De eerste volledige McCartney song: Can’t Buy Me Love

De eerste volledige McCartney song: Can’t Buy Me Love ‘Can’t Buy Me Love’ was een van de grootste Beatlesuccessen en werd door Paul McCartney gecomponeerd. Voor het eerst in de geschiedenis van de groep betrof het geen samenwerking met John Lennon die ook de vocals niet mee verzorgde.

Voorgeschiedenis

In de eerste jaren van de Beatlemania was het de gewoonte dat er in Londen Kerstshows werden gespeeld. Dat waren een reeks van shows die de groep verzorgde samen met andere bekende artiesten zoals Cilla Black en Billy J. Kramer and the Dakota’s. Toen de groep in januari 1964 deze reeks optredens had afgewerkt trokken ze naar Parijs waar ze 18 avonden na mekaar in de Olympia moesten optreden.

De optredens verliepen niet zoals vandaag de dag met voorprogramma en hoofdact, maar werden opgevat als een soort van revue: enkele artiesten kregen een klein halfuurtje de tijd om hun ding te doen, soms twee keer per avond. Zo gebeurde ook met de Beatles die optraden met artiesten als Sylvie Vartan en Trini Lopez. Ze speelden een set van 20-25 minuten, te weten 7-8 songs, en herhaalden dat soms later op de avond.

De studio in

Het was een drukke periode voor de jonge, populaire groep. Tijdens hun vrije uurtjes overdag hadden ze nog verplichtingen zoals interviews geven, nieuwe nummers schrijven en studio-opnames maken.

Op 29 januari hadden ze de Pathé Marconi studio in Parijs afgehuurd om Duitstalige versies van reeds grote successen op te nemen om de Duitse markt nog meer te veroveren. Zo werden ‘Sie liebt Dich’ (She Loves You) en ‘Komm gib mir deine Hand’ (I want to Hold your Hand) ingeblikt op verzoek van hun Duitse label Odeon.David Bowie zou het hen in 1977 nadoen met zijn ‘Helden’, de Duitse versie van ‘Heroes’.

Aan het einde van de opnames bleek er nog een uur studiotijd over te schieten zodat werd beslist om een nieuw nummer op te nemen dat de dag voordien was geschreven op een piano in het luxueuze George V-hotel. In slechts vier takes werd de klus geklaard. Als je weet dat sommige artiesten er tegenwoordig weken over doen om één nummer op te nemen, kan dit slechts als een unieke prestatie worden bestempeld.Helemaal af was het nummer niet toen ze de studio indoken. Producer George Martin, die gedurende hun hele carrière een grote invloed op de Beatles heeft gehad, zorgde voor de definitieve versie door hier en daar wat aanpassingen door te voeren. Zo suggereerde hij van het lied direct met het refrein te beginnen en aan het slot een kleine riff te plaatsen.

‘Can’t Buy Me Love‘ was de enige song die de Beatles opnamen in een studio buiten het Verenigd Koninkrijk als je de sitarmuziek op ‘The Inner Light‘ van George Harrison, opgenomen met musici in India, even buiten beschouwing laat.

Betekenis

Sommigen meenden dat het tekstueel simpele nummer over prostitutie ging, betaalde liefde, maar Paul McCartney stelde duidelijk dat dit niet het geval was. Je kan alles met geld kopen, maar de echte liefde niet, was de moraal van het lied oftewel met geld kan je je materieel verrijken en verbeteren maar je kan er nooit mee kopen wat je echt wil. En hij kon het weten, want hij had het geschreven.

Nieuwe werkmethode

Hoewel het nummer als een Lennon/McCartney-song werd voorgesteld, had Paul het voor het eerst in de Beatlegeschiedenis in zijn eentje geschreven. In 1980 heeft Lennon dat trouwens in een interview toegegeven, hoewel hij zich vaag herinnerde dat hij misschien een lichte invloed op het refrein had gehad.

Voordien werden alle nummers gezamenlijk geschreven of werden ze samengesteld uit stukjes die zowel John als Paul hadden geschreven waarvan dan een geheel werd gemaakt, maar ‘Can’t Buy Me Love’ was het eerste voorbeeld van een werkmethode die steeds meer ingang zou vinden en waarbij bijna elk Beatlenummer ofwel een Lennon- ofwel een McCartneycompositie was, maar steeds werd uitgebracht onder hun beider naam.

Hit

De single werd een gigantisch succes. In voorverkoop werden reeds 1 miljoen exemplaren in Groot-Brittannië en 2 miljoen in de Verenigde Staten verkocht. In de VS haalde de plaat meteen de nummer één positie in de Bilboard Hot 100. Een week later -op 4 april 1964- had de groep niet minder dan 14 songs in die hitparade en namen ze op hun eentje de eerste vijf plaatsen voor hun rekening. Het is nog steeds een uniek gegeven in de Amerikaanse muziekgeschiedenis.
De andere nummers waren ‘Twist and Shout' (nummer 2), ‘She Loves You'(3), ‘I Want to Hold Your Hand‘ (4) en ‘Please Please Me‘ (5).

Andere versies

Er bestaan talrijke interessante versies van de song, o.a. van
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Tijdens hun meditatieperiode in India in 1968 waren de Beatles bijzonder creatief. John Lennon schreef onder druk van de…
De Beatles werkten acht dagen per weekDe Beatles werkten acht dagen per weekHeel hard werken: dat is wat de Beatles deden. Althans volgens Ringo Starr. Hij verzon de songtitel ‘Eight Days A Week’,…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

Ode aan de drugsdokter ‘Dr Robert’In de jaren zestig was het drugsgebruik bij rockmuzikanten schering en inslag. Enkele artiesten als Brian Jones, Jimi He…
John Lennon ten voeten uitJohn Lennon ten voeten uit‘Come together’ is een van de populairste songs van de Beatles, een echte klassieker door talrijke artiesten gecovered e…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België)
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 09-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.