Dexter, inspiratiebron voor real life killers?

Dexter is de Amerikaanse hitserie over een forensische bloedspecialist, werkzaam bij de politie van Miami, tevens seriemoordenaar. Dexter Morgan moordt volgens strikte regels. Hij vermoordt alleen mensen die het verdienen: moordenaars die hun straf ontlopen. Deze fictieve moordenaar heeft in de loop der jaren een aantal fans, verspreid over de hele wereld, geïnspireerd tot het plegen van echte, vaak gruwelijke, moorden.

De serie

Het eerste seizoen van de serie Dexter uit 2006 is grotendeels gebaseerd op het boek ‘Darkly Dreaming Dexter’ geschreven door Jeff Lindsay. Hoewel Jeff Lindsay meer boeken over ‘zijn’ Dexter schreef, namelijk Dearly Devoted Dexter (2005), Dexter in the Dark (2007) Dexter by Design (2009) and Dexter is Delicious (2010), volgt de televisieserie Dexter na het eerste seizoen de romans van Lindsay niet meer. In Amerika wordt de serie uitgezonden door Showtime, in Nederland door de VPRO en 13th Street.

De hoofdpersoon in de serie Dexter Morgan (gespeeld door Michael C. Hall) wordt op 3-jarige leeftijd geadopteerd door politieman Harry Morgan. Harry ontwaart al snel moorddadige neigingen bij zijn zoontje. Hij gelooft niet dat Dexter is staat zal zijn deze neigingen te onderdrukken en stelt in plaats daarvan een aantal regels (the Code) op om Dexters moordlust in ‘goede’ banen te leiden. Zo mag hij alleen mensen doden van wie hij bewijs heeft dat het moordenaars zijn die hun gerechtelijke straf op de één of andere manier zijn ontlopen en moet Dexter een groot aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat hij ooit gepakt wordt. Dexter doodt zijn slachtoffers door ze met een mes in het hart te steken. Als souvenir van zijn daad neemt hij wat bloed van ze af door hun wang open te snijden. Wanneer de serie begint is Harry inmiddels overleden. We zien hem wel regelmatig opduiken in een soort flashback wanneer Dexter raad nodig heeft of aan ‘the Code’ herinnerd moet worden. Dexter werkt als bloedspatanalist bij de politie van Miami waar ook zijn adoptieve zuster Debra Morgan werkzaam is. Dexter heeft een hele goede band met Debra. Debra heeft geen idee dat haar wat wereldvreemde broer een dubbelleven leidt. In de loop van de seizoenen zien we hoe Dexter steeds bijna ontmaskerd wordt en hoe hij steeds meer gevoelens voor andere mensen ontwikkeld. Gevoelens waarvan hij aanvankelijk kon vermoeden dat hij ze in zich had.

Hoewel de serie enorm populair is en bedolven is onder prijzen en nominaties voor prijzen, was er ook enige kritiek op de serie. Leden van het ‘Parents Television Council’ wilden niet dat de serie uitgezonden zou worden omdat de kijker te zeer zou meeleven met een moordenaar en zou willen dat hij niet gepakt wordt. Ook wezen zij erop dat de serie een toename van geweld zou bewerkstelligen.

Mark Twitchell

Mark Twitchell (4 juli 1979) woont in 2008 in Edmonton, Alberta in Canada. Hij wil dolgraag filmmaker worden. Hij schrijft een script voor een korte horrorfilm ‘House of Cards’. Het script gaat over een man die een andere man via een dating-site op internet naar zijn garage lokt, hem met duct-tape vastbindt, hem vermoord, het lichaam in stukjes hakt en zich tenslotte ontdoet van het lichaam. Mark Twitchell is een enorme fan van Dexter, zowel van de boeken als van de serie. Hij wil in Dexters voetsporen treden en besluit een moord te plegen op dezelfde manier als in zijn script vermeld staat. Rond 10 oktober vertelt de 38-jarige vrijgezelle Johnny Brian Altinger een vriend dat hij op internet een vrouw heeft leren kennen die hij die avond voor het eerst echt zal ontmoeten. Niemand heeft Altinger daarna nog gezien, hij wordt op 16 oktober als vermist opgegeven. Omdat Altinger zijn vriend de routebeschrijving naar de afgesproken ontmoetingsplek heeft gemaild en dit mailtje bewaard heeft, komt de politie snel aan bij een garage gehuurd door Mark Twitchell. De politie vindt dat genoeg forensische bewijs om Twitchell te arresteren. Twitchell bekent de moord en verklaart dat hij zich wilde voelen als Dexter. Het lichaam van Johnny Brian Altinger is niet gevonden.

