bron: Westy48, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Westy48, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Lost in Austen

Pride & Prejudice

De Engelse Amanda Price baalt van haar saaie leventje. Als haar vriend op stap is, verheugt ze zich op een avond alleen op de bank met Pride & Prejudice. Ze verslindt het boek en kan Jane Austen’s 19e eeuwse roman letterlijk citeren. Tot ze die avond ineens gestommel in de badkamer hoort. Ze krijgt daar de schrik van haar leven als Jane Austen’s romanheldin Elizabeth Bennet ineens in haar badkuip staat. Elizabeth kan niet wachten om de 21e eeuw te ontdekken en toont Amanda de deur naar haar huis. Amanda Price stapt even zo enthousiast met haar hippe leren jasje en kapsel het 19e eeuwse Engeland van de familie Bennet binnen. Ze realiseert zich al snel dat ze aan het begin van het boek is binnengestapt, maar wat eerst lijkt op een interessant kijkje in deze wereld, slaat al gauw om in een verwarrende toestand, waar ineens alles anders gaat als Jane Austen het had beschreven. Dit leidt tot verwarrende en ingewikkelde situaties waarin Amanda haar uiterste best moet doen om alles te laten verlopen zoals in het boek. Maar haar beste wil leidt tot de meest ongelovige plotveranderingen, te beginnen met een onfortuinlijke wending als Jane en Mr. Collins in het huwelijk treden! Zo zit je de serie lang in spanning en ongeloof nagelbijtend af te wachten welke bizarre wendingen het verhaal neemt. Voor de Pride & Prejudice liefhebber zit de serie ook vol grappige knipogen naar de BBC serie. Zo neemt Mr. Darcy ook in deze serie een verfrissende duik in het water!

De serie ontving vele goede kritieken. Lezers van de ‘Media Guardian’ kozen ‘Lost in Austen’ op de 16e plaats als meest favoriete tv serie van 2008. Op 24 september 2008 werd ook de documentaire ‘Lost in Austen: Behind the Scenes’, geregisseerd door Cathy Parnall uitgebracht.

Een kleine synopsis

Aflevering 1

Amanda Price uit Hammersmith verheugt zich op een avondje thuis met haar lievelingsboek Pride & Prejudice. Tot ze gestommel uit de badkamer hoort en ineens de hoofdpersoon uit de roman, Elizabeth Bennet, in haar badkuip ziet staan. Elizabeth Bennet laat haar een deur naar Longbourn zien. Als Amanda daardoorheen stapt, bevindt ze zich in het verhaal van Pride & Prejudice. Bij hoofdstuk een. Alleen zonder Elizabeth Bennet. Zij is achtergebleven in de 21e eeuw van Hammersmith.

Aflevering 2

Terwijl Amanda voor de zieke Jane zorgt in Netherfield Park, probeert ze tegelijkertijd de avances van Bingley tegen te houden door hem te vertellen dat ze lesbisch is. Ze gooit er per ongeluk uit dat ze 27,000 pond per jaar verdiend wat ieders aandacht direct trekt en gaat haar poging om Jane en Mr. Bingley samen te brengen helemaal de mist in als in plaats daarvan Jane met Mr. Collins trouwt.

Aflevering 3

Tezamen met Mrs Bennet, Lydia Bennet, Jane en Mr. Collins worden ze door Mr. Darcy op Pemberly uitgenodigd. Amanda Price moet toegeven dat ze verliefd is geworden op Mr. Darcy. Mr. Darcy beantwoordt de liefde totdat ze in haar onschuld vertelt over haar leven in Hammersmith en dat ze daar samenwoont met haar vriend. Ze is geen maagd en Mr. Darcy kondigt direct hierop zijn bruiloft met Caroline Bingley aan. Zij blijkt overigens lesbisch te zijn.

Aflevering 4

Lydia is samen met Mr. Bingley weggelopen. Ze worden teruggevonden in Hammersmith waar Mr. Bennet Mr. Bingley aanvalt, maar hiermee zijn hoofd openhaalt. Uit angst voor zijn leven vlucht Amanda op zoek naar Elizabeth. Een deur opent naar het heden en haar vriend brengt haar naar Elizabeth als ze ineens Mr. Darcy ontdekt. Hij is haar gevolgd. Als Elizabeth hem ziet, schrikt ze. Ze kent inmiddels het verhaal en laat het Mr. Darcy op internet zien. Met zijn drieën keren ze terug in een poging om alles recht te zetten. Het huwelijk van Jane en Mr. Bennet wordt ontbonden en Jane en Mr. Bingley vinden elkaar weer. Elizabeth keert terug naar de 21ste en Amanda en Mr. Darcy leefden nog lang en gelukkig..

Cast van Lost in Austen

De cast bestaat uit:
 • Jemima Rooper als Amanda Price (speelde eerder in o.m. The Black Dahlia)
 • Alex Kingston als Mrs Bennet (speelde eerder onder meer in de televisieserie ER)
 • Hugh Bonneville als Mr Claude Bennet (speelde eerder onder meer in Notting Hill, Iris)
 • Elliot Cowan als Fitzwilliam Darcy (speelde eerder o.m. in Happy-Go-Lucky)
 • Tom Mison as Charles Bingley (speelde onder meer in Secret Diary of a Call Girl)
 • Morven Christie als Jane Bennet (speelde eerder onder meer in Oliver Twist)
 • Perdita Weeks als Lydia Bennet (speelde eerder onder meer in The Tudors)
 • Gemma Arterton als Elizabeth Bennet (speelde eerder onder meer in de James Bond film, Quantum of Solace)
 • Tom Riley als George Wickham (speelde eerder onder meer in Agatha Christie's Poirot: Appointment With Death)
 • Christina Cole as Caroline Bingley (speelde eerder onder meer in What A Girl Wants)
 • Florence Hoath as Kitty Bennet (speelde eerder onder meer in Doctor Who)
 • Ruby Bentall as Mary Bennet (speelde eerder onder meer in Lark Rise to Candleford)
 • Lindsay Duncan as Lady Catherine de Bourgh (speelde onder meer in Private Lives)
 • Guy Henry as Mr Collins (speelde eerder onder meer in Rome)
 • Michelle Duncan as Charlotte Lucas (speelde eerder onder meer in Whatever Love Means, as Princess Diana)

Lees verder

© 2009 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)recensieRecensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt…
Recensie AtonementrecensieRecensie AtonementDeze film heb ik een tijd geleden gezien. Een buitengewoon boeiend verhaal, met mooie verhaallijnen die goed in elkaar o…
Jane Austen’s roman Mansfield Park samengevatJane Austen’s roman Mansfield Park samengevatMansfield Park is een roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. Het boek (met onder meer ISBN nummer: 0141439807) we…
Jane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingJane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingPride en Prejudice is geschreven door Jane Austen, een prachtig verhaal over hoe trots en vooroordelen de liefde kunnen…

Grenzeloos verliefdGrenzeloos verliefdGrenzeloos verliefd. Heel veel mensen zijn wel eens op vakantie of op studie of stage geweest en hebben daar vervolgens…
Britse Komedie: 'Allo 'AlloHet is één van de beste Britse komedies ooit! 'Allo 'Allo. De serie die goud waard was en is. Wie kent de serie over Ren…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.