Jimmy Nicol inspireert McCartney voor ‘Getting Better’

Jimmy Nicol inspireert McCartney voor ‘Getting Better’ Er zijn steeds stevige discussies gevoerd wie nu eigenlijk de vijfde Beatle was. Jimmy Nicol was een van de kandidaten omdat hij een week Ringo Starr als drummer bij de groep had vervangen. Door een van zijn uitspraken inspireerde hij Paul McCartney tot het schrijven van de song ‘Getting Better’.

Stand-in voor Ringo

Jimmy Nicol was een onbekende drummer die in een aantal obscure groepjes had gespeeld als de Shubdubs en Colin Hicks and the Cabin Boys. Niets deed vermoeden dat hij op een dag plots in de spots van de showbizz zou staan.

Toen Ringo Starr in de zomer van 1964 een amandelontsteking opliep en verstek moest laten gaan voor een wereldtournee werd de groep geconfronteerd met het dilemma: tournee afzeggen of een stand-in inhuren? Er werd voor de tweede oplossing gekozen en omdat Jimmy Nicol net een plaat had opgenomen met Beatlecovers en hij met het Beatlerepertoire vertrouwd was werd besloten de kerel in te huren. Na een korte auditie kreeg de bescheiden drummer zijn ‘fifty minutes of fame’. Gedurende een week werd hij de vervanger van Ringo en speelde hij mee op acht concerten in Denemarken, Australië, Nederland en Hong Kong.

Grappig was het feit dat men de tijd niet meer had om een Beatlekostuum op zijn maat te maken, zodat hij de kleren van Ringo droeg die te klein voor hem uitvielen wat te merken was aan de te korte broek.

Terug naar de anonimiteit

Op de Australische televisie bedankte manager Brian Epstein namens de Beatles de stand-in voor zijn hulp en zijn prima werk. De drummer kon niet eens afscheid nemen van de Beatles omdat ze net aan het slapen waren en hij werd zonder boe of ba op een vliegtuig richting Londen gezet. Hij hield er 500 pond en een gouden horloge aan over en belandde opnieuw in de anonimiteit.Hij was nog een keer stand-in voor de drummer van de Dave Clark Five, richtte zijn vroegere groep weer op met wie hij optrad als Jimmy Nicol and the Shubdubs en speelde ook nog bij een aantal bands als de Deense Spotnicks.

Inspiratie

Overweldigd door het succes en beduusd door al de nieuwe ervaringen die hem die week overkwamen was een van zijn steeds terugkerende uitspraken: “It’s getting better all the time”. Aldus werd Nicol door zijn kompanen herinnerd en gebruikte McCartney deze running joke om er drie jaar later een song rond te componeren voor het album ‘Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band’ (1967).

Lennon/McCartney nog een keer

Hoewel Lennon en McCartney steeds meer hun songs apart componeerden werkten ze hier toch tekstueel samen. Het is het typevoorbeeld van een samengaan tussen twee totaal verschillende karakters: de speelse, opgewekte McCartney tegenover de sardonische Lennon. Eerst heb je de strofes waarin verteld wordt over tirannieke leraars en in elkaar geslagen vrouwen, waarop het refrein weerklinkt: “It’s getting better all the time” waarop John repliceert “It couldn’t get more worse”, waarmee hij Pauls statement op losse schroeven zet en aldus voor enig evenwicht zorgt.

Lennons trip

De opnames van het nummer waren bijna de laatste van John Lennon. De Beatle voelde zich niet zo lekker wat al gebleken was toen hij de harmony vocals inzong. Producer George Martin besloot hem een luchtje te laten scheppen, maar omdat de studio altijd belaagd werd door fans, begeleidde hij Lennon naar het dak van de Abbey Road Studio.Toen hij bij de overige Beatles terugkeerde, raakten die in paniek. Martin wist immers niet dat Lennon zich niet lekker voelde ten gevolge van een LSD-trip en hij high was. Wetende dat er op het dak geen omheining stond vreesde men het ergste en sprintten de drie in allerijl naar boven. Gelukkig was er niets gebeurd en konden de vocals later opnieuw ingezongen worden.

Philips

In 1985 werden de rechten op de Beatlesongs aan Michael Jackson verkocht tot grote teleurstelling van Paul McCartney die ze ook had willen binnenhalen. Jackson gaf de multinational Philips de toelating om een eigen versie van ‘Getting Better’ te gebruiken voor promotionele doeleinden. De gloeilampenfabrikant gebruikte de song in talloze reclamespots voor zijn producten, hetgeen de drie overige Beatles ten zeerste ergerde.

Andere versies

© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…
De vijfde BeatleDe vijfde BeatleWie kent ze niet, de Beatles? Wie kan de vier namen van de populairste muziekgroep ooit niet uit het hoofd opzeggen? Zo…
Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?Wie kent ze niet? John, Paul, George en Ringo. De jongens uit Liverpool, die de wereld versteld deden staan onder de naa…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…

Opdringerige Beatlefans: Polythene Pam klimt door het raamOpdringerige Beatlefans: Polythene Pam klimt door het raamOok de fans van de Beatles hebben een plaatsje gekregen op een van hun albums. Op ‘Abbey Road’ staan twee in elkaar verv…
De tijdsgeest volgen: ‘Ticket to Ride’De tijdsgeest volgen: ‘Ticket to Ride’The Beatles waren vaak trendsetters omdat ze nieuwe dingen uitprobeerden wat dan weer werd opgepakt door anderen in hun…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.