InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Sonja Barend Award voor beste tv-interview

Sonja Barend Award voor beste tv-interview

Sonja Barend Award voor beste tv-interview Sinds 2009 wordt elk jaar de Sonja Barend Award uitgereikt aan de man of vrouw die het beste televisie-interview heeft gehouden in het afgelopen jaar. Naamgever Sonja Barend, die zelf jarenlang gastvrouw was van een veel bekeken praatprogramma op televisie, maakt de winnaar bekend in een uitzending van De Wereld Draait Door met gastheer Matthijs van Nieuwkerk. Ze komt zelden meer op tv, maar voor de uitrijking van de prijs die naar haar genoemd is, schuift ze graag aan de tafel van het NPO-programma DWDD aan.

Westergasfabriek in Amsterdam, de locatie van DWDD

Sonja Barend

De Sonja Barend Award wordt sinds 2009 uitgereikt aan de interviewer van het beste tv-interview van het afgelopen jaar. Sonja Barend heeft zelf menig tv-interview afgenomen en ze wordt ook wel de koningin van het praatprogramma genoemd. Ze maakte spraakmakende televisie.

Gezond weer op

Barend begon in 1966 bij de televisie als omroepster bij de NTS. Ze was een van de gezichten van de VARA en maakte ondermeer de programma’s Fenklup, Uit Bellevue en Dagje Ouder. In 1972 stapte Barend over naar de AVRO. Daar presenteerde ze Sterallures, Sonja's avonds en Een leven in beeld. Ze was ook een van de sterren in de jury het populaire spelletje Wie van de Drie? In 1975 keerde ze terug bij de VARA en deed verschillende talkshows: Sonja op maandag en Sonja op zaterdag. Ze maakte het praatprogramma Sonja op … met alle dagen van de week achter haar naam. Haar programma’s werden heel goed bekeken en de afsluiting van de avond zijn gevleugelde woorden geworden: “Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op!”

In 2006 hield Barend de televisie voor gezien, om nog één keer terug te keren op 8 oktober 2011. Dat was tijdens het programma ter gelegenheid van zestig jaar Nederlandse televisie.

Sonja Barend Award

De Sonja Barend Award is een initiatief van de VARA-gids. Hij wordt ook wel de VARA-gidsprijs genoemd, die de naam Sonja Barend Award heeft gekregen. Barend kiest de winnaar niet uit, maar overhandigt wel de prijs. Ze wil niet in de jury omdat ze veel mensen kent in de wereld van de tv en niet geconfronteerd wil worden met vragen waarom ze de een de prijs heeft gegund en aan die ander heeft gegeven. Een jury van mensen uit het vak kiest uit een longlist de winnaar, het is dan ook een vakjuryprijs. De jury bestaat uit 43 tv-critici, mediajournalisten en collega-interviewers.

Kiezen en DWDD

In het jaar 2014 zijn er veel goede tv-interviews gemaakt, zodat de longlist lang was. Vijftien interviewers maakten kans de prijs van dat jaar te winnen. Er is gekozen uit tv-interviews die tussen maandag 2 september 2013 (start tv-seizoen met o.a. DWDD en Pauw & Witteman) en zondag 31 augustus 2014 zijn uitgezonden.

Beste tv-interview

De juryleden letten bij de keuze van de genomineerden en de uiteindelijke prijswinnaar op de rol van de interviewer. Een indrukwekkend gesprek ontstaat uit een gesprek tussen een interessante geïnterviewde en een interviewer die op de juiste knopjes weet te drukken en zo de gast uitdaagt iets van zichzelf te laten zien en wellicht meer te vertellen dan de bedoeling was. De jury bepaalde dat er in een tv-interview gemonteerd mag worden en dat het op meerde locaties mag zijn opgenomen. De interviewer moet te zien en te horen zijn.

Award 2014

De Sonja Barend Award 2014 wordt uitgereikt door Barend in het programma van De Wereld Draait Door op maandagavond 13 oktober 2014. Jeroen Pauw wint hem voor zijn interview met Fleur Agema dat op 27 december 2013 werd uitgezonden.
Barend noemde Pauw een “lenige interviewer.” Alles zit in het gesprek. Hij begint heel erg aardig, door de vragen leer je een onbekende kant van de gast kennen. Het blijft bij Jeroen Pauw altijd een prettig gesprek, zei Barend, en het wordt uiteindelijk heel streng waardoor de kijker op alle mogelijke manieren aan zijn trekken komt.

