Sil de Strandjutter van Cor Bruijn - Terschelling
Het boek Sil de Strandjutter werd in 1940 door Cor Bruijn geschreven. In de jaren '70 van de 20ste eeuw bewerkte Willy van Hemert het verhaal tot de gelijknamige televisieserie. Sil de Strandjutter speelt zich af op Terschelling en laat met de familiegeschiedenis ook het eiland op een wonderschone manier zien. Terschelling als decor van een Terschelling-film. Het leven op het eiland, de invloed van de zee, de gebruiken en tradities en de strijd tegen conventies: het zit allemaal in het verhaal van Cor Bruijn. Van de tv-serie werd een film op dvd gemaakt.
Sil de Strandjuttter van Terschelling
TV-serie Sil de Strandjutter
De televisieserie
Sil de Strandjutter werd in zeven delen in 1976 door de NCRV uitgezonden. In dat jaar waren er twee dramaseries op de Nederlandse televisie te zien. Naast
Sil de Strandjutter speelde ook
Hollands Glorie op de buis. Beide producties waren gebaseerd op een streekroman uit de periode van voor en rond de Tweede Wereldoorlog.
Zachte G
Sil de Strandjutter was een co-productie met de BRT, waardoor er zowel Nederlandse als Belgische acteurs werden gecast. Het verklaart de zeer charmante maar niet zo op Terschelling passende zachte g van sommige personages. Hoofdrolspeler is de Belg
Jan Decleir. De Nederlandse actrice
Monique van de Ven speelt Lobke. De regisseur van de serie was Bob Löwenstein en de muziek is van de hand van Johnny Pearson.
Het verhaal van Cor Bruijn
Het verhaal speelt zich af op het waddeneiland Terschelling. We schrijven het eind van de 19e eeuw. Sil Droeviger is een boer in Oosterend. Naast boer is hij strandjutter. Het juttersgoed is een welkome aanvulling van het inkomen. Hij heeft een vrouw, Jaakje, en twee zoons, Jelle en Wietse. Op een stormachtige dag lijdt een schip voor de kust van Terschelling schipbreuk en redt Sil op heldhaftige wijze een klein meisje. Haar moeder verdrinkt.
Lobke van Zweden
Het schip komt uit Zweden en het meisje krijgt de naam Lobke met als toevoeging ‘uit Zweden'. Sil en Jaakje nemen haar in hun gezin op en voeden het meisje op als hun dochter. Ze wordt vernoemd naar het dochtertje dat de Droevigers verloren. Aangeven bij de burgerlijke stand als zijn eigen dochter past niet binnen de regels en levert problemen op en de weigering van de dominee om het meisje te dopen resulteert in een breuk van Sil met de kerk.
Wietse
De twee zoons zijn elkaars tegenpolen. Wietse is een rustige en zachte jongen en Jelle is een levensgenieter. Wietse denkt na en bedenkt dat jutten eigenlijk stelen is. Je mag niet alles houden wat je vindt, meent hij en daarmee komt hij in conflict met zijn vader. Na een ruzie vertrekt hij van het eiland en gaat naar zee.
Jelle
Jelle wordt verliefd op Lobke, terwijl eigenlijk vaststaat dat hij met Maam trouwt. Lobke wil niets van Jelle als minnaar weten. Ze wijst hem resoluut af en Jelle loopt kwaad weg. Die nacht is er weer een razende storm en deze keer probeert Jelle de bemanning van het schip te redden. Hij gaat te paard het water in en verdrinkt. Wietse komt terug en hij en Lobke vinden elkaar.
Bron: Sil de Strandjutter De rolverdeling
- Sil Droeviger - Jan Decleir
- Jaakje Droeviger - Elsje Scherjon
- Jelle Droeviger - Hidde Maas
- Wietse Droeviger - Luk De Koninck
- Lobke - Monique van de Ven
- Ane India - Johan te Slaa
- Maam - Johanneke van Kooten
- Gert - John Leddy
- veilingmeester - Frans Kokshoorn
- Douwe - Hans Boskamp
- Tjalf - Bert van der Linden
- Kees - Con Meijer
- Ties van Kunne - Bram van der Vlugt
- dominee - Paul Saraber
- Nien - Betsy Smeets
- Anes Maria - Annie van den Vorstenbosch
- Sijke - Nel Snel
- Gonne - Fien Berghegge
- commissielid - Piet Merchie
- Aike - Pieter Groenier
- Gauwe - Jan Kruyk
- Oene - Henk Uterwijk
- Lemke - Arie Doeksen
- Ane Ruyg - Joop Vuurer
Bestseller op het Waddeneiland
Het boek
Sil de Strandjutter ligt op Terschelling in alle boekhandels in de etalage. Het is een bestseller op het eiland.
DVD
Van de miniserie is een mooie dvd uitgave gemaakt, die ook op Terschelling in de winkels ligt.
Bij Oosterend /
Bron: Persbureau AmelandAan de Oosterender Badweg /
Bron: Persbureau AmelandMonument voor Sil de Strandjutter door Frans Schot en Jetze de Beer /
Bron: Persbureau Ameland
Monument voor Sil
In 2010 werd op 6 november op Terschelling een monument ter ere van Sil de Strandjutter onthuld. Het monument is gemaakt door de Terschellinger kunstenaars Frans Schot en Jetze de Beer. Jan Decleir was bij de onthulling aanwezig. Het Sil-monument staat aan de Oosterender Badweg te Oosterend. Bij de onthulling van het beeld, dat bestaat uit drie molenstenen met afbeeldingen van zee, schipbreuk en Sil, zei Decleir: "Er zou een beeld van Sil moeten komen op Terschelling. Om de eilanders eraan te herinneren waar ze vandaan komen. Om de argeloze wandelaar te waarschuwen dat dit paradijselijke eiland geboetseerd is uit woede, intelligentie, strijd, verzet, heroïek, uitzinnige vreugde, adembenemende liefde en bodemloos verdriet. Omdat dit fictief personage de ziel portretteert van de eilanders van Terschelling, de ouden zowel als de jongen."
Dat beeld is er gekomen.
Lees verder