West Side Story de musical

West Side Story de musical West Side Story is een populaire Amerikaanse musical. Het verhaal is ontleend aan het welbekende verhaal van Shakespeare over Romeo en Julia. De musical werd zo'n succes dat hij ook is verfilmd.

West Side Story

West Side Story is een Amerikaanse musical. Het duurde ongeveer 8,5 jaar om de musical te maken. Er is ook een verfilming van deze musical gemaakt. De musical ging in 1957 in première op Broadway. De musical werd 732 keer uitgevoerd voordat men op tournee ging.

West Side Story is een politieke musical, vanwege de rastegenstellingen. De musical is ook een love story, omdat het verhaal gebaseerd is op Shakespeares Romeo en Julia. Dit toneelstuk, geschreven door William Shakespeare werd voor het eerst uitgevoerd in Londen, op 29 januari 1595.

De makers

De musical werd geschreven door Arthur Laurents. De liedteksten werden geschreven door Stephen Sondheim. Hij schreef voornamelijk liefdesmuziek en een beetje klassieke muziek voor de musical. De componist was Leonard Bernstein (een aantal van zijn dagboekfragmenten zijn verder op te lezen) en Jerome Robbins was de regisseur en producent.

In 1961 werd de musical voor de eerste en laatste keer verfilmd, onder regie van Robert Wise en Jerome Robbins. De film won tien Oscars voor:
  • Beste film
  • Beste mannelijke bijrol
  • Beste vrouwelijke bijrol
  • Beste art direction
  • Beste cinematografie
  • Beste kostuums
  • Beste regie
  • Beste editing
  • Beste muziek
  • Beste geluid

Het plot van de musical

De Jets en de Sharks

De musical gaat over twee jeugdbendes die in New York, in het stadsdeel de Bronx (de West Side), om de macht strijden. De ene jeugdbende bestaat uit Amerikanen, ook wel de ‘Jets’ genoemd. De andere jeugdbende bestaat uit immigranten uit Puerto Rico. Zij worden ook wel de ‘Sharks’ genoemd. De Jets zingen dan de 'Jet Song'. Zo willen zij de Sharks duidelijk maken dat ze zich als Amerikanen verheven boven hen voelen.

Tony en Maria

Op een dansfeest ontmoeten de Jets en de Sharks elkaar. Ze dagen elkaar uit tijdens een dans (Dance at the Gym). Tony (van de Jets) ontmoet op dit dansfeest Maria. Ze worden meteen verliefd op elkaar. Maar Maria is een zus van een bendelid van de Sharks, en Tony hoort bij de Jets! Toch probeert Tony Maria te kussen. Een bendelid van de Sharks ziet dit echter en de twee bendes spreken af voor een gevecht. Tony blijft maar aan Maria denken (Maria). Daarom zoekt hij haar op en samen zingen ze 'Tonight'.

Het gevecht

De Jets bereiden zich voor op het aanstaande gevecht. Tony vindt dat een één op één vuistgevecht het beste is. De Jets zijn echter best wel bang voor het gevecht met de Sharks. Maria is helemaal verliefd (I feel pretty). Ze werkt in een bruidswinkel waar Tony haar opzoekt. Maria vertelt Tony daar, dat ze het maar helemaal niks vind dat de Sharks en de Jets een gevecht aangaan. Tony belooft haar daarom ervoor te zorgen dat het gevecht niet door zal gaan. Tony krijgt dit echter niet voor elkaar en het gevecht loopt uit de hand (The Rumble). Als Tony nogmaals het gevecht probeert te stoppen trekt een bendelid van de Sharks, Bernardo (de broer van Maria), zijn mes. Hij steekt een bendelid van de Jets, namelijk Riff, neer. Tony steekt daarom Bernardo neer. Dan komt de politie en iedereen vlucht weg. Maria wacht op de komst van Tony. Maar in plaats van Tony komt Chino, een man die met Maria zou trouwen, binnen. Hij vertelt haar dat Tony haar broer (Bernardo) gedood heeft. Chino pakt een pistool en gaat op zoek naar Tony om hem te vermoorden.

De finale

Uiteindelijk komt Tony toch bij Maria aan. Samen maken ze een plan om te vluchten (Somewhere). Anita (de vriendin van de gedode Bernardo) vindt dat Maria niet meer met Tony om mag gaan, omdat zij natuurlijk kwaad is dat Tony haar vriendje heeft gedood en omdat iemand van haar soort een relatie heeft met iemand van een andere soort (A boy like that). Maar Maria is overtuigd dat Tony onschuldig is (I have a love). Daarom verspreidt Anita een roddel onder de Jets. Ze zegt namelijk dat Chino Maria gedood heeft. Tony hoort dit en gaat meteen naar Chino op zoek. Maar terwijl hij Chino zoekt, ziet hij Maria lopen. Eerst denkt hij natuurlijk dat hij droomt, maar hij beseft dat het echt Maria is. Dolblij rent hij naar haar toe, maar op dat moment wordt hij door Chino neergeschoten. Tony sterft in Maria’s armen (Finale) en de twee jeugdbendes dragen zijn lijk weg.
© 2009 - 2024 Maarten-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urinetown, een musical die meer is dan alleen vermaakUrinetown, een musical die meer is dan alleen vermaakIn 2001 lanceerden Greg Kotis en Mark Hollmann de musical Urinetown op Broadway. Deze komische musical bevat talloze ver…
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…
De Oscarwinnaars 2010De Oscarwinnaars 2010De Academy Awards van het jaar 2010. De beste films van dit jaar waren The king's speech, Inception en the social networ…

recensieThe Best of Najib AmhaliNajib Amhali is in december 2009 begonnen met zijn nieuwe show: The Best of Najib Amhali. De show heeft alle goede stukk…
Recensie ‘De reis om de wereld in 80 dagen’recensieRecensie ‘De reis om de wereld in 80 dagen’Het is een mond vol, maar de De reis om de wereld in 80 dagen kent iedereen wel zo’n beetje. Genie Jules Verne schreef h…
Maarten- (27 artikelen)
Laatste update: 25-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.