mijn kijk op

The Voice of Holland, X-factor, e.a.: talentenjacht op tv

The Voice of Holland, X-factor, e.a.: talentenjacht op tv Tv-programma's als The Voice of Holland, Holland 's got talent en X-factor zijn inmiddels niet meer weg te denken van de beeldbuis. We lachen hartelijk om de valszingende kandidaten die zichzelf vol overgave voor schut zetten. En we leven mee met de verlegen kids, met de gouden stemmen. Programma's als deze voeden bij veel mensen en jongeren het gevoel dat hun droom als artiest binnen handbereik ligt. Het is druk op de jeugdtheaterschool. De talentenjachten op tv onder de loep:

Het concept: auditie doen op tv

In een aantal rondes - vaak op verschillende plekken in het land - worden de audities gehouden. Aan deze voorrondes mag iedereen meedoen. Uit deze rondes wordt een kleine selectie gekozen van kandidaten waarin men kansen ziet van een popster in wording. Naarmate de liveshows dichterbij komen, wordt de groep steeds kleiner. Uiteindelijk blijft een kleine groep kandidaten over, genoeg om wekenlang de liveshows mee te vullen, waarbij het publiek en de jury steeds een persoon naar huis stuurt, tot er één winnaar over is.

Behalve bij The Voice of Holland wordt vrijwel alles uitgezonden. In het begin is het programma vaak erg vermakelijk. Iedereen die ook maar enigszins van zichzelf vindt dat hij/zij talent heeft, meldt zich aan. Met name de kandidaten die zichzelf overschatten zijn bruikbaar materiaal om te laten zien. Maar ook de tranen worden uitgebreid in beeld gebracht, en hier en daar komt een tragisch verhaal voorbij. Maar dichter naar de liveshows toe, leer je de kandidaten die over zijn, steeds beter kennen. Je ziet ze repeteren, de ster-in-wording wordt uitgebreid in beeld gebracht. Voor veel kinderen en jongeren is dit laatste zeer aanlokkelijk.

Bij The Voice of Holland worden de voorrondes niet uitgezonden. De kandidaten die voor de vier juryleden komen zingen, zijn geselecteerd uit duizenden mensen die allemaal auditie hebben gedaan.

Hoe wordt je beroemd

Je gaat je bijna afvragen: hoe werden artiesten vóór Idols en Holland 's got talent e.d. ook al weer beroemd. Artiesten beginnen onderaan. Met hard werken, veel oefenen, optreden in kleine onbetekenende zalen, low budget opnames, demo's opsturen en eindeloos na bellen, jaren van hard werken en heel veel en vaak 'nee' incasseren, opkrabbelen, volharden en blijven geloven in jezelf en je product. Het zomaar ontdekt worden op straat... ja, dat is echt puur dom geluk en komt nauwelijks voor. Wanneer het dan voorkomt wordt dit uitgebreid in beeld gebracht door de media.


De zoveelste talentenjacht

Nu zijn er gigantische audities in grote steden, waar iedereen aan kan meedoen. Je komt zelfs op tv, wat wil je nog meer? Een paar jaar geleden was er alleen nog Idols en werd er gezocht naar het meest populaire en best zingende idool, maar nu is er voor iedereen wat wils. Iedereen met talent kan terecht:
  • The Voice of Holland
  • Idols
  • X-factor
  • Popstars
  • Holland 's got tallent
  • My name is...
  • So you think you can dance
  • Hollands next topmodel
  • Op zoek naar... Mary Poppins, Zorro etc.
  • K2 zoekt K3
Etc.

De droom binnen handbereik

Veel kinderen en jongeren kijken naar deze programma's. Niet alleen vanwege het vermakelijke karakter, maar ook omdat veel jongeren zich inleven en zelf ook een droom hebben ooit beroemd te worden. En voor hun zijn deze programma's mogelijkheden om dat te bereiken. Het lijkt een tamelijk makkelijke manier om een beroemd zanger of danser te worden. Je moet alleen door die audities heen komen. En als je het niet haalt, dan ga je een jaar hard aan jezelf werken en probeer je het volgend jaar weer. Bovendien zijn er meerdere programma's dus nog meer kansen.


Jeugdtheaterschool: Toneel-, dans- en zangles is populair

Het is ook niet vreemd dat een jeugdtheaterschool, centrum voor de kunsten of andere instellingen waar je kunt leren zingen, dansen en/of toneelspelen, tegenwoordig steeds populairder wordt. Voor velen is het in feite een voorbereiding op hun droom. En natuurlijk is het nemen van toneel-, zang- of danslessen goed voor de ontwikkelingen van kinderen, maar kijk er niet vreemd van op als kinderen een groter doel voor ogen hebben dan je als ouder beseft.

Te jong

Je ziet dan ook bij veel programma's dat ook de ouders meegaan in de droom van hun kind. Regelmatig zie je in deze programma's zeer jonge kinderen meedoen, zoals bij Holland's got Talent . Verloren staan ze op het grote podium, maar je ziet in de ogen hoe graag ze willen, en hoe graag ze willen dat de jury zal zeggen dat ze door mogen. Vrijwel altijd is daar de nee, en de wereld van het kleine kind stort ter plekke in elkaar. En tegelijkertijd ook die van de ouders. Ze zien hoe ongelooflijk verdrietig hun kind is. En soms willen ook de ouders het niet begrijpen en gaan ze mee in het onrealistische beeld van het kind.


Onrealistische kijk op zichzelf

Aan de andere kant zie je ook oudere kinderen en jongeren op tv auditie doen, waarbij je je direct afvraagt hoe het kan dat deze kinderen daar staan. Je hoeft geen verstand van talent te hebben om te zien en horen dat ze nooit door welke ronde dan ook zullen komen. Op het eerste gezicht levert het vermakelijke tv op, maar als je er langer bij stilstaat, is het in feite triest. Deze kinderen zien hoe vrij gemakkelijk anderen door de audities komen, zien zichzelf daar staan en koesteren de droom beroemd te worden. Misschien praten ze er met niemand over, of is er niemand in hun omgeving die ze vertelt dat ze misschien eerst zangles moeten nemen of dat ze het beter helemaal níét moeten overwegen. En ineens zijn ze op tv, en blijkt het heel anders, en worden ze zenuwachtig, merken ze dat zingen voor een paar mensen toch wel heel erg moeilijk is, of dat het toch heel anders gaat dan dat het in hun hoofd klonk... Vervolgens volgt er vaak een keihard oordeel van de jury en ze kunnen weer naar huis.

Lees verder

© 2009 - 2025 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Hills: Nep of echt?The Hills: Nep of echt?Het is misschien wel de populairste realityshow van het moment: The Hills. De show volgt Lauren Conrad, die verhuisd is…
Grenzeloos verliefdGrenzeloos verliefdGrenzeloos verliefd. Heel veel mensen zijn wel eens op vakantie of op studie of stage geweest en hebben daar vervolgens…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 07-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.