Michael Palin, reisdocumentaires
Michael Palin is niet enkel bekend van Monthy Python. Hij maakte ook vele prachtige tv-reeksen voor de BBC waarin hij de wereld afreisde van Noordpool tot Zuidpool, in de voetsporen van Hemingway, doorheen de Sahara enzoverder. Alle reizen zijn pareltjes, gekenmerkt door Palin’s aparte invalshoek en interesse voor al hetgeen zijn pad kruist. Dit overzicht geeft je een idee van de thema's van al zijn reizen.
Great Railway Journey ‘Confessions of a train spotter'
In 1980 maakte Palin zijn allereerste reis die verwerkt werd in een tv-reportage. In verticale richting doorkruiste hij per trein Engeland van Euston tot in Lochalsh, zo’n 785 mijl. Onderweg reed hij met de beroemde ‘Flying Scotsman’ en bracht hij onder andere een bezoek aan het treinmuseum van York. Ook Edinburg, waar vele festiviteiten plaatsvonden, lag op zijn pad.
Great Railway Journey, ‘Derry to Kerry'
Palin’s tweede grote treinreis brengt hem in 1994 van Londonderry, een oude ommuurde stad, naar het meest westelijke punt van Ierland, Kerry’s Dingle Bay. Tijdens deze reis probeert hij in de voetsporen van zijn grootmoeder te treden die 150 jaar eerder vanuit Ierland naar de Verenigde Staten trok. Zowel Belfast als Dublin komen aan bod tijdens deze reis, maar ook minder bekende plaatsjes zoals Wexford en Waterford.
Around the World in 80 Days
In deze reeks, racet Michael Palin tegen de klok en probeert hij om in 80 dagen rond de wereld te reizen. Hierbij maakt hij gebruik van zowel Ventiaanse sloepen en primitieve boten op de Perische Golf, als van Chinese stoomboten en een containerschip. Het basis idee voor deze reis is het boek van Jules Verne met hetzelfde thema.
Pole to Pole
Michael Palin reist in deze documentairereeks van de Noordpool tot de Zuidpool, langsheen de dertigste lengtegraad op het oostelijk halfrond. Dit is immers de lengtegraad die het meeste land en minst water doorkruist. Hierdoor komt hij terecht in 17 landen, zoals Groenland, Rusland, Turkije, Egypte , Ethiopië, Tanzania, Zuid-Afrika en Chile, vanwaaruit hij uiteindelijk naar Antarctica trekt. De trip is niet altijd even gemakkelijk. Palin en zijn team moeten zich behelpen met treinen, trucks, schepen, skiscooters, bussen, fietsen, ballonnen enzoverder om zich van de ene plek naar de andere voort te bewegen.
Op zijn weg is hij getuige van verschillende belangrijke gebeurtenissen zoals de val van het communisme en het einde van apartheid. Maar evengoed brengt hij zijn tijd door met het kopen van kamelen.
Full Circle
De Full Circle-reeks is de meest ambitieuze, langste en meest uitputtende reis van allemaal. Full Circle beschrijft een cirkel rondomheen de Stille Oceaan. Bijna een jaar lang is Palin onderweg doorheen 18 verschillende landen. Palin trekt naar vulkanen en door kloven en via grote rivieren zoals de Amazone komt hij op enkele van de meest afgelegen plekjes op aarde. De mensen die Palin tegenkomt zijn een bron van verrassingen, plezier en levenslessen. Palin bezoekt een Goelag-kamp in Siberië, spreekt met koppensnellers in Borneo en trekt op kamelen door de Australische woestijn. Deze reis is een echt pareltje langs de Stille Oceaan. Het camera-werk is zoals steeds adembenemend mooi.
Hemingway Adventure
Net zoals Michael Palin, was Hemingway een echte reiziger. Michael Palin treedt dan ook maar wat graag in zijn voetsporen en reist langsheen de oorden waar Hemingway belangrijke perioden uit zijn leven doorbracht.
Palin komt zo in Pamplona terecht,waar jaarlijkse stierengevechten plaatsvinden die mede door hemingway wereldberoemd zijn geworden door het boek “The sun also rises”. Ook Michigan en Parijs komen aan bod, net als Key West en Venetië. In Afrika, Kenya en Uganda, komt Palin meer te weten over de jacht, naast vissen één van Hemingway’s grootste hobby’s. Michael Palin brengt ook een hele tijd door in Cuba, het land waar Hemingway het grootste deel van zijn leven verbleef. De reis eindigt in Idaho, in het huis waar de schrijver zich van het leven beroofde.
Sahara
De Sahara-reeks voert Palin doorheen ... de sahara, één van de meest bevreemdende en minst toegankelijke gebieden op aarde. In tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten, is de sahara meer dan gewoon leegte. Er gaan hele volkeren, culturen en landschappen in schuil. De reis begint in Marokko, waar Michael Palin het prachtige Atlasgebergte moet oversteken om in de Sahara te raken. Mijlen zand, stenen, harde winden en zandstormen duiken op. Doorheen Mauritanië komt Michael terecht in Senegal en zijn oude Frans-koloniale steden. Palin bezoekt ook Goree Island vanwaar duizenden slaven verscheept werden naar Europa en Amerika. Verder gaat de reis nog per schip verder over de Niger-rivier. Ook Algerije en Libië komen aan bod, waar Michael de kans krijgt om een cultuur te ontdekken die lange tijd afgesloten was voor buitenlanders. De trip eindigt in Tunesië, waar Palin ook al geweest was om Monthy Python’s ‘The life of Brian’ the filmen.
Himalaya
Michael’s zesde internationale reis brengt hem bij de Himalaya. De hoogste bergen ter wereld vormden een grote uitdaging voor Palin. Hij reisde gedurende zes maanden onder andere doorheen Afghanistan en India tot aan de voet van de Mount Everest. Vooraleer aan te komen aan de baai van Bengalen, komt hij nog in de Bhutanese hoodstad. Langsheen de route ontmoet Michael Palin onder andere de Dalai Lama, de Bhutanese koninklijke familie en de ooit gevreesde jagersstam van Konyak. De reis doet plaatsen aan waar Michael nog nooit eerder was geweest.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen