Zingen: hoe werk je aan je zang. Tips!

Naast technische tips over zang, zijn er nog een paar ander tips en trucs die je kunnen helpen bij het verbeteren van je zang en stemtechniek. En misschien heb je ook wel baat bij het nemen van zangles en kan het je helpen om letterlijk je eigen stem te horen.

Neem zangles

Natuurlijk, een logische tip, maar wel een slimme zet. Kijk bijvoorbeeld naar een programma als Idols of X-factor: meer dan de helft volgt geen zangles. En je ziet mensen op de auditie afgewezen worden, die wellicht best kunnen zingen, maar waar je niet eens kunt horen dat iemand een goede stem zou kunnen hebben, door een volstrekt verkeerde techniek. Door het imiteren van je favoriete artiest, of door het meezingen van de nummers die je mooi vindt, kun je jezelf hele foute technieken aanleren. En omdat je in feite jezelf niet goed kunt horen tijdens het zingen, kun je ook niet horen wat je doet en hoe je klinkt. Iemand die zang gestudeerd heeft kan niet alleen horen wat je fout doet, maar is ook in staat je een techniek aan te leren waardoor je beter gaat zingen en je stem beter tot zijn recht komt.

Maak opnames van je zang

Door regelmatig jezelf op te nemen, en hier kritisch naar te luisteren, kun je zelf al op veel punten je eigen zang gaan verbeteren. De eerste keer zul je wellicht wel heel hard schrikken. Je hebt misschien jezelf nog nooit horen zingen en je klinkt vaak heel anders dan je denkt. Maar als je vaker jezelf opneemt, en leert naar jezelf te luisteren, zul je steeds beter kunnen horen wat je precies doet met je mond en stem. En als je dat hoort, en dus ook weet wat je doet waardoor je zo klinkt, kun je dat ook aanpassen. Je zult bijvoorbeeld kunnen horen dat je niet goed verstaanbaar bent: je zult dus veel meer met je mond open moeten zingen en meer je best moeten doen op de articulatie. Of je hoort dat je heel erg knijpt wanneer je hoog gaat, vaak gaan mensen ook letterlijk met hun hoofd omhoog kijken en heel erg drukken en persen om die hoge tonen er uit te halen: je haalt de tonen juist als je ontspant en je hoofd gewoon houdt, met je kin naar beneden wijzend. Een zangdocent zou je daar heel goed bij kunnen helpen als je dit zelf niet kunt verbeteren.

Let op je uitspraak

Luister ook kritisch naar je uitspraak! Met name de Engelse uitspraak laat snel te wensen over. Maar in eigen taal hebben sommige een dialect die ze zelf niet doorhebben. Laat anderen ook regelmatig meeluisteren en precies aanwijzen waar de uitspraak niet klopt.

Ontwikkel je eigen stem en eigen geluid

Je hebt vast je eigen favoriete artiesten waar je graag de nummers van meezingt. Zeker wanneer je van iemands stemgeluid houdt, en de manier van zingen, dan zul je dat met het meezingen overnemen. Om een nummer eigen te maken, kan je dat ook doen in het begin. Maar wordt een nummer je meer en meer eigen, laat de imitatie dan los, probeer ontspannen te gaan zingen en te zoeken naar je eigen stem, je eigen geluid en manier hoe jij het nummer zou zingen. Met andere woorden stop met het proberen te imiteren van de artiest! Dat kun je bijvoorbeeld doen door niet op de muziek mee te zingen, maar gewoon a capelle. Of probeer een karaoke versie van het nummer te zoeken. Ben je in staat om jezelf te begeleiden op bijvoorbeeld op de gitaar of de piano, neem dan de begeleiding op, zodat je je kan concentreren op het ontwikkelen van je eigen manier van zingen. Een andere manier is om bij het meezingen van het nummer jezelf te dwingen om te zoeken naar andere zanglijnen of net even een andere timing.

Zoek verschillende versies van een nummer

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat nummers die in een nieuw jasje worden gestoken. Zo zijn er vaak meerdere versies van een nummer. Het kan je helpen om goed naar alle versies te luisteren, naar de manier van zang, en de zanglijnen. Probeer ook alle versies mee te zingen. Dit is ook een mooie stap vóór het ontwikkelen en zoeken naar een eigen stemgeluid en manier van zingen. Je hoort en ervaart zo in feite hoe anderen het hebben gedaan, en hebben gezocht naar hun manier van zingen en hun interpretatie van een nummer.

Probeer te zingen onder verschillende omstandigheden

Zeker wanneer je verder wil met je zang, of je wilt audities gaan doen, is het verstandig om veel te variëren in het zingen. En daarin kun je ook letterlijk variëren. Je zult waarschijnlijk gewend zijn om thuis, veilig in je eigen kamer, binnen vier muren te zingen, en misschien ook wel zitten voor de computer. Ga om te beginnen staand zingen: alleen al voor je ademhaling is dit een verbetering. Ga stevig op twee benen staan, en je hebt meer power om te zingen. Durf a capelle te zingen, zing ook eens met anderen, of voor anderen. Als je een microfoon hebt: gebruik die en zing door een microfoon en luister wat het geluid met je stem doet. Zing in verschillende ruimtes: Het zingt heel anders in een grote gymzaal, in de douche of een kamer waarin alles gestoffeerd is.

Lees verder

© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je zanger of zangeres?Hoe word je zanger of zangeres?Zanger of zangeres worden, hoe doe je dat? Het eerste wat je nodig hebt is een stem die een beetje prettig klinkt. Het i…
Auditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaarAuditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaarAls je wilt gaan zingen in een amateurkoor kan het zijn dat je een stemtest (auditie) moet afleggen. De reden daarvan is…
Je zangauditie goed afleggen en fijn gaan zingen in een koorJe zangauditie goed afleggen en fijn gaan zingen in een koorEr zijn in elk dorp of stad wel zangkoren waar je als amateur kunt zingen. Tijdens de repetities en bij uitvoeringen kan…
Belangrijke zang- en zingtips om talentenjacht te winnenBelangrijke zang- en zingtips om talentenjacht te winnenIedereen die over muzikaal geheugen beschikt en toon kan houden (dus het verschil tussen vals en zuiver hoort), kan (ler…

NCIS: Aflevering beschrijvingen van seizoen 4NCIS: Aflevering beschrijvingen van seizoen 4NCIS is de één van de meest populaire series op de Amerikaanse en Nederlandse tv. Het gaat over een team van speciaal ag…
NCIS: Aflevering beschrijvingen van seizoen 2NCIS is de één van de meest populaire series op de Amerikaanse en Nederlandse tv. Het gaat over een team van speciaal ag…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.