Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?

Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle? Wie kent ze niet? John, Paul, George en Ringo. De jongens uit Liverpool, die de wereld versteld deden staan onder de naam 'The Beatles',één van de meest legendarische groepen uit de popgeschiedenis. Zoals we ze kennen waren ze altijd met zijn vieren. Toch is ‘de vijfde Beatle’ een bekende uitdrukking geworden. Wie was hij?

Was het Stuart Sutcliffe?

Stuart Sutcliffe (1940-1962) was een jeugdvriend van John Lennon, en werd in 1959 geïntroduceerd om basgitaar te spelen. Hij zou daarna o.a. deel uit maken van The Beatles tijdens de roemruchte optredens in Hamburg, voordat de groep zou doorbreken -de bezetting was toen: John, Paul, Ringo en Stuart, en Pete Best op de drum. Paul McCartney heeft zich vaak tegen Sutcliffe verzet omdat hij niet muzikaal genoeg zou zijn.

Stuart Sutcliffe voelde zich eigenlijk aangetrokken tot de schilderskunst -hij had John Lennon op de academie leren kennen- en toen hij in Hamburg via Klaus Voorman diens vriendin Astrid Kirchherr ontmoette en met haar een liefdesrelatie aanging is hij er uiteindelijk gebleven voor de voortgang van zijn kunststudie. In april 1962 is hij er echter plotseling aan een hersenbloeding overleden. Waarschijnlijk was die veroorzaakt door een bloedprop, ontstaan na een optreden in Liverpool tijdens een gevecht toen hij aan het hoofd gewond raakte.

Was het Klaus Voormann?

Klaus Voormann (1938) was een vriend van The Beatles sinds de eerste optredens in Hamburg. Als zodanig heeft hij steeds een rol in de ontwikkeling van de groep gespeeld. Zo ontwierp hij de hoes van de LP ‘Revolver’. Ook speelde hij basgitaar op de eerste solo-LP’s van George Harrison en tijdens het concert voor Bangladesj in 1971, het allereerste benefietconcert van de geschiedenis. Later speelde hij ook in de Plastic Ono Band, de groep rond John Lennon en Yoko Ono. Toen in 1970 bekend werd dat Paul McCartney The Beatles had verlaten gingen er geruchten de ronde dat jij diens mogelijke vervanger zou zijn.

Was het Jimmie Nicol?

Jimmie Nicol verving tijdens enkele optredens in 1964 Ringo Starr, die enige tijd met tonsillitis in het ziekenhuis was opgenomen. In de foto boven is hij te zien tijdens een optreden in Nederland op 5 juni 1964. Helaas voor hem was dat niet voor herhaling vatbaar nadat Ringo beter werd verklaard. Later maakte hij nog deel uit van enkele andere bands, waaronder The Spotnicks, waarna hij in 1967 andere activiteiten ging ontplooien.

Was het Brian Epstein?

Brian Epstein (1934-1967) werd na de terugkeer van The Beatles in 1961 de manager van de groep. Hij was het die uiteindelijk –na vele afwijzingen bij de grote platenconcerns- het eerste platencontract binnensleepte bij Parlophone, een kleiner label onder de gigant EMI. Hij was degene, die achter het imago van de groep heeft gezeten en heeft zo zeker gedragen tot het grote succes van The Beatles. Hij zorgde er ondermeer voor dat ze pakken gingen dragen in plaats van de leren jacks, waarin ze eerder gekleed gingen, en was de bedenker van de synchrone buiging aan het einde van de optredens.

Epstein was degene, die de oorspronkelijke drummer, Pete Best, uit de band zette, waardoor Ringo Starr diens plaats in kon nemen. Toen hij in 1967 plotseling overleed –er wordt nog steeds over gespeculeerd dat Epstein niet kon leven met zijn homosexualiteit en zelfmoord pleegde- viel een belangrijke bindende factor van de groep weg. Het zou dan ook niet lang duren voordat de eerste wrijvingen ontstonden, die uiteindelijk zodanig zouden escaleren dat The Beatles in 1970 uit elkaar zouden gaan. Daarom wordt hij vaak gezien als de vijfde Beatle.

