Opdringerige Beatlefans: Polythene Pam klimt door het raam

Opdringerige Beatlefans: Polythene Pam klimt door het raam Ook de fans van de Beatles hebben een plaatsje gekregen op een van hun albums. Op ‘Abbey Road’ staan twee in elkaar vervlochten songs die verwijzen naar fanatieke Beatlefans die indruk op de band hadden gemaakt.

Medley

Toen de Beatles aan hun ‘Abbey Road’-plaat (1969) aan het werken waren, was het de bedoeling om aan de ene zijde van de LP enkel Lennonsongs te plaatsen en aan de andere zijde McCartneysongs. George Harrison zou daar af en toe een compositie tussen mogen plaatsen.

Op dat moment maakt de Who echter furore met een rockopera getiteld ‘Tommy’ (1969) waarop de groep besloot het concept helemaal om te gooien. Op de B-zijde kwam dan een hele lange medley van songs die in elkaar overliepen.Twee van die songs gingen over Beatlefans: ‘Polythene Pam’ en ‘She Came in Through the Bathroomwindow’.

Polythene Pam

  • In de periode dat de Beatles nog relatief onbekend waren en in Groot-Brittannië in clubs speelden, hadden ze een kleine schare trouwe fans die hen overal volgde. Een van hen was Pat Hodgett die op George verliefd was. Tezamen met haar vriendinnen reisden ze overal naartoe waar de Beatles optraden. Soms mochten ze zelfs mee in de bestelwagen die de groep naar een optreden bracht. Pat had naar verluidt een vreemde gewoonte: ze at stukjes polyethyleen die ze soms verhitte om ze vormbaar te maken. Ze had een vriend die in een fabriek voor plastic zakken werkte en haar geregeld bevoorraadde met deze kunststof.
  • In 1980 vertelde John Lennon dat het liedje eigenlijk over hem ging. Hij had ooit een kunstenaar ontmoet, naar zijn zeggen het Britse antwoord op Allen Ginsberg. Deze had een vriendin die in jurken in polyethyleen rondliep. Ze waren een soort van driehoeksverhouding aangegaan. Hij noemde het ‘perverse seks in een zak uit polyethyleen’.

John zingt dit nummer met een geprononceerd Liverpools accent, het zogenaamde ‘Scouse’, dat hij in de ‘early days‘ gebruikte.

She Came In Through the Bathroom Window

Dit nummer werd opgedragen aan Joe Cocker wiens versie van ‘With A Little Help From My Friends’ de Beatles geweldig hadden geapprecieerd. In hun enthousiasme besloten ze een nummer voor hem te schrijven dat hij dan coverde en waarmee hij een hit scoorde.Het verhaal achter de songs verwijst opnieuw naar een aantal fans die zich de Apple Scruffs noemden. Dit waren fanatieke fans die overal opdoken waar de Beatles speelden of verbleven en ze kampeerden aan de studio’s waar de groep aan het opnemen was of hielden zich op dicht bij de woning van de vier. Ze hielden minutieus een agenda bij waarin ze noteerden waar de groep speelde en hadden een eigen blaadje waarin ze alle mogelijke data noteerden. Hierop waren zelfs de medewerkers van de Apple Corps geabonneerd zodat ze precies wisten waar hun bazen uithingen.Hun gloriemoment was de dag dat George hen naar de studio uitnodigde omdat hij een nummer over hen had gecomponeerd en hij het hen wilde laten horen. Het nummer, ‘Apple Scruffs’, zou evenwel nooit op een Beatle-LP verschijnen maar op ‘All Things Must Pass’, het solodebuut van George.

‘She Came In Through the Bathroom Window‘ verwijst naar een gebeurtenis in Pauls huis. De Apple Scruffs kampeerden voor Pauls woning en een van hen verschafte zich via een ladder toegang tot de badkamer tijdens Pauls afwezigheid, hielp de anderen naar binnen en samen stalen ze een aantal dingen als foto’s en een broek. Daarbij was ook een kostbare foto van de vader van Paul McCartney. Later zou deze de leidster van de Apple Scruffs, een zekere Margo Bird, die nog bij de Apple Corps zou werken, bij zich roepen om de foto weer op te eisen.

Mike Pinder, de keyboardspeler van de Moody Blues, beweerde in een DVD-documentaire over de groep uit 2006 dat een fan via de badkamer het huis van de Moody Blues was binnengedrongen en met blazer Ray Thomas de nacht had doorgebracht. De volgende dag zouden de twee het voorval aan Paul McCartney hebben verteld waarop deze begon te zingen: “She Came In Through the Bathroom Window…”

Andere versies

  • Polythene Pam: Electric Light Orchestra voor de muzikale documentaire ‘All This and World War II’ (1976)
  • Atom and His Package (1999)
  • She Came In Through the Bathroom Window: Joe Cocker(1970)
  • Ike and Tina Turner(1972)
  • Los Lonely Boys(2009)
© 2013 - 2023 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Universeel liefdeslied van George: ‘Something’Dat niet alleen John Lennon en Paul McCartney schitterende songs konden schrijven bewees George Harrison overvloedig en…

Regen op het hoofd van de kleinburgerRegen op het hoofd van de kleinburgerJohn Lennon was de Beatle die mensen graag op de hak nam met zijn sarcastische ingesteldheid. Later breidde hij zijn spo…
Jimmy Nicol inspireert McCartney voor ‘Getting Better’Jimmy Nicol inspireert McCartney voor ‘Getting Better’Er zijn steeds stevige discussies gevoerd wie nu eigenlijk de vijfde Beatle was. Jimmy Nicol was een van de kandidaten o…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.