Jeroen Pauw, op zijn beurt, bedankte de gasten die de moeite nemen om te komen en om zich te laten interviewen. Dat is lang niet altijd makkelijk, zeker niet als de persoon een ‘kwestie’ heeft die aan hem kleeft. En toch komen ze en willen ze zich laten bevragen in een vraaggesprek. De gasten gaan het risico aan, vaak ter eer en meerdere glorie van de interviewers. Barend voegt er aan toe dat de interviewer het gesprek maakt door de goede vragen te stellen.

5 jaar later

Jeroen Pauw sprak in 2008 met Fleur Agema en op 27 december 2013 nog een keer in het programma 5 jaar later.
In de serie was het gesprek met Fleur Agema een hoogtepunt. Het PVV-Kamerlid probeerde steeds de partij als veelgeplaagde underdog te benadrukken. Pauw bleef charmant maar pareerde telkens deskundig waardoor Agema zelfs de mediastrategie van haar partij blootlegde.

De andere genomineerden waren

 • Tijs van den Brink (interview: Diederik Stapel, Adieu God)
 • Sophie Hilbrand (Peter Jan Rens & Virginia, Je zal het maar zijn)
 • Twan Huys (staatssecretaris Martin van Rijn, Nieuwsuur)
 • Eva Jinek (Tinkebell, Eén op Eén)
 • Wilfried de Jong (schrijver/archeoloog David Van Reybrouck, Zomergasten)
 • Sven Kockelmann (Marianne Thieme, Eén op Eén)
 • Theo Maassen (René Gude, 24 uur met....)
 • Linda de Mol (Loes Luca & Martijn Krabbé, Linda’s zomerweek)
 • Matthijs van Nieuwkerk (Peter Vandermeersch, De Wereld Draait Door)
 • Judith Pennarts (Anneke Tromp, Nieuwsuur)
 • Jos Slats (Eberhard van der Laan, Brandpunt Reporter)
 • Humberto Tan (Thé Lau, Late Night)
 • Mariëlle Tweebeeke (Bart Nieuwenhuizen, Nieuwsuur)
 • Filemon Wesselink (Georgina Verbaan, De week van Filemon)

Winnaars

jaarinterviewergastprogramma
2016Humberto TanVier vrienden die de aanslag in Bataclan overleefdenLate Night, 16 november 2015
2015Jeroen PauwFrans TimmermansPauw, 8 oktober 2014
2014Jeroen PauwFleur Bagema5 jaar, 27 december 2013
2013Coen Verbraak Rijkman Groenink Kijken in de ziel, 5 augustus 2013
2012Mariëlle Tweebeeke Reinout Oerlemans, Elmer Mulder en Jaap Bonjar Nieuwsuur, 23 februari 2012
2011Twan Huys ex-luitenant-kolonel van Dutchbat, Thom Karremans Nieuwsuur, 3 augustus 2011
2010Clairy Polak Hans van Goor, de tweede man van de DSB Bank Nova, 14 oktober 2009
2009Matthijs van Nieuwkerk oeuvreprijs

Lees verder

© 2014 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pauw en Witteman, de late night talkshow van de VARAPauw en Witteman, de late night talkshow van de VARADe late night talkshow, oftewel het praatprogramma op de late avond, Pauw & Witteman was sinds 2006 een vast punt in onz…
De academy award, oftwel de oscarDe academy award, oftwel de oscarDe academy award, of de oscar, is de meest prestigieuze prijs ter wereld op het gebied van films. De officiële naam is A…
Kees & Co (televisieserie)Kees & Co (televisieserie)Kees & Co was een Nederlandse komedieserie die in 1997 voor het eerst werd uitgezonden door RTL 4. De komedieserie draai…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sonja Barend Award
 • http://varagids.vara.nl/Sonja-Barend-Award.11710.0.html geraadpleegd op 13 oktober 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sonja_Barend_Award geraadpleegd op 13 oktober 2014
 • http://www.bvgool.nl/biografie/sonjabarend.htm geraadpleegd op 13 oktober 2014

Reageer op het artikel "Sonja Barend Award voor beste tv-interview"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Awards
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!