Was het George Martin?

George Martin (1926) was manager van het label Parlophone in de tijd dat The Beatles in 1962 hun eerste plaatopname maakten. Hij zag meteen hun talent en de mogelijkheden. Hij zou als arrangeur een belangrijke stempel drukken op het geluid van de groep. Ook hij wordt vaak aangewezen als de vijfde Beatle.

Na het uiteenvallen van The Beatles produceerde Martin nog een aantal andere albums, waaronder die van Paul McCartney en van een enkele van Elton John. Wegens zijn verdiensten kreeg hij –net als John, Paul, George en Ringo- een ridderorde toegewezen (John heeft die van hem overigens uit protest tegen de Engelse steun aan de Vietnam-oorlog teruggestuurd)..

Was het Eric Clapton?

Eric Clapton (1945) leerde John. Paul en George in 1964 kennen toen hij nog in de groep 'The Yardbirds' speelde. Hij zou vooral bevriend raken met George, die hem in 1968 –toen hij al lid was van 'Cream'- meenam naar de studio om ‘While my Guitar Gently Weeps’ op te nemen. Daarmee was Clapton, die intussen faam had als één van de beste rock-gitaristen van zijn tijd, de eerste musicus buiten The Beatles zelf, wiens geluid op één van de vele LP’s van de groep verscheen (The White Album). Toen er later enkele maanden dreiging was dat George Harrison The Beatles zou verlaten, bespraken John Lennon en Ringo Starr de mogelijkheid om Clapton als vervanger te vragen. Dat gesprek is opgenomen op een band. Het is er echter nooit van gekomen. Wel zou Clapton later spelen voor The Plastic Ono band van Lennon en tijdens tournees en op diverse solo-albums van allevier de ex-Beatles.

Rond 1969 zou Clapton hopeloos verliefd worden op de vrouw van Harrison, Pattie, en vanwege het feit dat die liefde aanvankelijk onbeantwoord was een stormachtige periode meemaken, die uitmondde in drugsmisbruik en beroemde songs als ‘Layla’ en ‘Wonderful Tonight’. Uiteindelijk zou Pattie in 1974 Harrison verlaten om met Clapton te trouwen.

Was het Billy Preston?

Billy Preston (1946-2006) nam deel aan twee elpees van The Beatles, 'Let It Be' en 'Abbey Road'. Hij leerde de groep in 1962 kennen toen hij op tournée was met Little Richard en raakte zo vooral bevriend met George Harrison. Die nam hem mee naar de opnames van 'Let It Be'. Zo kwam hij ook als keyboardist terecht in het beroemde concert op het dak van de Abbey Road studio's. Ook schijnt hij door John Lennon te zijn voorgesteld als nieuw lid van de band, iets waar Paul McCartney fel op tegen was. Wel was hij de enige artiest, wiens naam in één adem met die van The Beatles werd genoemd. Dat gebeurde op de single 'Get Back', waarop stond vermeld: 'The Beatles with Billy Preston'.

Ook werkte hij samen met o.a. de The Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, Eric Clapton, Steve Winwood, Aretha Franklin, Quincy Jones en JJ Cale. In 1973 won hij een Grammy voor het beste instrumentale nummer met 'Outta Space'. in 1974 herhaalde hij dat met 'Nothing from nothing'. Hij was tevens onder meer verantwoordelijk voor de hit 'You Are So Beautiful' van Joe Cocker.

Of waren het dan toch de muzen van The Beatles?