Andrew Conley

Op zaterdag 28 november 2009 wurgt de 17-jarige Andrew Conley zijn 10-jarige broertje Connor tijdens een stoeipartijtje. Dit gebeurde in hun ouderlijke huis in Rising Sun, Indiana (VS) terwijl hun ouders beide buitenhuis aan het werk waren. Nadat Andrew Connor bewusteloos slaat met een ketting, sleept hij het lichaam van zijn broertje naar de keuken en houdt daar zo’n 20 minuten de keel van het jochie dicht. Andrew wil zeker weten dat zijn broertje dood was en stopte niet voor het bloed uit Connors neus stroomt. Andrew trekt een plastic zak over het hoofd van het kind en legt het lichaam in de achterbak van de auto. Hij rijdt naar het huis van zijn vriendinnetje. Samen kijken ze een film en Andrew geeft haar een vriendschapsring. Het vriendinnetje verklaart later dat hij er die avond gelukkiger uitzag dat in lange tijd daarvoor. Na het bezoek aan zijn vriendin rijdt Andrew naar het park waar hij het lichaam van zijn broertje dumpt. Wanneer hij thuiskomt, vertelt hij zijn ouders dat Connor bij zijn oma overnacht. De volgende ochtend staat Andrew met een mes in de hand naast het bed waar zijn ouders liggen te slapen. Hij wil zijn vader vermoorden maar om de één of andere reden ziet hij daar toch vanaf. Later op de dag, wanneer zijn ouders hem vragen zijn broertje bij zijn oma op te halen, bekent Andrew wat hij gedaan heeft. Tijdens het politieverhoor vertelt Andrew dat hij zich net zo voelt als zijn held Dexter Morgan, dat hij ook last heeft van een onstilbare moordlust. In oktober 2010 wordt Andrew Conley veroordeeld tot levenslang.

Maartens van der Merwe en Chané van Heerden

Maartens van der Merwe (24) en Chané van Heerden is een stel dat woonde in Welkom, een plaatsje tussen Pretoria en Bloemfontein in Zuid- Afrika. Op zaterdag 2 april 2011 maakt Chané via Facebook een afspraakje met de 24-jarige elektricien Michael van Eck op het kerkhof van Welkom. Ze hebben elkaar nog nooit eerder gezien. De volgende ochtend verschijnt Michael niet op zijn werk. Zijn baas vertrouwt het niet en belt Michaels ouders. Michaels ouders gaan naar de begraafplaats en vinden daar het bebloede shirt van hun zoon, ze schakelen de politie in. Een politiehond vindt al snel het lichaam van Michael op het Joodse gedeelte van het kerkhof. Het stoffelijk overschot van Michael mist het hoofd en verschillende ledematen.

Op maandag 3 april vraagt Maartens van Merwe de vader van Chané om de hand van zijn dochter. Twee dagen later, op woensdag, staat de politie bij het stel voor de deur. In het huis vindt de politie in de, met vreemde symbolen beschilderde vrieskist, het hoofd van Michael. In de tuin, begraven met twee katten, vinden ze zijn voet, in het keukenkastje Michaels oren op sterk water. Het pasverloofde stel wordt ogenblikkelijk gearresteerd. Gezien de vreemde symbolen op de vriezer onderzoekt de politie of de moord iets te maken heeft met satanisme. Familie en vrienden van het stel geloven daar echter niets van. Zij vertellen dat Maartens en Chané volledig het contact met de werkelijkheid verloren hadden en in hun eigen wereldje leefden. Maartens is op 14-jarige leeftijd gediagnostiseerd met schizofrenie maar neemt geen medicijnen. Ze waren groot fan van Dexter en noemden elkaar Dexter en Lumen (Lumen is het personage dat in seizoen 5 samen met Dexter moordt). Mensen in Maartens en Chané’s omgeving geloven dat het stel zich te sterk met de personages uit de serie identificeerden en het hierdoor allemaal zo uit de hand is gelopen.

Sander V.

Op 10 maart 2010 verdwijnt de 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht. Om 17.30 praat het meisje nog met haar moeder aan de telefoon. Ze zegt tegen haar moeder dat ze op moet hangen omdat er een buurman aan de deur staat. Wanneer haar moeder Milly tien minuten later opnieuw belt wordt er niet opgenomen. Om 18.30 komt Milly’s moeder thuis en treft haar dochter daar niet aan. Enige tijd later wordt de politie ingeschakeld. Pas zes dagen na de verdwijning van Milly wordt haar lichaam gevonden in de tuin van buurtgenoot Sander V., een politieman. Hij blijkt haar al op de avond van haar verdwijning te hebben gedood. Tijdens de rechtszetting vraagt de rechtbank Sander V. , een groot fan van Dexter, of de serie hem tot zijn daad heeft geïnspireerd. Sander V. wil deze vraag echter niet beantwoorden. Op 26 november 2010 wordt Sander V. voor moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van een dood lichaam veroordeeld tot 18 jaar cel en TBS.
© 2011 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dexter, een mini rundDe Dexter, een mini rundHet is het kleinste Europese runderras: de Dexter. Dit ras is niet zo heel erg bekend en wordt in Nederland voornamelijk…
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
recensieInspector Morse, de boeken, de tv-serieIn 1975 publiceerde Colin Dexter zijn eerste Inspector Morse roman: Last Buss to Woodstock. 12 anderen volgden nog, waar…

The Nanny, een Amerikaanse komedieserieThe Nanny, een Amerikaanse komedieserieThe Nanny is een Amerikaanse komedieserie over Fran Fine die bij toeval terechtkomt bij het gezin van Broadway musical p…
Dan Karaty: choreograaf, danser en jurylidDan Karaty is een zeer populaire televisiepersoonlijkheid, danser en choreograaf. Op televisie is hij het meest bekend a…
Bronnen en referenties
  • www.ad.n TV-serie-Dexter-inspiratiebron-voor-Sander-V
  • www.cbc.ca Filmmaker charged with first-degree murder
  • www.examiner.com Conner Conley: Teenage murder suspect Andrew Conley felt like fictional TV character "Dexter"
  • www.myshtetl.co Satanism-may-be-behind-gruesome-find
  • www.news24.com Murder-accused-loved-Dexter
  • www.sundaytribune.co Couple-kept-head-in-their-fridge
  • www.truecrimereport.com Mark Andrew Twitchell's Macabre House of Cards
Alba (70 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.