Regen op het hoofd van de kleinburger

Regen op het hoofd van de kleinburger John Lennon was de Beatle die mensen graag op de hak nam met zijn sarcastische ingesteldheid. Later breidde hij zijn spot met mensen uit tot regelrechte maatschappijkritiek en een strijd voor een wereld zonder geweld. In ‘Rain’ drijft hij de spot met de gemiddelde kleinburger.

Speciale song

‘Rain’ is een John Lennonsong die als B-kant van ‘Paperback Writer’ fungeerde. Beide nummers werden opgenomen tijdens de opnames voor het ‘Revolver’-album, maar werden niet op de LP gezet, maar als single uitgebracht. Het was een speciale song, niet typisch Beatliaans. Net zoals de groep met ‘Ticket to Ride’ nieuwe paden bewandelde stak ze haar nek uit met deze compositie.

Aanleiding tot de compositie

Lennon beweerde ooit in een interview dat hij aan de song begonnen schrijven was naar aanleiding van het weer toen ze tijdens een wereldtournee in Melbourne toekwamen. Het zou toen enorm hard geregend hebben wat voor hem de aanleiding was om een lied aan de regen te wijden. Ook Neil Aspinall, een Beatleroadie had het over de erbarmelijke en gure weersomstandigheden waarbij de regen een kwalijke rol speelde.

Als je echter het verslag van een reporter uit die tijd beluistert, is er nergens een verwijzing naar enige regen. De journalist spreekt enkel over een harde wind en als je het gefilmde verslag van hun aankomst bekijkt, zie je enkel Beatles die angstvallig hun kapsel beschermen tegen de stevige windvlagen, van paraplu’s geen sprake. Een kolossale vergissing van John dus.

Metafoor

Regen is als metafoor een huizenhoog cliché voor alles wat slecht gaat. Lennon wou een positieve betekenis aan het begrip geven, een ode aan de nattigheid schrijven. Als je naar de tekst luistert merk je meteen dat hij zich afzet van de burgerlijkheid van de oudere generatie, mensen die zich vastklampten aan hun veilige wereldbeeld, aan traditionele waarden en bevreesd waren voor verandering.
If the rain comes/They run and hide their heads/ They might as well be dead… If the sun comes/They slip into the shade. And sip their lemonade
De regen staat dus voor vernieuwing, evolutie van de geesten.

Revolutionaire productie

Het nummer is vooral opvallend vanwege de productie die vrij revolutionair is. Er wordt gespeeld met sporen en opnameinstellingen: zo wordt Lennons stem een toon hoger afgesteld en de begeleiding van de instrumenten een toon lager, wat een slepend effect creëert.

Ook wordt er geëxperimenteerd met het afdraaien van de banden. Voor het eerst worden stukken achterstevoren opgenomen. Het begin van ‘Rain’ komt bijvoorbeeld omgekeerd terug aan het einde van de song.

John Lennon zei dat hij die techniek per ongeluk bij hem thuis ontdekt had doordat hij zijn band verkeerd had afgespeeld omdat hij compleet stoned was. Producer George Martin stelde echter dat hij op dat idee was gekomen.

Feit is dat de Beatles deze techniek nog jarenlang in tal van nummers hebben gebruikt: denk maar aan ‘Strawberry Fields Forever’ en ‘I Am the Walrus’, niet toevallig ook John Lennonnummers.

Muzikale uitblinkers

Muzikaal gezien blonken zowel Paul McCartney met een verrassende baslijn -niet alleen gaf hij het ritme aan maar soms produceerde hij zelf een melodie binnen de song- als Ringo Starr op drums uit. Ringo heeft altijd beweerd dat hij als drummer op zijn best was op dit nummer.

Promotiefilmpjes

George Harrison zei in een interview in de jaren negentig van vorige eeuw dat de Beatles eigenlijk de eerste videoclips hebben gemaakt. “In a way, we invented MTV”.

Moe om als promotie van een single steeds maar in programma’s te moeten opdraven, besloten ze filmpjes te gaan maken. Voor ‘Rain’ werden er niet minder dan drie ingeblikt, wat hen tot pioniers in het genre maakte.

Andere versies

  • Petula Clark (1966)
  • Ibex (1969) met Freddie Mercury
  • Hard Meat (1969)
  • Todd Rundgren (1976)
  • The Jam (1982)
  • Bongwater (1988)
  • Humble Pie
  • Galaxie 500 (1988)
  • Gregg Allman (1989)
  • Grateful Dead (1995)
  • U2 (1998)
  • Punkles (1998)
  • Wang Chun (met begeleiding op ukelele, 2010)
  • Pearl Jam (2012)
© 2013 - 2025 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Een lied over een flutromanschrijver: ‘Paperback Writer'Een lied over een flutromanschrijver: ‘Paperback Writer'‘Paperback Writer’ was de eerste hit van de Beatles die niet over de liefde ging. Het lied werd onrechtstreeks geïnspire…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…

Charles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wenstenCharles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wenstenDat de Beatles een grote invloed op andere muzikanten en bands gehad hebben staat buiten kijf. Dat ze trendsetters waren…
Opdringerige Beatlefans: Polythene Pam klimt door het raamOpdringerige Beatlefans: Polythene Pam klimt door het raamOok de fans van de Beatles hebben een plaatsje gekregen op een van hun albums. Op ‘Abbey Road’ staan twee in elkaar verv…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.