Bij The Beatles zijn vrouwen altijd van belang geweest. De teksten van hun bekendste songs gingen dan ook steevast over de liefde. Enkele vrouwen hebben een grote rol gespeeld binnen de groep.
  • Astid Kirchherr (1938) was de ontwerpster van het beroemde kapsel van The Beatles en vriendin van Stuart Sutcliffe.
  • Cynthia Powell (1939) was de jeugdliefde van John Lennon. Ze trouwden in 1962 nadat ze zwanger was geworden van een kind dat Julian zou heten. In 1968 werd ze verlaten voor Yoko Ono, maar had al eerder de ontrouw van haar man te verduren gehad. Zo schreef John ‘Norwegian Wood’ over één van die slippertjes, op zo’n manier dat Cynthia er niet achter zou komen. Geïnspìreerd door zijn zoon Julian schreef John ‘Good Night’ en ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ en ook Paul McCartney liet zich niet onbetuigd met ‘Hey Jude’ (oorspronkelijk geschreven als ‘Hey Jules’ om Julian te troosten na de scheiding van diens ouders).
  • Jane Asher (1946) was tussen 1963 en 1968 verloofd met Paul MacCartney. Ze verbrak haar relatie vanwege de voortdurende ontrouw van Paul. Voor haar schreef hij enkele bekende nummers, als ‘And I love her’, ‘We can work it out´en ´Here, There and Everywhere’. Jane speelt vanaf haar vijfde in films en Engelse televisieseries.
  • Pattie Boyd (1944) was tussen 1964 en 1974 de eerste echtgenote van George Harrison. Voor haar schreef hij o.a ‘Something’, te horen op de LP ‘Abbey Road’ (1970). Het was één van de meest succesvolle songs van The Beatles en er bestaan honderden ‘covers’ van. Het werd door Frank Sinatra beschouwd als de beste love-songs aller tijden.
  • Yoko Ono (1933) is misschien wel de meeste bekende van alle vrouwen rond The Beatles. Ze is een Amerikaanse kunstenares van Japanse afkomst, die in 1969 met John Lennon trouwde. Onder haar invloed werd John politiek bewuster, wat te merken is aan zijn teksten uit die tijd, en werd hij experimenteler in zijn muziekcreaties. Ono nam deel aan de copname van ´Revolution nº 1', voor het Witte Album. De verandering in de muziek van John werd echter vooral kenbaar in de tijd na The Beatles. Yoko Ono nam overigens zelf ook muziek op, en gaf concerten begeleid door The Plastic Ono Band –door de ene wordt het beschouwd als zeer avanguardistisch en door de ander als niet om aan te horen.
© 2012 - 2023 Tjiw09, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
John Lennon, songwriter, artiest en vredesactivistJohn Lennon, songwriter, artiest en vredesactivistJohn Lennon was als Beatle en ex-Beatle wereldberoemd. Hij was als Beatle geroemd om zijn creativiteit en muzikaliteit.…
De mooiste samenzang ooit van de Beatles: ‘Because’De mooiste samenzang ooit van de Beatles: ‘Because’In 1801 schreef Ludwig van Beethoven zijn 14de sonate. Het zou zijn meest bekende worden en onder de naam ‘Mondscheinson…
Rauw liefdeslied van John LennonRauw liefdeslied van John LennonLiefdesliedjes zijn doorgaans, tedere, lieflijke songs die je als het ware kan nazingen voor je geliefde. John Lennon sc…
Johns tweede huwelijk in de pers en op singleJohns tweede huwelijk in de pers en op singleOp het ogenblik dat de Beatles op apegapen lagen en Paul McCartney in conflict lag met de andere drie groepsleden, nam J…

De lengte van beroemde vrouwenDe lengte van beroemde vrouwenDe uiterlijke verschijningen van topmodellen, actrices en zangeressen trekken doorgaans op een positieve manier onze aan…
De drie levens van John LennonIn zijn korte leven heeft John Lennon toch drie succesvolle carrières gehad. Onder invloed van de Amerikaanse rock-'n ro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VARA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • ‘Living in the Material World’, documentaire over het leven van George Harrison van Martin Scorcese.
  • Wikipedia (http://nl.wikipedia.org)
Reacties

Rob, 07-10-2018
Hoi,
Missen we in ‘t rijtje niet toevallig Billy Preston?
Heeft muzikaal toch meer bijgedragen dan de vrouwen lijkt me. Reactie infoteur, 14-10-2018
Hallo,

Je hebt gelijk en ik heb hem dan ook toegevoegd.

Hartelijk dank en groeten.

Hans Stegeman, 20-12-2012
De vijfde beatle was stuart suthcliff. Geen hoog vlieger, maar toch. Reactie infoteur, 21-05-2013
Dank je voor je interesse

Tjiw09 (84 artikelen)
Laatste update: 14-10-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.