Charles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wensten

Charles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wensten Dat de Beatles een grote invloed op andere muzikanten en bands gehad hebben staat buiten kijf. Dat ze trendsetters waren en met hun muziek anderen inspireerden, kan ook niet betwist worden. Jammer genoeg inspireerden ze ook mensen met minder goede bedoelingen die in hun songs aanwijzingen meenden te herkennen om moorden te plegen. ‘Piggies’ was er een van.

Charles Manson

Bron: San Quentin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: San Quentin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Einde van de jaren zestig werden de Verenigde Staten opgeschrikt door een reeks afschuwelijke moorden begaan door Charles Manson en zijn aanhangers. Onder andere actrice Sharon Tate, echtgenote van filmregisseur Roman Polanski, was een van de slachtoffers. De bende was ervan overtuigd dat er een apocalyptische rassenoorlog tussen zwart en blank op til was, waarbij kleurlingen de blanken zouden aanvallen. Hij en zijn familie zouden de aanval echter overleven.

Vier engelen waren opgestaan om via cryptische verwijzingen in songs deze oorlog aan te kondigen. De vier zogenaamde engelen waren de Beatles en de songs, onder andere ‘Helter Skelter’, ‘Happiness is a Warm Gun’ en ‘Piggies’ stonden op het dubbele ‘White Album’ (1968). Ze vormden de aanleiding tot deze walgelijke moordpartijen.

Charles Manson was altijd een fan van de Beatles geweest. Dit was al het geval bij hun eerste tournee door de Verenigde Staten in 1964, toen de man al in de gevangenis zat. Samen met zijn familie verbleef hij op een geelgeschilderde ranch in Canoga Park, dicht bij Los Angeles, Californië, die hij de ‘Yellow Submarine’ had gedoopt.

Verwijzingen

Na het plegen van een of meer moorden schreven ze in het bloed van hun slachtoffers dingen als ‘Political Pig’ , ‘Death to Pigs’ of ‘Piggy’ op deuren en muren en staken soms vorken en messen in de lijken.

Deze handeling verwees naar de enige regel die John Lennon aan de Harrisonsong ‘Piggies’ had toegevoegd: “Clutching forks and knives to eat their bacon”…

Dat de zin “What they need is a damn good whacking” -ze hebben een goed pak slaag verdiend- die door George Harrisons moeder werd geïnspireerd die dit zei telkens ze geconfronteerd werd met mensen die vreemde dingen deden, ook tot de cryptische verwijzingen behoorde die de sekte oppikte om de oorlog tegen de kleurlingen op te starten, zal de arme dame ook koude rillingen hebben bezorgd.

De echte betekenis

In werkelijkheid ging de tekst van ‘Piggies’ over zakenlui in hemd en das die zich zelfs wentelen in de modder -metafoor voor louche zaakjes- om hun hebzuchtige doelen te bereiken. Ook in de roman ‘Animal Farm’ van George Orwell stonden de varkens voor slechte mensen.

Sommigen beweerden dat de piggies voor politieagenten stonden die popgroepen als de Beatles en de Rolling Stones viseerden. Harrison wees deze interpretatie echter categorisch af.

George Harrison schreef het nummer reeds in 1966 in dezelfde periode als ‘Taxman’. Vandaar dat beide songs maatschappijkritisch zijn. Hij vond het later terug in zijn ouderlijk huis en pikte het weer op.

Oorspronkelijk hoorde er nog een extra strofe bij, maar tijdens de opnames werd die weggelaten. Op liveconcerten in de jaren negentig van vorige eeuw voegde Harrison die weer toe. De tekst luidt als volgt:
Yeah, everywhere there's lots of piggies/ Playing piggy pranks/ And you can see them on their trotters/ Down at the piggy banks/ Paying piggy thanks/ To thee pig brother”.

Muziek

Vreemd genoeg wordt deze tekst gezongen op lieflijke, luchtige, klassiek aandoende muziek. In een aangrenzende studio in Abbey Road hadden de Beatles toevallig een clavecimbel gevonden en Chris Thomas, assistent van Beatleproducer George Martin kon die bespelen. Hij suggereerde om het instrument voor de song te gebruiken. De varkens dansten vanaf dan op clavecimbelmuziek.

De knorrende varkens die je op de plaat hoort zijn afkomstig van een geluidsband van Abbey road, ‘Animals and Bees’, oorspronkelijk afkomstig van een oude EMI 78 toerenplaat. Naar verluidt zou John Lennon ook zijn inbreng gehad hebben.

‘Something’ afgevoerd

Tijdens de opnames van het witte album speelde George het nummer ‘Something’, wat later zijn populairste compositie zou worden. Op dat ogenblik vond hij het nog geen goed nummer. Het was nog niet af en het leek hem geen goed idee om het al te gebruiken voor de dubbele witte. Dus werd ‘Piggies’ gekozen. Het werd geplaatst tussen twee andere songs die naar dieren verwijzen, ‘Blackbird’ en ‘Rocky Raccoon’.

Andere versies

© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
Charles Manson en zijn familieCharles Manson en zijn familieOp 12 november 1934 werd Charles Milles Manson geboren. Hij is bekend om de ‘Manson-Moorden’, de Manson Family en betrok…
Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Dat niet alleen John Lennon en Paul McCartney schitterende songs konden schrijven bewees George Harrison overvloedig en…

Roy Orbison en Bing Crosby inspireren de BeatlesRoy Orbison en Bing Crosby inspireren de BeatlesDe grote doorbraak van de Beatles kwam er met ‘Please Please Me’ in 1963. De eerste single, ‘Love Me Do’ was slechts nip…
Regen op het hoofd van de kleinburgerRegen op het hoofd van de kleinburgerJohn Lennon was de Beatle die mensen graag op de hak nam met zijn sarcastische ingesteldheid. Later breidde hij zijn spo…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
  • Afbeelding bron 1: San Quentin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.